Οργή της αγκυρας για τη μη έκδοση 3 από τους 8 τούρκους στρατιωτικούς

21:27 5/12/2016 - Πηγή: Fimotro

Την αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι τρεις από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, οι οποίοι κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Φικρί Ισίκ επεσήμανε το απόγευμα της Δευτέρας (5/12) ότι Αθήνα θα έπρεπε να δείξει συμμαχική αλληλεγγύη.
«Η Ελλάδα είναι σύμμαχος με την Τουρκία και το ΝΑΤΟ. Αναμέναμε από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να εκδώσει τα μέλη του κινήματος του Γκιουλέν και να επιστρέψουν στην Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι αρνητική απάντηση έδωσε το Συμβούλιο Εφετών στο αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση των τριών από τους οκτώ στρατιωτικούς που εισήλθαν με ελικόπτερο στην χώρα την επομένη του πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης Ερντογάν στις 15 Ιουλίου.
Η απόφαση ελήφθη κατόπιν της εισαγγελικής πρότασης που εισηγήθηκε απόρριψη του αιτήματος της Τουρκίας ενώ τις επόμενες ημέρες το Συμβούλιο θα αποφασίσει και για τους υπόλοιπους στρατιωτικούς .
Με την πρόταση της, η εισαγγελέας δέχθηκε τον βασικό ισχυρισμό των τριών εκζητούμενων -που προβάλλεται και από τους υπόλοιπους- ότι σε περίπτωση έκδοσης τους είναι αντιμέτωποι με κίνδυνο ζωής.
Η εισαγγελέας ανέφερε πως ήδη μέλη των οικογενειών των εκζητούμενων υφίστανται πιέσεις και διώξεις ενώ τόνισε πως και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σταμάτησε τη συζήτηση για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ λόγω ελλείμματος δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης οι 3 εκζητούμενοι επανέλαβαν μεταξύ άλλων, ότι αν ικανοποιηθεί το αίτημα των τουρκικών αρχών κινδυνεύει η ζωή και η ασφάλειά τους ενώ προσέθεσαν πως αν βρεθούν στην πατρίδα τους θα υποστούν βασανιστήρια και αντιμετώπιση που δεν συνάδει με τη νομιμότητα.
Με δήλωση του μετά την έκδοση της απόφασης ο εκ των συνηγόρων του στρατιωτικών, καθηγητής Χρίστος Μυλωνόπουλος ανέφερε:
«Είναι μία απόφαση που όχι μόνο είναι ηθικά και νομικά ορθή, αλλά αποδεικνύει και το σθένος της ελληνικής Δικαιοσύνης. Το αίτημα ήταν κατά το ένα μέρος μη νόμιμο λόγω του διπλού αξιοποίνου και κατά το άλλο μέρος αβάσιμο, καθώς υπάρχει κίνδυνος ζωής και απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης».
Να σημειωθεί πως μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών δεν προβλέπεται άλλο ένδικο μέσο εκτός αν η Τουρκία αποστείλει νέο αίτημα με άλλα αδικήματα.
Αύριο πρόκειται να εκδικαστεί το αίτημα των τουρκικών αρχών για τρεις ακόμα Τούρκους και την Πέμπτη πρόκειται να συνεδριάσει για άλλους δύο.

Keywords
Τυχαία Θέματα