Συνεχιζεται η συναντηση στουρναρα-τροϊκας

Συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και των εκπροσώπων των δανειστών πραγματοποιείται αυτήν την ώρα, με στόχο να κλείσει η συμφωνία για τις αμυντικές βιομηχανίες, που θα επιτρέψει την εκταμίευση...
της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία με την τρόικα για την ικανοποίηση του τελευταίου προαπαιτούμενου -της αναδιάρθρωσης
των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ)- προκειμένου να καταβληθεί το 1 δισ. ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει να δοθεί λύση «τύπου ΕΛΒΟ» για τα ΕΑΣ, δηλαδή εκκαθάριση εν λειτουργία.

Συγκεκριμένα η ελληνική πλευρά προτείνει να διασπαστεί το στρατιωτικό τμήμα των ΕΑΣ από το εμπορικό.

Το εμπορικό τμήμα των ΕΑΣ θα φορτωθεί όλες τις κρατικές ενισχύσεις και ως εκ τούτου να οδηγηθεί σε διάλυση. Το άλλο τμήμα που αφορά το στρατιωτικό κομμάτι θα κριθεί σε 12 μήνες αν θα είναι βιώσιμο. Αν δεν είναι βιώσιμο μετά από 12 μήνες, τότε θα γίνει εκκαθάριση.

Κατά το ελληνικό σχέδιο, ενδεχομένως το στρατιωτικό κομμάτι θα μπορέσει να συνεχίσει την εξαγωγική του δραστηριότητα σε αυτό το διάστημα.

Η αναδιάρθωση των ΕΑΣ προϋποθέτει το κλείσιμο ενός ή δύο εργοστασίων (από τα τρία) και την εφαρμογή προγράμματος διαθεσιμότητας για τουλάχιστον 500 εργαζόμενους, που θα προσμετρηθούν στο μνημονιακό στόχο των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα έως το τέλος του χρόνου.

Της σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών, προηγήθηκε η δεύτερη εντός της ίδιας μέρας σύσκεψη της τρόικας με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη για το θέμα των πλειστηριασμών.
Keywords
Τυχαία Θέματα