Ψηφοδελτια και προγραμμα διαμορφωνει το σαββατοκυριακο ο συριζα...

Τα ανώτερα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ συγκαλεί με τη νέα χρονιά ο Αλέξης Τσίπρας,...
για να καθορίσουν τη συντεταγμένη πορεία του κόμματος προς τις εκλογές.

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η κεντρική επιτροπή του κόμματος με κυρίαρχο θέμα τις συμμαχίες, ενώ το Σαββατοκύριακο
θα διεξαχθεί το διαρκές συνέδριο για το εκλογικό πρόγραμμα του κόμματος.

Ο κ. Τσίπρας έχει να χειριστεί τις εσωκομματικές αντιδράσεις κυρίως για τη συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ, καθώς η αριστερή πτέρυγα και όχι μόνο αντιδρά στη σύμπλευση. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και άλλα στελέχη αυτής της πλευράς θεωρούν αχρείαστη, ίσως και επικίνδυνη τη συνεργασία. Η ηγεσία προσπαθεί να απαντήσει, ξεκαθαρίζοντας ότι όσα στελέχη προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ, μηδέ του Φώτη Κουβέλη εξαιρουμένου, θα είναι υποψήφια με σταυρό και δεν πρόκειται να τους «απονεμηθούν» χαριστικά έδρες μέσω του ψηφοδελτίου επικρατείας.

Διαμηνύει δε ότι κάθε προγραμματική συμφωνία θα είναι βασισμένη στο πρόγραμμα που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο και αυτό δεν πρόκειται να παραβιαστεί.

Πάντως σήμερα Πέμπτη αναμένονται στην Κουμουνδούρου οι προτάσεις των νομαρχιακών επιτροπών για τα ψηφοδέλτια. Οι οργανώσεις προτείνουν αριθμό υποψηφίων διπλάσιο από τις θέσεις που έχει κάθε ψηφοδέλτιο και η ηγεσία υποχρεούται να διαμορφώσει την τελική λίστα σε ποσοστό τουλάχιστον 70% με βάση αυτές τις προτάσεις. Το χαρακτηριστικό της διαδικασίας είναι πάντως ότι για κάθε μία θέση εμφανίστηκαν πέντε και δέκα ενδιαφερόμενοι, όταν σε παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις τα ψηφοδέλτια έκλειναν με το… ζόρι! Προφανώς η θεαματική αύξηση του ενδιαφέροντος έχει να κάνει με τις αυξημένες πιθανότητες εκλογής στη Βουλή.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από τις περίπου 450 θέσεις των ψηφοδελτίων οι 50 θα διατεθούν σε συμμάχους.

Προσδιορίζοντας τον εκλογικό στόχο ο κ. Τσίρπας μίλησε στην πολιτική γραμματεία για «αυτοδυναμία».

Παράλληλα η Κουμουνδούρου θέλει να εφαρμόσει έναν αυστηρό κώδικα δεοντολογίας που θα δεσμεύει τους υποψήφιους βουλευτές.
Keywords
Τυχαία Θέματα