Συνεχιζονται οι κοντρες για το ελληνικο χρεος...

Η διχογνωμία ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους Ευρωπαίους για το ελληνικό χρέος αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά, κατά την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον...

Σε
συνέντευξη Τύπου χθες, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε τονίσει ότι δεν έχει κανένα λόγο να αμφισβητήσει ότι «οι Ευρωπαίοι θα είναι έντιμοι και θα τηρήσουν όσα έχουν συμφωνήσει, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους εάν χρειαστεί», όπως επισήμανε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε, ότι στα μέσα του 2014 αναμένεται να πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις για το ελληνικό χρέος.
Μία μέρα νωρίτερα, είχε δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση Fiscal Monitor του ΔΝΤ, στην οποία καταγράφεται η γνωστή θέση του Ταμείου για την ανάγκη ενός νέου «κουρέματος» με την εμπλοκή του επίσημου τομέα, ώστε το χρέος της Ελλάδας να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ έως το 2020 και να γίνει βιώσιμο.
Ωστόσο, χθες το βράδυ, ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν τη διαφωνία τους με τη θέση του ΔΝΤ περί «κουρέματος». Σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Μπέρτελζμαν, στην αμερικανική πρωτεύουσα, συμμετείχαν ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Όλι Ρεν, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιόργκ Άσμουσεν, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Βέρνερ Χόγιερ.
Ο Όλι Ρεν ξεκαθάρισε πως δεν θεωρεί αναγκαίο ένα νέο «κούρεμα». Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι μετά από «δυο γύρους απομείωσης του χρέους προς τον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι λογικό να υπάρξει και νέο "κούρεμα", αλλά αντίθετα, η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στα επιτόκια και τον χρόνο ωρίμανσης». Η «ουσιαστική διαδικασία» για τις αποφάσεις, πρόσθεσε ο ευρωπαίος επίτροπος, θα ξεκινήσει μετά τη βεβαίωση πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat, τον ερχόμενο Απρίλιο, και θα ολοκληρωθεί «κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο καλοκαίρι».
Κατά ενός νέου «κουρέματος» τάχθηκε και ο Γιοργκ Άσμουσεν, ο οποίος υποστήριξε ότι το ΔΝΤ είναι εύκολο να προωθεί τη λύση αυτή γιατί, όπως είπε, «μιλάει για τα λεφτά των άλλων» και επίσης έχει διασφαλίσει ότι «θα πάρει στο ακέραιο πίσω» τα χρήματα που δάνεισε στην Ελλάδα.
Για το ίδιο θέμα, τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, επισημαίνοντας ότι η Ευρωζώνη «έχει ήδη κάνει πολλά» για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση. Οι συγκεκριμένες επιλογές στην ουσία λειτουργούν ως «ένα κούρεμα», είπε, ενώ εκτίμησε και πάλι πως, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η Ελλάδα θα χρειασθεί και τρίτο πρόγραμμα στήριξης.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα