''ποιο θα ειναι το οφελος απο μια νεα αναδιαρθρωση του χρεουσ''...

22:24 12/2/2014 - Πηγή: Fimotro
...ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ...
Η σχεδιαζόμενη επιμήκυνση του ελληνικού χρέους δύσκολα θα το καταστήσει βιώσιμο, επισημαίνει η Deutsche Bank σε ανάλυσή της με τίτλο “Εκτιμώντας το όφελος από τη μείωση των δανείων του επίσημου τομέα προς την Ελλάδα”...
Όπως αναφέρει, τα μέτρα που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα στη
μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ μέχρι το 2002, όπως προβλέπει η απόφαση του eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, η οποία προβλέπει την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Επιπλέον, μέχρι το 2020-2023, που αρχίζει η αποπληρωμή των δανείων τα οποία πρόκειται να επιμηκυνθούν, το όφελος από τη μείωση των τόκων στα διακυβερνητικά δάνεια δεν έχει ουσιώδη σημασία.
Σχολιάζοντας τις πρώτες πληροφορίες για επιμήκυνση του ελληνικού χρέους στα 50 χρόνια και μείωση των επιτοκίων για τα διακυβερνητικά δάνεια κατά 0,5 μονάδα, η Deutsche Bank επισημαίνει ότι το κέρδος θα είναι 26 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 14% του ονομαστικού ΑΕΠ για το 2013. Και αυτό με την προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία θα επιτύχει τις προβλέψεις ανάπτυξης του ΔΝΤ μέχρι το 2018 και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμούς 4,75% μετά το 2018.
Η Deutsche Bank που αναφέρεται σε επιμήκυνση του δανείου του πρώτου πακέτου, αλλά αυτών του EFSF, σημειώνει ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν πρόκειται να οδηγήσει σε ουσιώδη μείωση του χρέους μέχρι το 2022, όπου και έχει τεθεί το πρώτο χρονικό ορόσημο.
Η γερμανική τράπεζα στην ανάλυση της αμφισβητεί ότι είναι δυνατό να καλυφθούν οι όροι βιωσιμότητας που έχουν τεθεί, δηλαδή να υποχωρήσει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 124% το 2020 και να φτάσει σε επίπεδο “ουσιαστικά χαμηλότερο από το 110% το έτος 2022”, όπως προβλέπει η απόφαση του eurogroup.
Ωστόσο, επισημαίνει ότι αυτή η μέθοδος δεν είναι η καλύτερη για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας και προτείνει ως καλύτερη μέθοδος αξιολόγησης τον υπολογισμό της μείωσης σε όρους Καθαρής Παρούσας Αξίας του χρέους (το ύψος του χρέους προσαρμόζεται ανάλογα με το προσδοκώμενο κόστος χρήματος που θα έχει η Ελλάδα και την αύξηση του ΑΕΠ).
Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, το ΔΝΤ, που μέχρι σήμερα επιμένει σε “κούρεμα” του χρέους χρησιμοποιεί την πρώτη μέθοδο για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας με βάση το ποσοστό του ΑΕΠ το 2020, ενώ η ευρωζώνη διαφοροποιείται και φέρεται να προτιμά τη μέθοδο της καθαρής παρούσας αξίας.
Τα δάνεια του EFSF
Τα δάνεια από τον EFSF ανέρχονται σε 133,6 δισ. ευρώ, έχουν μέση διάρκεια 30 χρόνια, αρχίζουν να αποπληρώνονται από το 2023, ενώ το επιτόκιο ισούται με το επιτόκιο που πληρώνει ο EFSF για να αντλεί χρήματα από την αγορά συν τα διαχειριστικά του κόστη. Τα δάνεια αυτά θα επιμηκυνθούν, αλλά το επιτόκιο δεν μεταβάλλεται.
Η Deutsche Bank υπολογίζει ότι με βάση το “μέσο σενάριο” όπου η ανάπτυξη θα είναι μέσα στις αισιόδοξες προβλέψεις που έχουν γίνει, καθαρή παρούσα αξία των δανείων του EFSF θα μειωθεί από τα 103,2 δισ. ευρώ στα 90,5 δισ. ευρώ, θα υπάρξει δηλαδή όφελος 12,7 δισ. ευρώ. Ως ποσοστό του ΑΕΠ το χρέος θα μειωθεί κατά 6,9 ποσοστιαίες μονάδες.
Τα διακυβερνητικά δάνεια
Τα διακυβερνητικά δάνεια που έλαβε η Ελλάδα ανέρχονται σε 52,9 δισ. ευρώ, έχουν μέση διάρκεια 17 χρόνια, επιτόκιο ίσο με το τρίμηνο euribor συν 0,5 ποσοστιαίες μονάδες και η αποπληρωμή τους ξεκινά το 2020. Τα δάνεια αυτά θα επιμηκυνθούν, και το επιτόκιο θα μειωθεί κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες.
Με βάση τους υπολογισμούς της Deutsche Bank, εάν τα δάνεια επιμηκυνθούν κατά 20 χρόνια, μειώνεται η παρούσα αξία των δανείων από 47,7 δισ. ευρώ σε 39 δισ. ευρώ (μείωση κατά 8,7 δισ. ευρώ), ενώ ως ποσοστό του ΑΕΠ το όφελος θα είναι 4,7%.
Από τη μείωση των επιτοκίων κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, το όφελος θα είναι 3,2 δισ. ευρώ ή 1,7% του ΑΕΠ.
Ο συνδυασμός της επιμήκυνσης και στα δύο δάνεια κατά 20 χρόνια υπολογίζεται ότι θαεπιφέρει μείωση των δανείων σε καθαρή παρούσα αξία κατά 26 δισ. ευρώ και κατά 14% του ΑΕΠ.
Δεδομένου ότι οι πληρωμές για τα δάνεια αυτά ξεκινούν το 2020 και το 2023, η επιμήκυνση δεν θα έχει ουσιαστικό όφελος, ενώ η μείωση των επιτοκίων (μόνο για τα διακυβερνητικά δάνεια) θα μειώσει τις ετήσιες δαπάνες μόνο κατά 264,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο -ποσό που δεν αποτελεί ουσιαστική ελάφρυνση μέχρι το 2022.
Η Deutsce Bank επισημαίνει επίσης ότι όλοι οι υπολογισμοί έχουν γίνει με βάση την υπόθεση ότι το κόστος χρήματος για την Ελλάδα θα είναι 5% την περίοδο εκείνη, αλλά και ότι θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για άνοδο του ΑΕΠ, της τάξης, δηλαδή, του 4,3% έως 4,8% ετησίως από το 2016 έως και το 2022.Πηγή: newmoney.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα