Στη βουλη το θεμα των τηλεοπτικων αδειων με ερωτηση 13 βουλευτων της νδ

07:30 4/8/2016 - Πηγή: Fimotro
Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες κατέθεσαν 13 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας «παρωδία» τη διαδικασία. Η ερώτηση απευθύνεται προς τους υπουργούς Επικρατείας, Δικαιοσύνης και Υποδομών...
«Ο υπουργός Επικρατείας προγραμματίζει να ολοκληρώσει τη διαδικασία αδειοδότησης προτού ακόμη κριθεί η συνταγματικότητα από το Συμβούλιο της Επικρατείας της απόφασης με την οποία αφαίρεσε από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.) και πήρε στα χέρια του την αδειοδοτική αρμοδιότητα. Η εκκρεμότητα
αυτή απομειώνει το κύρος του διαγωνισμού. Είναι νομικά αναγκαίο να περιμένει η κυβέρνηση την κρίση του δικαστηρίου πριν δημιουργηθούν τετελεσμένα που θα εγείρουν αξιώσεις των ιδιωτών σε βάρος του Δημοσίου», αναφέρουν οι 13 βουλευτές.
Σηνειώνουν δε ότι ενώ η κυβέρνηση «αυθαίρετα αποφάσισε να χορηγήσει μόλις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες» και ενώ ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη, ζήτησε την εκπόνηση νέας εμπειρογνωμοσύνης για τον αριθμό των αδειών.
«Πρόκειται για μια εξέλιξη που αφενός δικαιώνει τα όσα έχει επισημάνει η Νέα Δημοκρατία και αφετέρου καταδεικνύει τη σκόπιμη προχειρότητα της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να χειραγωγήσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Η απόφαση της κυβέρνησης να αναθέσει στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) το σχεδιασμό και την εκτέλεση της ηλεκτρονικής δημοπρασίας για την κατακύρωση των τεσσάρων αδειών προκαλεί θυμηδία. Η δήθεν ηλεκτρονική δημοπρασία, που σχεδιάζει η Ε.Ε.Τ.Τ., τελικά δεν είναι και τόσο ηλεκτρονική με αποτέλεσμα να εγείρονται συνθήκες αδιαφάνειας και διαβλητότητας της όλης διαδικασίας», αναφέρουν.
Είναι προφανώς ασυμβίβαστο το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης αναθέτει τη διενέργεια της ηλεκτρονικής δημοπρασίας στην Ε.Ε.Τ.Τ. την οποία εποπτεύει, και την ίδια στιγμή στη διαγωνιστική διαδικασία που καλείται να ολοκληρώσει η Αρχή να συμμετέχει επιχειρηματίας που συνδέεται προσωπικά μαζί του, και όλως τυχαίως ο πατέρας του ίδιου να λαμβάνει παράλληλα δημόσια έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, μετά από κατατμήσεις που έχει αποφασίσει ο ίδιος υπουργός, σημειώνουν.
Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μέσω της ερώτησής τους, ζητούν να ενημερωθούν:
-Για ποιο λόγο ζητείται συμπληρωματική γνωμοδότηση τη στιγμή που ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών βρίσκεται σε εξέλιξη.
-Για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν περιμένει την κρίση του ΣτΕ.
-Πόσο διαφανής και αμερόληπτη είναι η διαδικασία σχεδιασμού και εκτέλεσης της ηλεκτρονικής δημοπρασίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα