Περιμενουν τι θα πει η τροικα για τη μειωση του φπα στην εστιαση...

21:44 15/5/2013 - Πηγή: Fimotro
Την τελεσίδικη απάντηση από την Τρόικα τον Ιούνιο για μια περιορισμένη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και του ΦΠΑ στην εστίαση αναμένει πλέον η κυβέρνηση που, σύμφωνα με όσα δήλωσε μιλώντας ...
στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών,
κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έθεσε επισήμως το θέμα κατά τον έλεγχο του Μαΐου.

Η κυβέρνηση παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν πως η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση είχε πενιχρά οφέλη για τον κρατικό προϋπολογισμό, της τάξεως των 160 εκατ. ευρώ μόλις αντί 1 δισ. που υπολογιζόταν στο Μνημόνιο, ενώ οδήγησε σε διάλυση τον κλάδο, σε κλείσιμο επιχειρήσεων και αύξηση της ανεργίας.

Αλλά και από τους φόρους στο πετρέλαιο θέρμανσης, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο .Σταϊκούρας, τα έσοδα αυξήθηκαν μεν 160 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚ αλλά το δημόσιο έχασε 269 εκατ. από τον ΦΠΑ από πωλήσεις πετρελαίου, επειδή οι καταναλωτές στράφηκαν στα καυσόξυλα και άλλες λύσεις θέρμανσης.

Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Τρόικα αλλά αυτή επιφυλάχτηκε να απαντήσει μόλις επιστρέψει, θα πρέπει να υπάρξει μια «λελογισμένη μείωση» του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, επειδή δεν επιτρέπεται να μειωθεί άλλο ο φόρος στο πετρέλαιο κίνησης (είναι στο κατώτατο επιτρεπτό όριο της ΕΕ) και εάν υπάρξει μεγάλη διαφορά τιμής μεταξύ των δύο τύπων καυσίμων, υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης της λαθρεμπορίας που τώρα έχει περιοριστεί σημαντικά, όπως εκτιμά η κυβερνηση.

Αντίστοιχα μεγάλη υστέρηση υπήρχε και στα έσοδα από τον αυξημένο φορο στα τσιγάρα και τον καπνό, αλλά φαίνεται πως μηνα με το μήνα μειώνεται (από -33% σε -11% τον Απρίλιο) οπότε δεν διαφαίνεται και πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει άλλη μείωση από την Τρόικα για αυτό το θέμα.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα