Παρεμβαση παρασκευοπουλου για την εμπλοκη στην εκπαιδευτικη αδεια του νικου ρωμανου...

14:10 4/6/2015 - Πηγή: Fimotro
Στο προσκήνιο και πάλι η χορήγηση των εκπαιδευτικών αδειών στον 22χρόνο Νίκο Ρωμανό, καθώς μπλόκαρε ...
η χορήγηση τους, επειδή δεν έχει εκδοθεί ακόμα η σχετική υπουργική απόφαση.

Ο Ρωμανός, όπως είναι γνωστό σπουδάζει (φοιτά) στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Τμήμα Υγείας) του ΤΕΙ Αθηνών.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Ρωμανός ζήτησε να του χορηγηθεί εκπαιδευτική άδεια προκειμένου να μπορεί να παρακολουθεί τα μαθήματα στο ΤΕΙ.

Όμως, Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά απέρριψε το αίτημά του. Αμέσως άρχισε απεργία πείνας επί 24 ημέρες και παρέμεινε φρουρούμενος στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς».

Τελικά, τον Δεκέμβριο του 2014 ψηφίστηκε νόμος που έδινε την δυνατότητα στον Ρωμανό να παρακολουθεί τα μαθήματά του με βραχιολάκι.

Ο ίδιος νόμος προέβλεπε την έκδοση απόφασης των υπουργών Παιδείας και Δικαιοσύνης που θα καθόριζε τις λεπτομέρειες χορήγησης των εκπαιδευτικών αδειών στους κρατούμενους φοιτητές με βραχιολάκι. Ωστόσο η επίμαχη απόφαση δεν εκδόθηκε έως σήμερα.

Ο Ρωμανός πριν από λίγες ημέρες κατέθεσε αίτηση στο Συμβούλιο των Φυλακών Κορυδαλλού για την χορήγηση της εκπαιδευτικής άδειας με βραχιολάκι.

Το συμβούλιο των φυλακών, καθώς δεν έχει εκδοθεί η εν λόγω υπουργική απόφαση, ζήτησε με βάση το προγενέστερο νομοθετικό καθεστώς την γνωμοδότηση του ειδικού εφέτη ανακριτή για θέματα τρομοκρατίας, Ευτύχη Νικόπουλου.

Ο κ. Νικόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω του νομοθετικού κενού εισηγήθηκε την απόρριψη του αιτήματος του Ρωμανού και αναμένεται η απόφαση του συμβουλίου των φυλακών Κορυδαλλού.

Όπως έγινε γνωστό σε περίπτωση κατά την οποία το συμβούλιο απορρίψει το αίτημά του ο Ρωμανός, θα ασκήσει έφεση στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Για το ζήτημα αυτό παρέμβαση πραγματοποίησε σήμερα υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Παρασκευόπουλος.

Ειδικότερα, ο κ. Παρασκευόπουλος αρχικά αναφέρει σε στην ανακοίνωσή του: «Η Ελληνική πολιτεία έχει δείξει, με δύο αλληλοδιάδοχες κυβερνήσεις, τη σταθερή προσήλωσή της στην παροχή εκπαιδευτικών δυνατοτήτων στους κρατουμένους.

»Όλοι θυμούνται ότι η σχετική νομοθεσία ψηφίστηκε το 2014 με αφορμή υπόθεση συγκεκριμένου κρατουμένου, η οποία απασχολεί και σήμερα.

Ήδη έχει εξασφαλιστεί η κατάλληλη υποδομή για την ηλεκτρονική επιτήρηση, όπου αυτή προβλέπεται ως αναγκαία».

Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι η σχετική κοινή υπουργική απόφαση, «αν και μη αναγκαία, έχει ήδη δρομολογηθεί» και προσθέτει ότι «ο νόμος ήδη προβλέπει τους δικαιούχους, στους οποίους ανήκουν όσοι έχουν επιτύχει στο 1/3 των μαθημάτων για ένα εξάμηνο».

Επίσης, ο κ. Παρασκευόπουλος σημειώνει ότι «στη συγκεκριμένη περίπτωση, για την οποία διατυπώθηκε αρνητική γνώμη του ανακριτή, το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν μπορεί να παρέμβει, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει πιθανότητα άσκησης ενδίκων μέσων».

Πάντως, το υπουργείο Δικαιοσύνης «σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθεί την εξέλιξη του όλου θέματος ώστε να προβεί σε οποιοδήποτε θεσμικό βήμα (ακόμα και νομοθετικά) κριθεί απαραίτητο, ώστε να διασφαλίζεται και πρακτικά το δικαίωμα των κρατουμένων στην εκπαίδευση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρωμανός, είναι εγγονός του τέως πρόεδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών Αθανάσιου Νάσιουτζικ (γνωστός για τη μεγάλη δικαστική περιπέτεια του 1984) και γιος της συγγραφέως Παυλίνας Νάσιουτζικ, κόρης του Αθανάσιου Νάσιουτζικ.

Σήμερα κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και ληστεία.

Ο Ρωμανός ήταν ο κύριος αυτόπτης μάρτυρας στη δολοφονία του κολλητού φίλου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια.
Keywords
Τυχαία Θέματα