Στα υψη η τιμη του καφε...

09:00 8/10/2014 - Πηγή: Fimotro
Στα ύψη εκτινάχθηκε η τιμή του καφέ Arabica εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας στη Βραζιλία και, σύμφωνα με την εφημερίδα «Wall Street Journal», έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα των δυόμισι τελευταίων ετών...
Η ξηρασία έχει πλήξει πολλές αγροτικές καλλιέργειες αλλά και φυτείες καφέ ενώ, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η τιμή του καφέ Αrabica- το χαρμάνι του οποίου θεωρείται από τα ποιοτικότερα στον κόσμο - θα σκαρφαλώσει κι άλλο καθώς η έλλειψη βροχής στη χώρα περιορίζει σημαντικά τις σοδειές, αυξάνοντας τη πιθανότητα εκτόξευσης των τιμών στη λιανική.

Όπως επισημαίνει το περιοδικό «Τime» επικαλούμενο
την αμερικάνικη εφημερίδα, οι τιμές του καφέ Αrabica έχουν σχεδόν διπλασιαστεί φέτος, καθώς η ξηρασία έχει μειώσει την παραγωγή, αλλά και τις προοπτικές για το 2015 στη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής και εξαγωγής καφέ στον κόσμο. Ήδη, η τιμή του Arabica άγγιξε τα 2,29 δολάρια ανά λίβρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η συγκομιδή του 2014 θα ανέλθει τελικά σε 48 εκατομμύρια τσάντες 60 κιλών, ενώ το 2013 είχαν ανέλθει περίπου σε 54,5 εκατομμύρια τσάντες 60 κιλών. Οι προβλέψεις για το 2015 κυμαίνονται μεταξύ 40 εκατομμυρίων και 53 εκατομμυρίων τσαντών (των 60 κιλών), ενώ υπάρχουν και κάποιες που ρίχνουν την παραγωγή κάτω από τις 40 εκατομμύρια τσάντες (βάρους 60 κιλών).

Οι παραγωγοί ανέμεναν με αγωνία τις βροχές του φθινοπώρου, η οποία θα έφερνε την ανθοφορία των δέντρων του καφέ, ωστόσο οι βροχοπτώσεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Αλλά και οι μετεωρολογικές προβλέψεις δεν ικανοποιούν τους παραγωγούς, όχι μόνο του καφέ, αλλά και του καλαμποκιού, της σόγιας και της ζάχαρης. Τουλάχιστον για τις επόμενες δέκα ημέρες, οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξουν βροχοπτώσεις στη Βραζιλία.
Keywords
Τυχαία Θέματα