Προστιμο μαμουθ επεβαλλε στην apple η κομισιον

21:48 30/8/2016 - Πηγή: Fimotro
Φορολογικές ποινές έως και 13 δισεκατομμυρίων ευρώ οφείλει να καταβάλει ο αμερικανικός κολοσσός Apple ως ποινή για το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώτος που απολάμβανε στην Ιρλανδία, όπως ανακοίνωσε η...
Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μία από τις πλέον πολύκροτες αποφάσεις της για τη φορολογική μεταχείριση πολυεθνικών εταιρειών στην Ε.Ε.
Η Κομισιόν έκρινε πως τα φορολογικά προνόμια που απολάμβανε η Apple στην Ιρλανδία είναι «παράνομα», συνιστούν απαράδεκτη κρατική ενίσχυση, και συρρίκνωσαν
τους φόρους που κατέβαλε η αμερικανική εταιρεία για περισσότερο από δύο δεκαετίες.
Μιλώντας στις Βρυξέλλες, η αρμόδια επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκέτε Βεστάγκερ δήλωσε ότι η εταιρική δομή που χρησιμοποίησε η Apple στην Ιρλανδία της επέτρεπε να πληρώνει σχεδόν μηδαμινούς φόρους για τα κέρδη που είχε από πωλήσεις προϊόντων της στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία και μέρος της Αφρικής.
Στην πράξη, όπως είπε η κ. Βεστάγκερ, το 2014 ο αμερικανικός κολοσσός έφτασε να πληρώσει φόρους με συντελεστή 0,005% ήτοι περίπου 50 ευρώ για κάθε εκατομμύριο ευρώ σε κέρδη.
Η επίτροπος διευκρίνισε ότι η ποινή που επιβλήθηκε στην Apple δεν συνιστά κάποιου είδους πρόστιμο, αλλά διαφυγόντες φόροι που οφείλονται και θα πρέπει να καταβληθούν.
Το προνομιακό καθεστώς που απολάμβανε η Apple οφείλεται σε δύο ευνοϊκές φορολογικές οδηγίες που είχε εκδώσει η ιρλανδική κυβέρνηση, το 1991 και το 2007.

Η απόφαση της Κομισιόν είναι εφέσιμη. Άμεση ήταν η απάντηση της ιρλανδικής κυβέρνησης, με τον υπουργό Οικονομικών Μάικλ Νούναν να δηλώνει ότι το Δουβλίνο «διαφωνεί κατηγορηματικά» με την απόφαση των Βρυξελλών. Αλλωστε, η απόφαση αυτή μπορεί να αλλάξει ριζικά τα δεδομένα για τη χώρα η οποία ανέκαμψε από την κρίση χάρη στις φοροαπαλλαγές σε πολυεθνικές επιχειρήσεις.
Keywords
Τυχαία Θέματα