Στα 2,4 δις. οι οφειλές των ταμείων προς τον εοπυυ

12:54 1/12/2016 - Πηγή: Fimotro

Σε δυσθεώρητα ύψη ανέρχονται οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ, με χρέη που φθάνουν πλέον στα 2,4 δισ. ευρώ! Συγκεκριμένα, από τον περασμένο Ιανουάριο μέχρι και τον Σεπτέμβριο η καθυστέρηση μεταβίβασης των εισφορών που έχουν εισπραχθεί από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ), ανέρχεται σε περισσότερα από 815 εκατ. ευρώ. Στο ποσό έρχεται να προστεθεί το ήδη υπάρχον έλλειμμα των 1,6 δισ. (οφειλές προηγούμενων ετών), εκτοξεύοντας τις συνολικές οφειλές τους προς τον ΕΟΠΥΥ.
Για

το θέμα της μη έγκαιρης απόδοσης των εισφορών στον ΕΟΠΥΥ ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ και βουλευτής Επικρατείας Βασίλης Οικονόμου κατέθεσε ερώτηση -την οποία συνυπογράφουν 21 βουλευτές- στη Βουλή προς τους συναρμόδιους υπουργούς Εργασίας και Υγείας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του εννεαμήνου «πρωταθλητές» στις οφειλές είναι το ΙΚΑΕΤΑΜ με 343.969.061 ευρώ, ο ΟΑΕΕ με 315.120.240 ευρώ και το ΕΤΕΑ (συνταξιούχοι) με 120.400.000 ευρώ. Όπως αναφέρει ο βουλευτής, «η μη έγκαιρη απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών έχει άμεσο αντίκτυπο στην ικανότητα αποπληρωμής και εξόφλησης τόσο των δαπανών των παροχών υγείας, όσο και των ασφαλισμένων».
Στα 2,4 δισ. οι οφειλές των Ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ
Επίσης, υπογραμμίζει ο κ. Οικονόμου, «το εν λόγω θέμα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην πραγματική οικονομία και τη δυνατότητα του Οργανισμού να παρέχει σωστές και ποιοτικές Υπηρεσίες Υγείας στους Έλληνες πολίτες». Καταλήγοντας, ο βουλευτής ερωτά, μεταξύ άλλων, τους συναρμόδιους υπουργούς, εάν «με τις πρακτικές απαξίωσης και αποδυνάμωσης του ΕΟΠΥΥ, λόγω της συνεχούς καθυστέρησης της απόδοσης των εισφορών, μπορεί να υπάρξει εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού, έτσι ώστε να μπορεί αυτός να ανταποκρίνεται άμεσα και σωστά στις ανάγκες των πολιτών, σε ένα τόσο σημαντικό τομέα που είναι αυτός της υγείας», καθώς και τι μέτρα θα ληφθούν ώστε να επιτευχθεί η άμεση εξόφληση των καθυστερουμένων εισφορών των ΦΚΑ προς τον ΕΟΠΥΥ.
Από την πλευρά του πάντως το υπουργείο Υγείας, όπως τουλάχιστον αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017, κάνει λόγο για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση του ποσοστού της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη, όλων των φορέων κύριας ασφάλισης από 4% σε 6% επί των κυρίων συντάξεων και στη θέσπιση αντίστοιχης εισφοράς στις επικουρικές συντάξεις (ν.4334/2015), με εκτιμώμενη απόδοση εσόδων ύψους 717 εκατ. ευρώ στο 2016.
Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του ΕΟΠΥΥ (ν. 4334/2015) σε συνδυασμό με το Πρόγραμμα Αποπληρωμής Ληξιπρόθεσμων Υποχρεώσεων (ν.4281/2014) που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση των απλήρωτων υποχρεώσεων του Οργανισμού, με αποτέλεσμα να καθίσταται εφικτή η επαρκής εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών του προς τρίτους. Επισημαίνεται μάλιστα ότι ο ΕΟΠΥΥ, στο τέλος του 2017, αναμένεται να παρουσιάσει πλεόνασμα σε δημοσιονομική βάση ύψους 333 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα