Οι ''κακεσ'' τραπεζες ''κρυβουν'' τη λυση των κοκκινων δανειων...

20:31 10/6/2014 - Πηγή: Fimotro
Η διαχείριση των κακών τραπεζών (Bad banks) αποτελεί το «παράθυρο» που θα λύσει το γόρδιο δεσμό των κόκκινων δανείων...
Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, το δημόσιο δεν έχει αποφασίσει για τι θα πράξει με τις κακές τράπεζες (Αγροτική, Proton Bank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κα). Όπως είναι
γνωστό στα κακά τμήματα των τραπεζών που διαχωρίστηκαν από τις καλές τράπεζες έχουν οριστεί εκκαθαριστές οι οποίοι καλούνται να φέρουν αποτελέσματα με τα γνωστά προβλήματα της ελληνικής πραγματικότητας.

Όταν λοιπόν το Δημόσιο θα κληθεί να πάρει αποφάσεις τότε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση η οποία εκτιμάται πως θα λύσει τα χέρια των διοικήσεων των τραπεζών, σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια. Και η νομοθετική λύση θα περιλαμβάνει την πώληση των δανείων σε Funds του εξωτερικού με τρόπο ο οποίος θα αποβεί επωφελής τόσο για τις τράπεζες, όσο και για τους αγοραστές των δανείων.

Προς το παρόν, οι ελληνικές τράπεζες έχουν δημιουργήσει ξεχωριστές διευθύνσεις για την διαχείριση των προβληματικών δανείων και αναλόγως των περιπτώσεων ενεργούν είτε με μετοχοποιήσεις δανείων, είτε με αναχρηματοδοτήσεις κλπ. Όσες όμως προσεγγίσεις έγιναν από ξένα funds απέβησαν άκαρπες διότι οι τράπεζες δεν μπορούσαν να δώσουν στην παρούσα φάση λ.χ καταναλωτικά δάνεια τα οποία διαθέτουν σημαντική αξία.

Οι μακροπρόθεσμοι, όμως, επενδυτές των ελληνικών τραπεζών τοποθέτησαν χρήματα με αυτή ακριβώς την προοπτική: Ότι κάποια δεδομένη στιγμή τα δάνεια για τα οποία έχουν ληφθεί προβλέψεις θα αρχίσουν να εξυπηρετούνται.

Τότε ακριβώς οι τράπεζες σχεδιάζουν να ξεκινήσουν ουσιαστικά τον δανεισμό προς τις επιχειρήσεις. Συνεπώς, η πώληση των δανείων παραμένει κεντρικός στόχος των ελληνικών τραπεζών διότι με αυτόν τον τρόπο θα ξεκαθαρίσουν δια παντός με τις «αμαρτίες» του παρελθόντος. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της αξίας των «κόκκινων» δανείων είναι η επένδυση του Fairfax (κ. Prem Watsa). Με μια επένδυση 400 εκατ. ευρώ και την ομάδα των συνεταίρων του επιχειρεί να ελέγξει χορηγήσεις ύψους 45 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια κίνηση που ενέχει ρίσκο αλλά και κέρδη τα οποία θα είναι πολλαπλάσια όταν η οικονομία θα γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ποια δάνεια έχουν πωληθεί μέχρι σήμερα – Citibank – Αttica

Μέχρι σήμερα έχουμε μια πώληση δανείων από την Citibank προς το Fund του Baupost το οποίο αγόρασε δάνεια αξίας 250 εκατ. ευρώ δίνοντας μόλις 78 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη πώληση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα- δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη – αφορά πώληση δανείων της Attica Συμμετοχών τα οποία πωλήθηκαν στο Αμερικανικό Fortress με μια τιμή 60 σεντς για κάθε 1 ευρώ.

Πηγή: newmoney.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα