Συνεχη τα επικινδυνα περιστατικα στις μοναδες ψυχικης υγειας...

20:00 27/9/2015 - Πηγή: Fimotro
Το ένα μετά το άλλο τα δραματικά περιστατικά με «πρωταγωνιστές» ψυχικά ασθενείς...
που νοσηλεύονταν στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) φέρνουν στο προσκήνιο με τον πιο μελανό τρόπο το πεδίο της ψυχικής υγείας και την επί χρόνια υλοποιούμενη ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα.

Το Δαφνί διεκδικεί τα αρνητικά σκήπτρα τον τελευταίο μήνα σε έκρυθμες καταστάσεις, επιθέσεις ασθενών κατά προσωπικού και κυρίως απώλειες ανθρώπων - τρεις ασθενείς έχασαν τη ζωή τους κατά την πυρκαγιά της 5ης Σεπτεμβρίου και άλλος ένας την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, δεν είναι το μόνο ψυχιατρικό ίδρυμα που
μετράει απώλειες και μη διαχείρισιμες συνθήκες. Σε όλες τις ψυχικές δομές η έλλειψη προσωπικού είναι τέτοια που απορρυθμίζει τη λειτουργία τους, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη φροντίδα και τη θεραπεία των ασθενών.

Σύμφωνα, με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του Ευαγγλισμού, καρδιολόγο κ. Ηλία Σιώρα, πριν απο μερικούς μήνες η επίθεση ασθενούς που νοσηλευόταν σε ψυχιατρικό ξενώνα στοίχισε τη ζωή ενός νοσηλευτή. Ενώ και η αναφορά στην πυρκαγιά που προκάλεσε στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Δαφνί ενας ακαταλόγιστος ασθενής -ασθενής που έχει διαπράξει κάποια εγκληματική πράξη αλλά λόγω του ακαταλόγιστου δεν κρατείται σε σωφρονιστικό κατάστημα- παραπέμπει αμέσως τον γιατρό όπως και όλους τους εργαζόμενους, στο δραματικό συμβάν της πυρκαγιάς που είχε προκληθεί και πάλι απο ασθενή, στον Ευαγγελισμό.

«Πριν από τέσσερα χρόνια σε πυρκαγιά που έβαλε μια ασθενής της Ψυχιατρικής κλινικής του Ευαγγελισμού, η ίδια έχασε τη ζωή της και πολλοί ασθενείς και εργαζόμενοι κινδύνεψαν σοβαρά» επισημαίνει ο κ. Σιώρας, προσθέτοντας όμως μια ακόμη βαριά επίπτωση του συμβάντος, ότι «έως σήμερα σέρνονται στα δικαστήρια ως κατηγορούμενοι οι νοσηλευτές της βάρδιας».

Σημειωτέον ότι στην Ψυχιατρική κλινική του Ευαγγελισμού, δυναμικότητας 20 ασθενών, οι νοσηλευόμενοι είναι σχεδόν πάντα διπλάσιοι. Σταθερά νοσηλεύονται πάνω από είκοσι ψυχικά ασθενείς σε ράντζα σε δύσκολες συνθήκες, δοκιμάζοντας τα όρια της αντοχής των νοσηλευτών και γενικά του προσωπικού.

«Δυστυχώς δεν σημειώθηκε κάποια πρόοδος στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ή στα νοσοκομεία, αντίθετα η κατάσταση στο χώρο της ψυχικής υγείας επιδεινώνεται. Ήδη έχουν κλείσει έξι από τα εννέα ψυχιατρικά νοσοκομεία, χωρίς όμως να υπάρχει πρόβλεψη για την επόμενη φάση του κλεισίματος, δηλαδή την ανάπτυξη δομών στην κοινότητα» υπογραμμίζει ο κ. Σιώρας.
Keywords
Τυχαία Θέματα