Πακετο μετρων 20-25 δις. ανακοινωνει αυριο ο μοντι

12:33 4/12/2011 - Πηγή: Fimotro
Έκτακτη δέσμη οικονομικών μέτρων ύψους 20-25 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη διετία ανακοινώνει τη Δευτέρα το μεσημέρι ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες το πακέτο...
περιλαμβάνει σχεδόν κατά το ήμισυ περικοπές δαπανών, αλλά και μέτρα άμεσης τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης.

περιλαμβάνει σχεδόν κατά το περικοπές, με στόχο την εξυγίανση των δημοσιονομικών της γειτονικής χώρας και τον καθησυχασμό των αγορών, αλλά επενδύσεις με σκοπό την άμεση τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Το ιταλικό Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να
εγκρίνει τα μέτρα τη Δευτέρα και κατόπιν αυτά θα παρουσιαστούν σε δύο συνεντεύξεις Τύπου, εκ των οποίων η μία σε ξένους δημοσιογράφους. Κατόπιν το «πακέτο» θα πάρει το δρόμο του προς τη Βουλή και τη Γερουσία.

Το δημοσιονομικό μέρος του πακέτου αποσκοπεί στην μείωση των ιταλικών ελλειμμάτων με στόχο η χώρα να αποκτήσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό έως το 2013.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο ενδέχεται να αυξηθούν οι κύριες φορολογικές κλίμακες από το 41% στο 43% και από το 43% στο 45%. Να φορολογηθούν αποδοτικότερα τα αγαθά πολυτελείας, όπως τα σκάφη, αλλά να γίνουν και περικοπές στον τομέα της υγείας.

Τα μέτρα αναμένεται να περιλαμβάνουν αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 για τους άντρες και στα 62 για τις γυναίκες, αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης και υιοθέτηση κινήτρων για συνταξιοδότηση στα 70.

Ακόμη αναμένεται η σταδιακή απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων με την κατάργηση ελάχιστων αμοιβών και άλλων περιορισμών, επαναφορά του φόρου ακίνητης περιουσίας που κατήργησε ο Μπερλουσκόνι και αύξηση ορισμένων ή όλων των κλιμάκων του ΦΠΑ.

Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν την απαγόρευση συναλλαγών αξίας άνω των 500 ευρώ με μετρητά, με σκοπό να χτυπηθεί η διαφθορά, αλλά και ιδιωτικοποιήσεις, με πώληση ακινήτων του Δημοσίου καθώς και αναζήτηση ιδιωτών για τις δημοτικές και περιφερειακές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας.

Τα συνδικάτα έχουν λάβει ωστόσο ήδη σαφείς αποστάσεις. Δεν βλέπω κανένα στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης, δηλώνει η Σουζάνα Καμούσο επικεφαλής του κεντροαριστερού συνδικάτου CGIL. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Demopolis to 67% των Ιταλών είναι διατεθιμμένο να κάνει θυσίες υπό την προϋπόθεση να είναι κοινωνικά δίκαιες.
Keywords
Τυχαία Θέματα