Ραγδαια αυξηση κρουσματων εϊτζ

Ρεπορτάζ : Πέννυ Μπουλουτζα
(από την Καθημερινή)
Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στο εξωτερικό, όπου ο ρυθμός μετάδοσης του ιού του έιτζ παραμένει σταθερός, μεγάλη αυξητική μεταβολή στη συχνότητα εμφάνισής του, με ραγδαία αλλαγή των χαρακτηριστικών της επιδημίας, καταγράφεται φέτος στη...
χώρα μας. Εως το τέλος Οκτωβρίου δηλώθηκαν στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων 277 περισσότερα κρούσματα συγκριτικά με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο (803 νέες μολύνσεις έναντι 526, δηλαδή αύξηση 53%). Η μεγαλύτερη αύξηση αφορά στους χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών, με 190 σχετικές καταγραφές έναντι
μόλις 14 το 2010 (αύξηση 1.250%)! Το πρόβλημα αφορά κυρίως την Αττική και είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ένας στους τέσσερις χρήστες στην Ομόνοια είναι θετικός στον ιό του έιτζ, ενώ η πλειοψηφία των γυναικών χρηστών ναρκωτικών εκδίδεται.
«Η χρήση ναρκωτικών και η παράνομη πορνεία είναι δύο πόλοι που αλληλοτροφοδοτούνται και εντείνουν το πρόβλημα του έιτζ», τόνισε χθες ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Ο κ. Λοβέρδος κάλεσε τους άνδρες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην προτιμούν τις παράνομα εκδιδόμενες γυναίκες, καθώς όπως είπε, «ο ιός του έιτζ μεταφέρεται δι’ αυτής της οδού στην ελληνική οικογένεια. Ο Ελληνας πολίτης κινδυνεύει και μαζί με αυτόν κινδυνεύει και η οικογένειά του», υπογράμμισε. Αναφερόμενος στην επικίνδυνη συμπεριφορά που υιοθετούν άνδρες, σημείωσε ότι κάποιοι πληρώνουν περισσότερο τις παράνομα εκδιδόμενες γυναίκες για να συνευρεθούν μαζί τους χωρίς τη χρήση προφυλακτικού.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το υπουργείο μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΟΚΑΝΑ και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα θα διανείμει 100.000 σύριγγες και 100.000 προφυλακτικά στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ των ομάδων πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο του έιτζ, το οποίο διοργανώνει από τις 25 έως τις 27 Νοεμβρίου στην Αθήνα η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του Εϊτζ.
Η πορεία της επιδημίας
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, περιγράφηκε η πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα. Ειδικότερα, έως την 31η Οκτωβρίου του 2011 έχουν καταγραφεί 11.340 άτομα που έχουν μολυνθεί από το έιτζ, εκ των οποίων 3.235 έχουν εμφανίσει τη νόσο και 5.500 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.152. Από το 2002 έως σήμερα καταγράφεται μία ανοδική πορεία της λοίμωξης, από τα 3,6 νέα περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού στα 7,1 ανά 100.000 πληθυσμού το πρώτο δεκάμηνο του 2011. Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του 2011 καταγράφηκαν και τρία περιστατικά «κάθετης μετάδοσης», από μητέρα που κάνει χρήση ενδοφλέβιων ουσιών στο νεογνό.
Keywords
Τυχαία Θέματα