Περασαν τα stress tests τρεις κυπριακες τραπεζες...

Με πλεόνασμα ολοκλήρωσαν, Συνεργατισμός (Συνεργατική Τράπεζα), Τράπεζα Κύπρου και RCB (Russian Commercial Bank) την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων ...
που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε 130 τράπεζες της Ευρωζώνης. Η Ελληνική παρουσίασε έλλειμμα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα
που ανακοινώθηκαν πριν από λίγο, ο Συνεργατισμός παρουσίασε πλεόνασμα κεφαλαίων ύψους €331 εκατομμυρίων, η RCB πλεόνασμα €112 εκατ. και η Τράπεζα Κύπρου πλεόνασμα €81 εκατ.

Αντίθετα, η Ελληνική Τράπεζα παρουσίασε έλλειμμα κεφαλαίων της τάξης των €176 εκατ. Σημειώνεται ότι η Ελληνική Τράπεζα αποφάσισε ήδη την αύξηση κεφαλαίων μέσω δικαιωμάτων προτίμησης, έτσι ώστε να βελτιώσει την κεφαλαιακή της θέση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο Δείκτης Κύριων Ίδιων βασικών κεφαλαίων (CET1) στο βασικό σενάριο ανήλθε στο 11,6% για την Τράπεζα Κύπρου, στο 14,1% για τον Συνεργατισμό, στο 8,4% για την Ελληνική Τράπεζα και στο 15,7% για την ρωσική RCB. Στο βασικό σενάριο ο δείκτης CET1 είχε καθοριστεί στο 8%.

Με βάση το ακραίο σενάριο, όπου το όριο καθορίστηκε στο 5,5%, ο δείκτης CET1 της Τράπεζας Κύπρου ανήλθε στο 5,8%, της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας στο 9,3%, της RCB στο 11,6%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης της Ελληνικής Τράπεζας περιορίστηκε στο 1,7%.
Keywords
Τυχαία Θέματα