Σημερα ξεκινα στο χρηματιστηριο η διαπραγματευση των νεων μετοχων της πειραιως

11:06 8/12/2015 - Πηγή: Fimotro
Σήμερα ξεκινά στο Ελληνικό Χρηματιστήριο η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, ενώ...
ήδη ξεκίνησε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, η οποία πραγματοποιείται υπέρ των παλαιών μετόχων και λήγει την προσεχή Πέμπτη.
Σενάρια
Οι κεφαλαιακές ανάγκες της
τράπεζας ανέρχονται σε 584 εκατ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 748 εκατ. στο δυσμενές σενάριο. Στα ποσά αυτά εμπεριέχεται και προηγούμενη προσδιορισμένη ανάγκη για κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 434 εκατ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, η διαδικασία των αυξήσεων ξεκίνησε και σε ό,τι αφορά τις συνεταιριστικές τράπεζες. Τέλος στις 14 Δεκεμβρίου αναμένεται να εισαχθεί στο Χ.Α. και η Εθνική Τράπεζα. Μια νέα αγορά φαίνεται πάντως ότι αρχίζει να δημιουργείται και πάλι στο Χ.Α. μετά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με τους όγκους των συναλλαγών να ενσιχύονται σταδιακά. Τα ορόσημα για το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένουν η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και οι δυσκολίες που την συνοδεύουν.
«Πληθωρισμός»
Οι παραπάνω εξελίξεις αναμένεται να κρίνουν την περαιτέρω πορεία της αγοράς, όπως επίσης και ο πληθωρισμός τραπεζικών τίτλων που προκύπτουν από τις αυξήσεις κεφαλαίου.
Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών εμφανίσθηκε χθες να παρουσιάζει σημαντική άνοδο 12,51%, κυρίως λόγω της ανόδου της μετοχής της ΕΤΕ κατά 3,42%, αλλά και της Attica Bank που είχε άνοδο 29,85%.
Θετικά μηνύματα
Ιδιαίτερα θετικά υπήρξαν τα μηνύματα σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών στο χθεσινό Eurogroup. Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι μετά την σημαντική συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στην ανακεφαλαιοποίηση, οι ανάγκες των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών θα είναι μικρότερες από 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που το πρόγραμμα στήριξης προέβλεπε στήριξη έως και 25 δισ. ευρώ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Μοσκοβισί, λέγοντας πως είναι ξεκάθαρο ότι τα χρήματα που θα χρειαστούν για τις ελληνικές τράπεζες «θα είναι πολύ λιγότερα» σε σχέση με τα ποσά που είχαν αρχικά προβλεφθεί.
Keywords
Τυχαία Θέματα