''πολυ νωρις για αποσυρση των εκτακτων μετρων στηριξησ''...

09:43 27/9/2013 - Πηγή: Fimotro
Είναι σαφώς «πολύ νωρίς» για να αποσύρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα έκτακτα μέτρα στήριξης της οικονομίας στην Ευρωζώνη, εκτίμησε ο Γεργκ Άσμουσεν, ...
μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, μιλώντας σε εκδήλωση στο Βερολίνο.
«Για εμάς, είναι σαφές: είναι πολύ νωρίς για μια έξοδο» από την πολιτική αυτή, δήλωσε ο Άσμουσεν, παρατηρώντας πάντως πως αυτό δεν εμποδίζει το να εξετάζεται το ζήτημα αυτό σε θεωρητικό επίπεδο. Επανέλαβε, εξάλλου, τη δέσμευση
της ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκιά της χαμηλά «για όσο καιρό αυτό είναι απαραίτητο».
Σε μια προσπάθεια να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη, η ΕΚΤ έχει μειώσει τα επιτόκιά της σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ έχει χορηγήσει ρευστότητα που υπερβαίνει το 1 τρισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα και έχει καταρτίσει σχέδιο για την αγορά απεριόριστων κρατικών αξιόγραφων σε περίπτωση που το ζητήσει κάποια από τις χώρες που πλήττονται.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ επίσης έχει λάβει μέτρα στήριξης της οικονομίας, αλλά το τελευταίο διάστημα έχει αφήσει να διαφανεί η πρόθεσή της να μειώσει προοδευτικά τις αγορές κρατικών ομολόγων στις οποίες προβαίνει. Ο Άσμουσεν, όμως, ξεκαθάρισε ότι η οικονομική συγκυρία στην Ευρωζώνη δεν είναι συγκρίσιμη με εκείνη στις ΗΠΑ, την οποία χαρακτήρισε καλύτερη.
Παράλληλα, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ τάχθηκε εκ νέου υπέρ ενός «προϋπολογισμού της Ευρωζώνης», ο οποίος θα ενσωματώνει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν θέσει σε εφαρμογή ορισμένες εκ των χωρών και θα προβλέπει μέτρα για την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς της. Κάλεσε επίσης τη Γερμανία να προχωρήσει στις «απαραίτητες επενδύσεις για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της».
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
Keywords
Τυχαία Θέματα