Ολαντ: αναγνωρισε τα δεινα που επεφερε η αποικιοκρατια στην αλγερια


Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι αναγνωρίζει τα δεινά που υπέστη ο λαός τηςΑλγερίας από τη γαλλική αποικιοκρατία, χωρίς ωστόσο να ζητήσει συγγνώμη για το αποικιοκρατικό παρελθόν της χώρας του. «Για 132 χρόνια, η Αλγερία... υπέστη ένα βάναυσο και άδικο σύστημα: την αποικιοκρατία. Αναγνωρίζω τα δεινά που έφερε στον αλγερινό λαό», δήλωσε ο κ. Ολάντ ενώπιον του κοινοβουλίου της χώρας στη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της επίσκεψής του στην Αλγερία.

Ο κ. Ολάντ αναφέρθηκε ειδικότερα «στις σφαγές του Σετίφ,
της Γκέλμα και της Χεράτα», που παραμένουν «χαραγμένες στη μνήμη και τη συνείδηση των Αλγερινών», υπογραμμίζοντας ότι «σεβόμαστε τη μνήμη».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας υποσχέθηκε ότι θα διευκολύνει τις διαδικασίες έκδοσης αδειών εισόδου για τους Αλγερινούς και ότι θα ζητήσει από γαλλικά προξενεία την επιτάχυνσή τους.
Ο έλεγχος του μεταναστευτικού ρεύματος είναι «αναγκαίος» , όμως «δεν πρέπει να μετατρέπεται σε δρόμο μετ΄εμποδίων ή ακόμη χειρότερα σε ταπείνωση», είπε κατά την ομιλία του στο αλγερινό κοινοβούλιο.
Χθες, χιλιάδες Αλγερινοί υποδέχτηκαν ενθουσιωδώς τον κ. Ολάντ μόλις έφτασε στο Αλγέρι. Απηύθυνε έκκληση για μία σχέση ανάμεσα στα δύο κράτη βασισμένη στη ισότητα, αλλά τόνισε ότι δεν ήρθε για «δείξει μεταμέλεια ή να ζητήσει συγγνώμη».
Keywords
Τυχαία Θέματα