Πέθανε ο επιχειρηματίας πιέρ μπερζέ, ο σύντροφος του υβ σεν λοράν

21:31 8/9/2017 - Πηγή: Fimotro

«Το Ιδρυμα Pierre Bergé – Yves Saint Laurent, Paris και το Ιδρυμα Jardin Majorelle, Marrakech ανακοινώνουν με βαθειά λύπη τον θάνατο του προέδρου και ιδρυτή τους Πιέρ Μπερζέ, την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, στις 05:39, στην κατοικία του στο Saint-Rémy-de-Provence», αναφέρει η ανακοίνωση.

Συνιδρυτής

και επικεφαλής επί 40 χρόνια του Οίκου Υψηλής Ραπτικής Yves Saint Laurent, πρόεδρος του δσ του ομίλου της εφημερίδας Le Monde, ακτιβιστής για τα δικαιώματα των γκέη και φανατικός υποστηρικτής του πρώην προέδρου Φρανσουά Μιτεράν, ο Πιέρ Μπερζέ είχε προσβληθεί από μυοπάθεια.

Ο Μπερζέ γεννήθηκε στο γαλλικό νησί Ολέρον τον Νοέμβριο του 1930 και γνώρισε τον Υβ Σεν Λοράν το 1958. Ερωτεύτηκαν κεραυνοβόλα και το 1961 αποφάσισαν να ιδρύσουν το γνωστό οίκο μόδας. Μαζί ανέδειξαν τo brand σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αναγνωρίσιμα του κόσμου και, παρότι χώρισαν το 1976, παρέμειναν φίλοι και συνεργάτες μέχρι το θάνατο του γνωστού μόδιστρου


O Μπερζέ με την Κατρίν Ντενέβ / Φωτογραφία AP- Zacharie Scheurer

Ο Μπερζέ κρατούσε τα ηνία του οίκου Yves Saint Laurent Haute Couture μέχρι το 2002, όταν και έκλεισε. Τα ΜΜΕ τον αποκαλούσαν «πρύτανη του Υves Saint Laurent» γιατί υπερασπιζόταν με πάθος τη φήμη οίκου.

Στη Γαλλία, ο Μπερζέ είχε τεράστια επιρροή και στήριζε με πάθος τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών. Μάλιστα, δώρησε μέρος της περιουσίας του σε ερευνητικά κέντρα που αναζητούσαν θεραπεία για το AIDS.

Η σχέση του με τον μόδιστρο

Για πολλά χρόνια, ο Μπερζέ ήταν το δεξί χέρι του γνωστού μόδιστρου αλλά και συνεταίρος του. Με τη βοήθεια του Μπερζέ, αλλά και την επιμονή του, ο Υβ Σεν Λοράν έγινε ο διάδοχος του Κριστιάν Ντιόρ στην υψηλή ραπτική της Γαλλίας.

Παρότι είχαν χωρίσει, ο Μπερζέ και ο Υβ Σεν Λοράν ένωσαν τις ζωές τους με σύμφωνο συμβίωση πριν το θάνατο του μόδιστρου το 2008.

Oι αγώνες του Πιέρ Μπερζέ

Σε όλη του τη ζωή ο Πιέρ Μπερζέ επένδυσε στα μίντια. Υπήρξε ιδρυτής του Courrier international και του Globe, μέτοχος της Pink TV, και έγινε από το 2010 ένας από τους μετόχους της εφημερίδας Le Monde (με τον Matthieu Pigasse και τον Xavier Niel), και ήταν πρόεδρος στο δσ του Ομίλου.

Το όνομα του Πιέρ Μπερζέ θα μείνει συνδεδεμένο και με την μάχη του εναντίον του AIDS. Δημιούργησε το 1994 την ένωση Ensemble contre le sida, μαζί με την ηθοποιό Λιν Ρενό και είναι μια από τις πιο δραστήριες στην Ευρώπη.

Ιδιοκτήτης επί σειρά ετών του περιοδικού γκέη Têtu, υποστηρικτής της ένωσης Act Up, ο Πιέρ Μπερζέ αφιέρωσε τη ζωή του στη μάχη για την ισότητα των δικαιωμάτων για τους ομοφυλοφίλους. Υπήρξε επίσης μεγάλος υποστηρικτής της αντιρατσιστικής ένωσης SOS-Racisme.

Διαισθανόμενος τον προσεχή θάνατό του, στις 31 Μαρτίου 2017, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Pierre Bergé – Yves Saint Laurent παντρεύτηκε τον αγαπημένο του Αμερικανό διακοσμητή Madison Cox, με κάθε μυστικότητα.

Την είδηση αποκάλυψε το περιοδικό Ici Paris και την επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Πιερ Μπερζέ στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. «Εζησα στη ζωή μου δύο μεγάλους έρωτες: δέκα χρόνια με τον Bernard Buffet και πενήντα χρόνια με τον Yves Saint Laurent. Τότε ο γάμος γκέι δεν υπήρχε. Σήμερα υπάρχει. Διευθετώ λοιπόν την κατάστασή μου με τον Madison Cox», είπε.

Ετσι, στα 86 του ο Πιερ Μπερζέ επισημοποίησε τη σχέση του με τον 58χρονο Madison Cox. Οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί και γνωρίζονταν από την δεκαετία του 1970, όταν ο Cox τελείωνε τις σπουδές του. Από τότε, ο 58χρονος Αμερικανός έγινε «κηπουρός εκατομμυριούχων» και εργάστηκε στη διακόσμηση της βίλας του τραγουδιστή Sting ή του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης, Michael Bloomberg, μεταξύ άλλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα