Στενος συνεργατης του πουτιν επισκεφθηκε την ελλαδα παρα την απαγορευση της εε να ταξιδευει

19:30 3/9/2016 - Πηγή: Fimotro
Αυτό αναφέρουν τρεις ανεξάρτητες πηγές τις οποίες επικαλείται το TIME. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Βλάντισλαβ Σουρκόφ, στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου ο οποίος...
ενεπλάκη στην υπόθεση της Κριμαίας, ταξίδεψε στο Αγιο Ορος περίπου την ίδια εποχή που το επισκέφθηκε ο Πούτιν, στις 28 Μαΐου.

Η απάντηση του Κρεμλίνου, όταν ρωτήθηκε από το TIME
για τα ταξίδια του Σουρκόφ ήταν τυπική της ρωσικής κυβέρνησης, σχολιάζει το δημοσίευμα, καθώς σε σχετική δήλωση ανέφερε ότι οι πληροφορίες «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Από το 2014 έχει απαγορευθεί στον Σουρκόφ να ταξιδεύει τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς ενορχήστρωσε την ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας. «Ως μέλος της ΕΕ, η Ελλάδα είναι νομικά υποχρεωμένη να βοηθά στην επιβολή αυτών των κυρώσεων», αναφέρει το δημοσίευμα, που προσθέτει ότι ο Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος επέβλεψε την επίσημη ρωσική επίσκεψη, δεν απάντησε στις γραπτές εκκλήσεις του Μέσου για ένα σχόλιο.

«Η παρουσία του Βλάντισλαβ Σουρκόφ σε αυτό το ταξίδι θα φαινόταν απίθανη στους παρατηρητές του Κρεμλίνου, όχι μόνο επειδή συνιστά παραβίαση των κυρώσεων της ΕΕ. Παρότι υπάρχουν άφθονοι ευσεβείς αξιωματούχοι στον στενό κύκλο του Πούτιν, ο Σουρκόφ πάντα κρατούσε αποστάσεις από αυτούς», αναφέρει ακόμη το ΤΙΜΕ.

Για πάνω από μία δεκαετία, συνεχίζει το δημοσίευμα, ο Σουρκόφ ήταν γνωστός στη Ρωσία ως το «μυαλό» πίσω από τον «θρόνο», ο αρχιτέκτονας του αυταρχικού συστήματος του Πούτιν, και πιο πρόσφατα ως ο επικεφαλής διαπραγματευτής της χώρας του με τις ΗΠΑ, στις προσπάθειες να επιλυθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία. Παράλληλα το δημοσίευμα επισημαίνει τη μικρή σχέση του Σουρκόφ με την Ορθοδοξία, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι του αποδίδονται στίχοι του συγκροτήματος Agatha Christie όπως και το μυθιστόρημα Almost Zero, με σκηνές βασανιστηρίων και χαρακτήρες που χλευάζουν την ορθόδοξη πίστη. Μάλιστα, παρότι διετέλεσε επικεφαλής θρησκευτικών ζητημάτων της ρωσικής κυβέρνησης, το 2012 και το 2013, οι «σκληροπυρηνικοί» ορθόδοξοι σχολιάζουν ότι οι πνευματικές αναζητήσεις του είναι υποτιθέμενο δείγμα «σατανισμού».

Ομως, σύμφωνα πάντα με το TIME, ο πάτερ Μακάριος στο Αγιο όρος επιβεβαίωσε ότι ο Σουρκόφ τον επισκέφθηκε στις 27 Μαΐου και του συστήθηκε ως «υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Κρεμλίνου». Μία τρίτη πηγή, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, επίσης επιβεβαίωσε την επίσκεψη εκείνη την ημέρα.

«Αυτό που παραμένει απόλυτο μυστήριο είναι πώς ο Σκουρκόφ πήγε στο Αγιο όρος καταστρατηγώντας τις κυρώσεις της ΕΕ», επισημαίνει το TIME. Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στον Αλεξάντερ Ντούγκιν, τον καθηγητή που θεωρείται ένας από τους σύμβουλους του Πούτιν και κρατήθηκε στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης όταν έφτασε στη χώρα μας για να παρεβρεθεί στην επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στο Αγιο Ορος.

«Οι ελληνικές αρχές έδειξαν κάποια επιείκεια στην υποδοχή των Ρώσων επισκεπτών. Οταν ο Ντούγκιν έφτασε στο αεροδρόμιο μαζί με Ρώσους δημοσιογράφους, η ελληνική αστυνομία τον έβγαλε από την ουρά για τον έλεγχο διαβατηρίων. Ο ρόλος του στη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία τον έβαλε στην μαύρη λίστα των ΗΠΑ το 2014, παγώνοντας τα περιουσιακά του στοιχεία στις ΗΠΑ και προκαλώντας άρνηση έκδοσης βίζας. Ομως η ΕΕ δεν επέβαλε ανάλογη απαγόρευση σε βάρος του Ντούγκιν, οπότε εξεπλάγη με τη συμπεριφορά της ελληνικής αστυνομίας.

Μετά από ένα βράδυ κράτησης, έμαθε ότι κάποιοι αξιωματούχοι της ΕΕ, προφανώς στην Ουγγαρία, τον είχαν βάλει σε μία λίστα ανεπιθύμητων, που προκάλεσε αυτή την αντίδραση στο αεροδρόμιο», αναφέρει το δημοσίευμα. «Μετά από κάποιες πιέσεις από τις επαφές του Ντούγκιν στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, οι ελληνικές αρχές προφανώς του επέτρεψαν να περάσει», συμπληρώνει.

Αυτό δεν θα μπορούσε να είχε γίνει νόμιμα και για τον Σουρκόφ, τονίζει το TIME. Το όνομά του είναι στην πιο περιορισμένη λίστα της ΕΕ με τους Ρώσους αξιωματούχους που ενεπλάκησαν στην προσάρτηση της Κριμαίας. «Οπότε φαίνεται αξιοσημείωτο ότι επέλεξε να παραβιάσει αυτές τις κυρώσεις για κάτι που φαίνεται ως προσκυνηματική επίσκεψη», υπογραμμίζει ακόμη το δημοσίευμα.
Keywords
Τυχαία Θέματα