Στην ιορδανια περιπου 6.400 συροι προσφυγες σε μια ημερα

15:34 25/1/2013 - Πηγή: Fimotro

Περίπου 6.400 πρόσφυγες έφθασαν μέσα στις τελευταίες 24 ώρες στην Ιορδανία, στον καταυλισμό Ζαατάρι, ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, μια εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Χθες, Πέμπτη 4.400 πρόσφυγες εισήλθαν στην Ιορδανία και 2.000 επιπλέον έφτασαν εκεί... κατά την διάρκεια της νύχτας, είπε η Μελίσα Φλέμινγκ, τονίζοντας «τον αριθμό-ρεκόρ των προσφύγων, που ανήλθε σε 30.000 από την αρχή του μηνός» στην Ιορδανία.

Στο μεταξύ η συριακή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε σήμερα εκ νέου την περιφέρεια της Δαμασκού, μερικές ώρες μετά τις δύο επιθέσεις
με παγιδευμένα αυτοκίνητα εναντίον της υπηρεσίας πληροφοριών και του στρατού που προκάλεσαν οκτώ νεκρούς, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Κατά την διάρκεια της νύχτας ένας βομβιστής-καμικάζι του Μετώπου Αλ Νόσρα, που τάσσεται υπέρ του ισλαμιστικού ‘ιερού πολέμου’ (τζιχάντ) πυροδότησε το όχημά το στη Σαασάα, περίπου 40 χλμ. από την Δαμασκό, σκοτώνοντας τουλάχιστον οκτώ μέλη της ιδιαίτερα επίφοβης υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, που διευκρίνισε ότι ο απολογισμός αυτός ίσως αυξηθεί, αφού υπάρχουν τραυματίες οι οποίοι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Την ίδια ώρα ένας δεύτερος βομβιστής-καμικάζι έπεσε με το όχημά του σε ένα κοντινό οδόφραγμα του στρατού, σκοτώνοντας πολλούς στρατιώτες, σύμφωνα με την ίδια μη κυβερνητική οργάνωση, που δεν ήταν όμως σε θέση να δώσει αμέσως έναν απολογισμό γι' αυτή την επίθεση.
Από την πλευρά του το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA έκανε λόγο για «μια τρομοκρατική επίθεση στη Σαασάα», που προκάλεσε «νεκρούς και τραυματίες», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ θεωρεί συλλήβδην όλους τους εξεγερμένους εναντίον του «τρομοκράτες» που οπλίζονται και χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό.
Σήμερα το πρωί καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά βρίσκονταν ξανά σε δράση, με στόχο ειδικά την ανατολική Γούτα, μια περιοχή όπου έχουν εγκαταστήσει βάσεις οι αντάρτες, κατά τις πληροφορίες της ίδιας ΜΚΟ.
Στην ίδια την Δαμασκό μάχες συνεχίζονταν στα όρια του καταυλισμού προσφύγων Γιαρμούκ.
Ο καταυλισμός αυτός «δεν είναι πλέον ασφαλής. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι και Σύροι έχουν εγκαταλείψει τον καταυλισμό, για να αναζητήσουν αλλού καταφύγιο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπού Όμαρ, αντικαθεστωτικός ακτιβιστής στην Δαμασκό.
Στο κεντρικό τμήμα της χώρας, στη Χομς, την αποκαλούμενη ‘πρωτεύουσα της επανάστασης’, τμήματα της πόλης βομβαρδίζονταν από το πυροβολικό του καθεστώτος για 6η συνεχή ημέρα, ειδικά οι συνοικίες Χαλντιγέ και Τζούρατ αλ Σαγιά, ενώ στην δεύτερη μαίνονταν μάχες ανάμεσα σε αντάρτες και στρατιώτες, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το οποίο εδρεύει στη Βρετανία.
Ανατολικότερα, ο στρατός βομβάρδισε την πόλη Παλμύρα, πρόσθεσε το Συριακό Παρατηρητήριο, που βασίζεται σε ένα μεγάλο δίκτυο ακτιβιστών και γιατρών σε πολιτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.
Βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν στη Ντεράα (νότια) και στην Ιντλίμπ (βορειοδυτικά), μάχες και βομβαρδισμοί στο Χαλέπι (βόρεια), στην Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά) και τη Ράκα (βόρεια).
Χθες, Πέμπτη 98 άνθρωποι, περιλαμβανομένων 33 πολιτών, 26 στρατιωτών και 39 ανταρτών σκοτώθηκαν στη Συρία, κατά τον απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα