Στα σκαρια παρατασεις για δηλωσεις, 100 δοσεις και ρυθμισεις που εχουν ληξει...

16:30 25/5/2015 - Πηγή: Fimotro
Με παρατάσεις ρυθμίσεων και δηλώσεων, αντί για νέους φόρους, σχεδιάζει η κυβέρνηση να εισπράττει έσοδα ...
μέχρι τέλος του α΄εξαμήνουν, χωρίς να αποκλείεται να συνεχιστούν αυτές και στο β΄εξάμηνο, όταν θα έρχονται μαζεμένα τα νέα εκκαθαριστικά της χρονιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη διατυπώνονται εισηγήσεις προς το υπουργείο Οκονομικών από λογιστές και φορείς της αγοράς, για να παραταθεί η διορία υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος που λήγει τυπικά στις 30 Ιουνίου,
αλλά η σχετική εφαρμογή άνοιξε για τους φορολογουμένους με καθυστέρηση δύο μηνών. Σε αυτό συντείνουν κα τα λάθη που σε πολλές φορές περιπτώσεις διαπιστώνονται, όσον αφορά σε βεβαιώσεις αποδοχών κλπ.

Προς παράταση οδεύει όμως και η ρύθμιση των εκατό δόσεων, η οποία προβλέπεται και από το νόμο ότι μπορεί να δοθεί με απλή υπουργική απόφαση για ένα ακόμη μήνα. Αυτό κρίνεται αναγκαίο γιατί, από τα 4 εκατομμύρια οφειλέτες της εφορίας, ακόμα και τώρα σε όλες αυτές τις ρυθμίσεις δεν έχουν ενταχθεί περισσότεροι από περίπου 600.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Συνολικά με εφάπαξ εξόφληση και προκαταβολές που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν δοθεί, το δημόσιο έχει εισπράξει ως τώρα περί τα 350 εκατ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα των 75 δισ. ευρώ στην εφορία (ή σχεδόν 80 δισ. μαζί με χρέη στα τελωνεία και ΟΤΑ), δηλαδή πολύ λιγότερα από τα περίπου 1,8 δισ. που εισέπραξε σε ένα χρόνο πέρυσι, έναντι παλαιών οφειλών με ρυθμίσεις και αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Επειδή όμως με ...20ευρα και 50ευρα κάθε μήνα δεν συλλέγονται εύκολα τα έσοδα που έχει ανάγκη Δημόσιο, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν να αναβιώσουν μέχρι τέλη Ιουνίου τουλάχιστον και την διάταξη που προβλέπει «δώρο» το σβήσιμο από χρέη και προσαυξήσεις, όσο η προκαταβολή που μπορεί να δώσει άμεσα όποιος ενταχθεί στη ρύθμιση χρεών. Για αυτό όμως δεν αρκεί υπουργική απόφαση και απαιτείται νέος νόμος, γιατί έχει ήδη δοθεί η παράταση ενός μηνός που προβλεπόταν από τον αρχικό νόμο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως προκειμένου να διευκολυνθεί η ένταξη στη ρύθμιση και οφειλετών ες βάρος των οποίων έχουν ασκηθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως η δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών κλπ, με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, ενεργοποιήθηκε η διάταξη που προβλέπει τον συμψηφισμό της πρώτης δόσης για την υπαγωγή στην ρύθμιση με χρήματα που έχουν δεσμευθεί από τράπεζες.

Με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται οι οφειλέτες που αδυνατούν να καταβάλλουν το αντίστοιχο ποσό για την υπαγωγή στη ρύθμιση, επειδή έχει προηγηθεί η επιβολή υπέρ του Δημοσίου κατάσχεσης των τραπεζικών λογαριασμών τους και ως εκ τούτου οι καταθέσεις τους είναι δεσμευμένες.
Keywords
Τυχαία Θέματα