ΣΟΙΜΠΛΕ: ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

12:01 26/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Handelsblatt ότι οι Ευρωπαίοι «δεν έχουν εξαντλήσει τα σενάρια στήριξης της Ελλάδας», θεωρώντας...

αρκετά «επικίνδυνη» μία αναδιάρθρωση του χρέους.

«Είναι αλήθεια ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχουμε ακόμη εξαντλήσει όλα τα σενάρια
για την στήριξη της Ελλάδας», λέει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδεχόμενος ότι «τα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας από μόνα τους δεν μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα» της χώρας.

«Χρειάζεται μία προοπτική οικονομικής ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», δηλώνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, κάνοντας αναφορά στον τομέα των επενδύσεων στην ηλιακή ενέργεια στην Ελλάδα, καθώς και στο ηλεκτρικό της δίκτυο.

Ο κ. Σόιμπλε προειδοποιεί επίσης για τους κινδύνους που συνδέονται με μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αφού, όπως είπε «συνοδεύεται από σημαντικούς κινδύνους», προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην άμεση απαίτηση εξυπηρέτησης όλων των δανείων με τις ανάλογες συνέπειες για την ικανότητα πληρωμών της χώρας.

Μία χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσε να έχει «ακόμη πιο δραματικές συνέπειες από την πτώχευση της Lehman Brothers», προειδοποιεί ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισημαίνει ότι «επιπροσθέτως δεν έχουμε καμία εμπειρία για το τι θα συμβεί, εάν μία χώρα μέλος της νομισματικής ένωσης περιέλθει σε στάση πληρωμών. Αυτό θα είναι μία εντελώς νέα κατάσταση σε σχέση με αυτήν που αντιμετωπίσαμε στις αρχές της δεκαετίας του '90 στην Αργεντινή και άλλες χώρες» (της Λατινικής Αμερικής), λέει.

Ο γερμανός υπουργός είχε πρόσφατα ταχθεί υπέρ μίας ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία, από την πλευρά της, έχει αποκλείσει την ιδέα αυτή. «Εχουμε πάντοτε σεβασθεί την ανεξαρτησία» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλώνει στη σημερινή συνέντευξή του στη Handelsblatt.
Keywords
Τυχαία Θέματα