Πρόοδος στις βρυξέλλες – επιστρέφουν οι θεσμοί μέσα στην εβδομάδα

21:48 10/2/2017 - Πηγή: Fimotro

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσκαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τους εκπροσώπους των θεσμών στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του εξέδωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στη σημερινή συνάντηση σημειώθηκε «ουσιαστική πρόοδος».

Η είδηση που προκύπτει είναι η επιστροφή των ελεγκτών της Τρόικας την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα,

σύμφωνα με την γραπτή δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σχεδόν αμέσως μετά τη «μίνι» σύνοδο των Βρυξελλών.

Κατά πληροφορίες, η άφιξη των εκπροσώπων των δανειστών στην ελληνική πρωτεύουσα αναμένεται από το βράδυ της Κυριακής -το αργότερο μέχρι την Τρίτη το βράδυ.

Η δήλωση Ντάισελμπλουμ αναφέρει τα εξής

Σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, οι θεσμοί (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ) και εγώ είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση για την κατάσταση της δεύτερης αξιολόγησης.

Υπάρχει ξεκάθαρη κατανόηση ότι η ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων.

Σημειώσαμε ουσιαστική πρόοδο σήμερα και βρισκόμαστε κόντα σε συναντίληψη για την επιστροφή της αποστολής (σ.σ. της Τρόικας) στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

Θα αποτιμήσουμε την περαιτέρω πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης κατά τη διάρκεια του επόμενου Eurogroup (σ.σ. της 20ής Φεβρουαρίου).

Δείτε την γραπτή δήλωση Ντάισελμπλουμ στα αγγλικά

«Today the Greek minister of Finance, the institutions (European Commission, ECB, ESM and IMF) and I had a constructive meeting on the state of play of the second review

There is a clear understanding that a timely finalisation of the second review is in everybody’s interest

We made substantial progress today and are close to common ground for the mission to return to Athens the coming week

We will take stock of the further progress of the second review during the next Eurogroup».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ως συντονιστής, ο Τόμας Βίζερ (πρόεδρος Euroworking Group), ο Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ), ο Κλάους Ρέγκλινγκ (Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης), ο Νικολά Τζαμαρόλι (ΕΜΣ) η Ντέλια Βελκουλέσκου, ο Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και ο Μάρκο Μπούτι (Κομισιόν).

Από ελληνικής πλευράς, στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Νωρίτερα, από την ελληνική πλευρά κρατούσαν «μικρό καλάθι» αναφορικά με τις πιθανότητες μίας θετικής εξέλιξης, αποτιμώντας ως «καλό νέο» το γεγονός ότι συγκεντρώθηκαν όλες οι πλευρές σε ένα τραπέζι, για να συζητήσουν.

Λίγο πριν από την έναρξη της συνάντησης, το Reuters μετέδιδε ότι οι δανειστές θα καταθέσουν πρόταση για μέτρα 1% του ΑΕΠ τώρα (1,8 δισ.) και άλλο 1% μετά το 2018 (επιπλέον 1,8 δισ.).

Πηγές των Βρυξελλών δήλωσαν στο protothema.gr ότι συζητείται λίστα μέτρων που θα περάσουν από την Βουλή τώρα, αλλά θα εφαρμοστούν μετά το 2018, σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση εστιάζει στο ύψος μέτρων και ότι ίσως συζητηθεί και δεύτερη λίστα με εφεδρικά μέτρα, που δεν θα περάσουν τώρα από την Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ εμφανίζεται να είναι πιο σκληρό στις αξιώσεις του, ενώ στο πακέτο που πρέπει να νομοθετηθεί τώρα, έχει και το αφορολόγητο και τις συντάξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα