Στην ουαλια ο α.σαμαρας απο χθες για τη συνοδο του νατο-συναντηθηκε με την μερκελ ενω σε λιγη ωρα θα γινει συναντηση με τον ερντογαν (φωτο)

10:18 5/9/2014 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Δημοσιογράφος ΕΣΗΕΑΑγαπητό Fimotro,Στην Ουαλία βρίσκεται από χθες ο Αντώνης Σαμαράς για να παραβρεθεί στην σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου το...
πρωί της Πέμπτης στο Νιούπορτ, κοντά στο Κάρντιφ, είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα. Κατά...
τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου, ο Αντώνης Σαμαράς καθόταν δίπλα στην καγκελάριο της ΓερμανιαςΑνγκελα Μέρκελ, με την οποία είχε σύντομο διάλογο. Αργότερα, η κυρία Μέρκελ συνομίλησε και πάλι με τον κ. Σαμαρά και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Ο Αντώνης Σαμαράς συνοδεύεται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Βαγγέλη Βενιζέλο.Στην πόλη της Ουαλίας βρίσκεται ήδη από την Τετάρτη το απόγευμα ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον κ. Ερντογάν στον απόηχο των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου από τα κατεχόμενα και στο τραπέζι θα βρεθεί το κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.
Ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε την Τετάρτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενώ είχε μακρά συνομιλία και με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, στη διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκε η κοινή γραμμή πλεύσης.Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει τις αιτιάσεις για ευθύνες στην καθυστέρηση των συνομιλιών για το κυπριακό και παραμένει στη θέση της ότι επιδιώκει λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου.Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του νεοεκλεγέντα Ερντογάν στα Κατεχόμενα και τις προκλητικές δηλώσεις που ενόχλησαν Αθήνα και Άγκυρα. Μάλιστα τη συνάντηση ζήτησε ο ίδιος ο Ερντογάν.

Στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να τεθεί το Κυπριακό και άλλα θέματα που αφορούν τις δυο χώρες, εν αναμονή της ανακοίνωσης από την Τουρκία νέων σεισμογραφικών ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Αθήνα και η Λευκωσία ζητούν τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθειά τους να αξιοποιήσουν όσα όπλα διαθέτουν για να επιτευχθεί μία βιώσιμη λύση στο Κυπριακό κάτι που θα ήθελε η Άγκυρα, όπως έχει πει πολλές φορές στο παρελθόν.

«Δεν είναι τυχαίο που η πρώτη επίσκεψη του Ερντογάν ως προέδρου έγινε στα κατεχόμενα. Είναι μια πάρα πολύ κακή αρχή. Υπάρχει και οργισμένη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και αντίδραση της Λευκωσίας» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη το πρωί της Τρίτης και συμπλήρωσε: «Αυτό που ζητούν η Αθήνα και η Λευκωσία είναι μεγαλύτερη ανάμειξη της ΕΕ και αυτό ζήτησαν τόσο ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ».
H τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το Μάρτιο του 2013, οπότε και υπογράφηκαν 25 συμφωνίες.

Τον πρωθυπουργό όπως αναφέραμε συνοδεύουν στη Σύνοδο Κορυφής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι οποίοι θα έχουν τις δικές τους ξεχωριστές συναντήσεις με τους ξένους ομολόγους τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα