Την παρασκευη απολογειται ο μαρτινης...

22:30 1/5/2016 - Πηγή: Fimotro
Προθεσμία για την ερχόμενη Παρασκευή προκειμένου να προετοιμάσουν ...
τις απολογίες τους ζήτησαν και έλαβαν από τον ανακριτή κατά της Διαφθοράς, Νίκο Τσιρώνη, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του «Ερρίκος Ντυνάν» Ανδρέας Μαρτίνης και η σύζυγος του Γεωργία, οι οποίοι αργά το βράδυ της Δευτέρας, συνελήφθησαν από άνδρες της οικονομικής αστυνομίας μετά από ένταλμα που εξέδωσαν οι ανακριτικές αρχές.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει το ζεύγος Μαρτίνη είναι βαριές πλην όμως και οι δυο τις αρνούνται. Ειδικότερα, ο Ανδρέας Μαρτίνης κατηγορείται ότι έλαβε ποσό μίζας 3,2 εκατομμύρια μάρκα από τη γερμανική
εταιρία Χοσπιτάλια Ιντερνάσιοναλ η οποία προμήθειας το νοσοκομείο με νοσοκομειακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό.

Η επίμαχη προμήθεια έγινε το έτος 1998 και ήταν ύψους 12 δισεκατομμύρια δραχμές (περίπου 36 εκατομμύρια ευρώ).

Οι δύο κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν το κακούργημα του ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αξίζει να σημειωθεί πως σε βάρος τους δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη για το αδίκημα της απάτης καθώς έχει παραγραφεί.

Αρνούνται τις κατηγορίες
Ωστόσο, και οι δυο αρνούνται τις κατηγορίες. Μάλιστα, σε δήλωσή τους αρνήθηκαν ότι πήραν μίζα και η Γεωργία Μαρτίνη υποστήριξε ότι τα χρήματα που μπήκαν στους λογαριασμούς της προέρχονται από την οικογενειακή της περιουσία και είναι νόμιμα και φορολογημένα.

Ο δικηγόρος του ζεύγους κ Γ. Θωμάς σε δήλωσή του ανέφερε; «Ο κύρος και κυρία Μαρτινη κλήθηκαν από ανακριτή διαφθοράς και όπως ήταν φυσικό εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης. Ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για την Παρασκευή. Η μια κατηγορία είναι σοβαρή το ξέπλυμα την οποία αρνούνται. Τα χρήματα εστάλησαν από περιουσία της συζύγου από γνωστό δικηγόρο» δήλωσε ο δικηγόρος του ζεύγους, Γιάννης Θωμάς.

Τι είδαν οι εισαγγελείς

Η έρευνα για τον Ανδρέα Μαρτίνη, ο οποίος έχει πολλές ποινικές εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη, άρχισε πριν από περίπου 1,5 χρόνοι με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου.

Την έρευνα διενήργησαν οι επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς Γιάννης Δραγάτσης και Αντώνης Ελευθεριάνος. Οι δυο εισαγγελείς από τις απαντήσεις αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που συγκέντρωσαν και από άλλα αιτήματα διαπίστωσαν «χορό» εκατομμυρίων με δωροδοκίες προς τον άλλοτε ισχυρό άνδρα του Ερρίκος Ντυνάν. Μάλιστα, μέρος των χρημάτων αυτών καταλήγει στη συνέχεια στην Ελβετία για να καταλήξει στη συνέχεια σε of shore εταιρείες στη Λιβερία ώστε να χαθούν τα ίχνη.

Συγκεκριμένα, το 1998 η επιτροπή προμηθειών του Ερρίκος Ντυνάν εισηγήθηκε την προμήθεια νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού, (κλίβανους, πλυντήρια, κουζίνες κλπ) και ακολούθησε η σύναψη σύμβασης με την Γερμανική εταιρία Χοσπιτάλια Ιντερνάσιοναλ. Το κόστος της σύμβασης ανέρχονταν στα 12 δισεκατομμύρια δραχμές ( περίπου 36 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο, από την εισαγγελική έρευνα διαφάνηκε ότι ο πρώην πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν εξαπάτησε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για να προτιμηθεί η εταιρία, η οποία μάλιστα υπερκοστολόγησε τη σύμβαση. Το επιπλέον ποσό , σύμφωνα με τις εισαγγελικές εκτιμήσεις, αποτελούσε μίζα προς τον πρόεδρο του νοσοκομείου.

Πρόκειται για ποσό 3,2 εκατομμυρίων μάρκων, πάνω στο οποίο «πατάει» και η κατηγορία σε βάρος του ζεύγους Μαρτίνη, το οποίο αφού εκταμιεύεται από τους λογαριασμούς της γερμανικής εταιρείας φτάνει σε λογαριασμό του ζεύγους σε Ελβετική Τράπεζα.
Στη συνέχεια τα χρήματα αλλάζουν συνεχώς λογαριασμούς ενώ το 2001 ένα μέρος των χρημάτων, και συγκεκριμένα 1,1 εκατομμύρια μάρκα καταλήγουν στην off shore εταιρία Στέιτ Εντερπράιζις με έδρα την Λιβερία.
Πηγή: protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα