Σχεδιο εκκενωσης των καταληψεων θα εφαρμοσει η ελ.ας.

12:18 10/1/2013 - Πηγή: Fimotro

Σχέδιο «εκκαθάρισης» περίπου σαράντα κτιρίων που έχουν καταληφθεί από διάφορες ομάδες σε όλη την Ελλάδα θέτει σε εφαρμογή η Αστυνομία. Το πρώτο βήμα έγινε ήδη χθες, με την επέμβαση στην «κατάληψη Σκαραμαγκά» ή αλλιώς βίλα Κάλλας, στην οδό Πατησίων.Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, η επιχείρηση...
έγινε λίγες ώρες μετά την προσπάθεια επανακατάληψης της βίλας Αμαλία χθες το πρωί. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί για τις καταλήψεις στο υπουργείο
Δημόσιας Τάξης ήταν το σχόλιο επιτελούς: «Στη βίλα Αμαλία η πρώτη κατάληψη κράτησε 22 χρόνια και η δεύτερη 22 λεπτά». Σύμφωνα με πληροφορίες, η επέμβαση στη βίλα Κάλλας σχεδιαζόταν να γίνει έπειτα από λίγες ημέρες, αλλά αποφασίστηκε να γίνει χθες προκειμένου να σταλεί σαφές μήνυμα ότι «καταστάσεις ανομίας δεν θα είναι πλέον ανεκτές». Κατά τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. το κτίριο αποτελούσε μία από τις «βάσεις ανεφοδιασμού» σε μολότοφ όταν εξελίσσονταν επεισόδια και γι’ αυτό επικαλούνται τα ευρήματα: δεκάδες άδεια μπουκάλια μπίρας, κράνη, αντιασφυξιογόνους μάσκες.

«Η δημοκρατική κοινωνία δεν μπορεί να επιτρέψει στις δυνάμεις της ανομίας και του χάους να ανακόψουν την πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη», δήλωσε μετά τις αστυνομικές επιχειρήσεις στη βίλα Αμαλία και στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, στην Αγίου Κωνσταντίνου, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας.

Από νωρίς χθες το πρωί, πάντως, στήθηκε σκηνικό έντασης σε όλο το κέντρο της Αθήνας. Συντονισμένα και οργανωμένα έδρασαν οι ομάδες των νεαρών, που προχώρησαν σε ανακατάληψη της βίλας Αμαλία και στη συνέχεια πραγματοποίησαν κατάληψη στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ. Στη βίλα Αμαλία έγιναν 92 συλλήψεις, ενώ άλλα 40 άτομα προσήχθησαν από τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ. Αργότερα, ομάδες κουκουλοφόρων εισέβαλαν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ), προκαλώντας νέες καταστροφές και βανδαλισμούς, καταστρέφοντας ακόμη και το άγαλμα του ευεργέτη του Ιδρύματος Γρηγορίου Μαρασλή, από την περιουσία του οποίου κτίστηκε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

Οι βανδαλισμοί προκάλεσαν την αντίδραση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου που σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων σημειώνει πως «όταν νεολαίοι κουκουλοφόροι βανδαλίζουν πανεπιστημιακούς χώρους που αποτελούν εθνικά μνημεία, τότε το μέλλον της κοινωνίας είναι σε κίνδυνο. Μόνο ψυχικά ασθενείς μπορούν να στοχεύουν αγάλματα και μόνο άτομα αποκομμένα από κάθε κοινωνική και εθνική συλλογικότητα μπορούν να συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο. Σκοπός αυτών των ενεργειών είναι η παράδοση του δημόσιου πανεπιστήμιου στον έλεγχο και στην εξουσία περιθωριακών
αντικοινωνικών ομάδων». Κι άλλες συλλήψεις. Σε αυτό το σκηνικό της έντασης η Αστυνομία αποφάσισε να επέμβει στην κατάληψη της βίλας στη συμβολή των οδών Πατησίων και Σκαραμαγκά.

Από την υπό κατάληψη βίλα συνελήφθησαν οκτώ άτομα ενώ σύμφωνα με την Αστυνομία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μπουκάλια, κράνη, κουκούλες, τροχοί και τρυπάνια. Ολα τα κατασχεθέντα αντικείμενα έχουν αποσταλεί για εργαστηριακή εξέταση.
Keywords
Τυχαία Θέματα