Περιμενουν δυο χρονια για την επιστροφη φπα!

11:42 20/8/2014 - Πηγή: Fimotro
Ζοφερή παραμένει η εικόνα στο «μέτωπο» των καθυστερήσεων επιστροφής ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις με το διάστημα αναμονής να υπερβαίνει ακόμη και τα δύο χρόνια σε ορισμένες εφορίες της χώρας, επιτείνοντας το...
τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει η αγορά. Τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι 23.214 επιχειρήσεις περιμέρνουν στην ουρά για περίπου δέκα μήνες κατά μέσο όρο προκειμένου να εισπράξουν τον ΦΠΑ από το Δημόσιο,
με τις συγκεκριμένες οφειλές να διογκώνονται διαρκώς και να διαμορφώνονται σε 882,8 εκατ. ευρώ στις 18 Αυγούστου.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, το Δημόσιο όταν πρόκειται για την είσπραξη φόρων επιβάλλει πρόστιμα και προσαυξήσεις από την πρώτη κιόλας μέρα της καθυστέρησης. Μάλιστα το πρόβλημα στις επιστροφές ΦΠΑ επιμένει παρά το ότι έχουν ψηφιστεί εγκύκλιοι που προβλέπουν για επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφής του ΦΠΑ με χρονικό όριο τις 90 ημέρες, με εξαίρεση όσες περιπτώσεις εντοπίζονται σαφείς ενδείξεις για πλασματικές δηλώσεις με αλλοίωση των στοιχείων για το ΦΠΑ αγορών και πωλήσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για το διάστημα 11 - 18 Αυγούστου:
Συνολικά 23.214 επιχειρήσεις και επαγγελματίες βρίσκονται σε διαδικασία αναμονής για επιστροφή ΦΠΑ, ενώ το συνολικό ποσό που οφείλει το Δημόσιο εκτιμάται στα 882,8 εκατ. ευρώ. Ο μέσος χρόνος αναμονής υπολογίζεται στις 298 μέρες, από 307 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.
Για περισσότερες από ενενήντα ημέρες περιμένουν για την είσπραξη ΦΠΑ, συνολικού ύψους 538,3 εκατ. ευρώ, 3.138 επιχειρήσεις και επαγγελματίες.
Πρέπει να σημειωθεί πως ο αριθμός των επιχειρήσεων που περιμένουν για περισσότερες από ενενήντα ημέρες αυξήθηκε στις 3.138 από 2.783 την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι εφορίες ΣΤ' Θεσσαλονίκης και της Κω είναι εκείνες στις οποίες εντοπίζονται οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις, δηλαδή 797 και 768 μέρες αντιστοίχως.
Τις καλύτερες επιδόσεις παρουσιάζουν λίγες μόνο εφορίες, καθώς ο ΦΠΑ επεστράφη πολύ σύντομα μεταξύ άλλων από τις εφορίες Σάμου, Ζακύνθου και Σαντορίνης.
Μέσα σε μιά εβδομάδα υποβλήθηκαν 766 νέες αιτήσεις για επιστροφή ΦΠΑ συνολικού ύψους 116 εκατ. ευρώ με το μέσο ποσό ανά δικαιούχο να κυμαίνεται στις 152.000 ευρώ.
Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν απο τις αρχές του έτους και είναι σε αναμονή πάνω απο 90 ημέρες ανέρχονται σε 1.213 με αιτούμενο ποσό επιστροφής 244,3 εκατ. ευρώ.
Πρέπει να σημειωθεί πως από τον Απρίλιο του 2013 με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών ζητούσε να διεκπεραιωθούν άμεσα αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ με χρόνο αναμονής από την υποβολή τους περισσότερο από 120 ημέρες, ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 θα έπρεπε να διεκπεραιώνονται κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις με χρόνο αναμονής πάνω από 90 ημέρες.
Οι αιτίες για τις σημαντικές καθυστερήσεις στις επιστροφές ΦΠΑ είναι πολλές.
Μέρος αυτών οφείλεται σύμφωνα με αρμόδια στελέχη στην έλλειψη προσωπικού και υποδομών, ενώ σημαντική παράμετρος είναι και οι καθυστερήσεις που προκαλεί ο προσωρινός ή τακτικός έλεγχος που σε αρκετές περιπτώσεις κρίνεται αναγκαίος προκειμένου να διαπιστωθεί η ειλικρίνεια των δηλώσεων και να εντοπιστούν κρούσματα φοροδιαφυγής.
Νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ
Τα νέα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ πρέπει να αναζητήσουν οι φορολογούμενοι στα μέσα Σεπτεμβρίου στο Taxis. Τα νέα εκκαθαριστικά θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα των δόσεων, ενώ εκτιμάται πως για περίπου 800.000 ιδιοκτήτες ακινήτων ο φόρος θα είναι μειωμένος μετά τις διορθώσεις λαθών.
Ακατάσχετο 1.500 ευρώ
Περιορισμένη είναι η ανταπόκριση στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για προστασία ενός τραπεζικού λογαριασμού από κατασχέσεις της εφορίας, με όριο 1.500 ευρώ. Περίπου 81.000 φορολογούμενοι έχουν «οχυρώσει» διαδικτυακά ένα λογαριασμό τους, έναντι των 3,38 εκατομμυρίων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία. Εντός Σεπτεμβρίου αναμένονται παρεμβάσεις στην εφαρμογή για να γίνει πιο λειτουργική.
Keywords
Τυχαία Θέματα