Προγραμματα επιμορφωσης για οσα στελεχη της δημοσιας διοικησης εντασσονται στην κινητικοτητα...

12:40 24/9/2013 - Πηγή: Fimotro
Εγκύκλιο για τα προγράμματα επιμόρφωσης στελεχών της δημόσιας διοίκησης που εντάσσονται στο πρόγραμμα κινητικότητας, εξέδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης...

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η επιμόρφωση συνιστά βασικό συνοδευτικό εργαλείο εφαρμογής του θεσμού της κινητικότητας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν αποτελεσματικά οι ανάγκες των υπηρεσιών και να ενισχυθούν οι δυνατότητες επαγγελματικής και προσωπικής ανάπτυξης των υπαλλήλων ώστε να καταστούν ικανοί να ανταποκριθούν άμεσα στα νέα τους καθήκοντα.
Την υλοποίηση
της επιμόρφωσης θα αναλάβει το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
Ειδικότερα, τα επιμορφωτικά προγράμματα διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:
Επιμορφωτικά προγράμματα που θα υλοποιούνται κατά τη φάση της αναζήτησης νέων οργανικών θέσεων από τα στελέχη τα οποία είναι σε καθεστώς κινητικότητας.Επιμορφωτικά προγράμματα που θα υλοποιούνται μετά την τοποθέτηση των στελεχών σε νέες οργανικές θέσεις.Όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται ταχύρρυθμες επιμορφωτικές δράσεις, με αντικείμενα όπως η αξιοποίηση τεχνολογιών πληροφορικής για τις ανάγκες των δημοσίων υπηρεσιών, θέματα επικοινωνίας και εξυπηρέτησης πολιτών κλπ. Στη δεύτερη κατηγορία τα θέματα που θα καλυφθούν θα προκύψουν από τη συνεργασία των φορέων υποδοχής των στελεχών με το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, ανάλογα με το προφίλ των θέσεων που θα καταλάβουν.
Τα επιμορφωτικά προγράμματα και των δύο κατηγοριών είναι δυνατό να υλοποιηθούν με συμβατικό τρόπο (σε παραδοσιακές αίθουσες διδασκαλίας ή εργαστήρια), καθώς επίσης και με αξιοποίηση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (εξ αποστάσεως εκπαίδευση).
Βάσει της εγκυκλίου, το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να προχωρήσει στη συγκεκριμενοποίηση της πρώτης κατηγορίας επιμορφωτικών προγραμμάτων και να μεριμνήσει ώστε να είναι διαθέσιμα ταχύρρυθμα επιμορφωτικά προγράμματα της κατηγορίας αυτής από την 15η Οκτωβρίου 2013.
Σημειώνεται ότι η συμμετοχή στα προγράμματα είναι προαιρετική για τους υπαλλήλους και δεν έχει καμία έννομη συνέπεια για την τοποθέτησή τους στους φορείς υποδοχής.
Σε δηλώσεις του μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα στο ΕΚΔΔΑ, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «το πρόγραμμα της κινητικότητας αποτελεί ένα ουσιαστικό εργαλείο καλύτερης αξιοποίησης του έμπειρου και ικανού στελεχιακού δυναμικού που διαθέτει η δημόσια διοίκηση». Συμπλήρωσε, δε, ότι «τα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης θα βοηθήσουν τους δημοσίους υπαλλήλους να ενισχύσουν τα προσόντα και τις γνώσεις τους, ώστε να αυξήσουν την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητά τους».
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα