''πλαφον'' και στα παιδικα εμβολια απο το υπουργειο υγειας...

18:11 11/7/2014 - Πηγή: Fimotro
...ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗ ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΗΔΗ ΕΛΛΕΙΜΑΤΙΚΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΩΝ...
Tη χαριστική βολή στην ούτως ή άλλως «ελλειμματική» εμβολιαστική κάλυψη των ελληνόπουλων δίδει η πρόσφατη υπουργική απόφαση του υπουργού Υγείας...
η οποία θέτει πλέον πλαφόν και στη συνταγογράφηση εμβολίων από τους παιδίατρους. Ήδη οι εκπρόσωποι των παιδιάτρων έχουν ενημερώσει αρμοδίως τον υπουργό κ. Μάκη Βορίδη καθώς και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Δημήτρη Κοντό και ζητούν την εξαίρεση των εμβολίων από τη συνταγογράφηση.

Μέχρι
πρότινος τα εμβόλια εξαιρούνταν από το πλαφόν της φαρμακευτικής δαπάνης – μάλιστα αυτό έχει θεωρηθεί μεγάλη «νίκη» του υπουργείου Υγείας στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το ύψος της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Η συγκεκριμένη δαπάνη έχει εκτιμηθεί σε 95 εκατ ευρώ τον χρόνο.

Έτσι, οι παιδίατροι μπορούσαν να συνταγογραφούν φάρμακα σε όσες περιπτώσεις χρειαζόταν για τους μικρούς ασθενείς περιοριζόμενοι από το ύψος της μηνιαίας δαπάνης που τους έβαζε μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης η ΗΔΙΚΑ. Ο μέσος όρος των φαρμάκων που μπορούσε να συνταγογραφήσει ανά μήνα ένας παιδίατρος ανεξαρτήτως αριθμού παιδιών που δεχόταν κυμαινόταν στις 3.000 –χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως ότι οι παιδίατροι κάλυπταν όλο το ποσό.

Πλέον, όμως και με τη νέα υπουργική απόφαση κάθε παιδίατρος έχει πλαφόν ανά ασθενή τα 40 ευρώ τον μήνα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να συνταγογραφήσει σκευάσματα μεγαλύτερης αξίας ανά παιδί, που να τα αποζημιώνει ο ασφαλιστικός φορέας.

«Αν δεν πρόκειται για αμέλεια, τότε υπάρχει μείζον πρόβλημα. Το πρόγραμμα του Εθνικού Εμβολιασμού μπαίνει σε κίνδυνο, αφού οι περισσότεροι από εμάς τους παιδιάτρους, σε καθημερινή βάση, κάνουμε πρόληψη και συνταγογραφούμε εμβόλια. Δυστυχώς με το να εντάσσονται τα εμβόλια στο πλαφόν της συνταγογράφησης, το πλαφόν των παιδιάτρων εκτινάσσεται στα ύψη, αφού για ένα μόνο παιδί ηλικίας 2 ετών τα συνταγογραφούμενα εμβόλια μιας μόνον επίσκεψης μπορούν να ξεπεράσουν τα 50-100 ευρώ» επισημαίνει ο πρόεδρος των ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων κ. Κώστας Νταλούκας.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα