Οι 6 χειροτερες τροφες που προκαλουν φλεγμονη...

00:39 5/10/2014 - Πηγή: Fimotro
Η φλεγμονή είναι μια εντελώς υγιεινή αντίδραση του σώματος σε τραυματισμούς και λοιμώξεις, ένας τρόπος αυτοάμυνας με την αποστολή (μέσω του αίματος) κυττάρων...
του ανοσοποιητικού συστήματος και άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών στις περιοχές του οργανισμού που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.
Η αυξημένη ροή του αίματος δημιουργεί με τη σειρά της ερυθρότητα, θερμότητα, οίδημα και πόνο, συμπτώματα που οι περισσότεροι άνθρωποι τα έχουν συνδυάσει στο μυαλό τους με το άκουσμα της λέξης "φλεγμονή".
Ωστόσο, μια απλή φλεγμονή είναι κάτι τελείως διαφορετικό από τη χρόνια φλεγμονή, η οποία μπορεί
να είναι επικίνδυνη. Αν το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει διαρκώς "κύτταρα-μαχητές" για να καταπολεμήσει μια χρόνια φλεγμονή, τότε υπάρχει η πιθανότητα να προκληθεί μόνιμη βλάβη, που οδηγεί μεταξύ άλλων σε καρκίνο, καρδιοπάθειες, αρθρίτιδα και τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Οι αιτίες χρόνιας φλεγμονής διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά είναι γνωστό ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο και μπορεί να γίνει αιτία χρόνιας φλεγμονής στον οργανισμό.
Δείτε τις τροφές που είναι το πιο πιθανό να προκαλέσουν φλεγμονή στον οργανισμό σας:
Trans λιπαρά
Είναι σώφρον να κοιτάτε πάντα τις ετικέτες των προϊόντων για υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα έλαια και να τα αφήσετε στο ράφι. Τα τρανς λιπαρά μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή, προκαλώντας βλάβες στα κύτταρα που βρίσκονται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, σύμφωνα με την γνωστή κλινική Mayo.
Ζάχαρη
Αν τα τρανς λιπαρά είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι προκαλούν προβλήματα, τότε η νέα μεγάλη απειλή για τον οργανισμό μας έρχεται από την ζάχαρη, επειδή "κρύβεται" σε ολοένα και περισσότερες τροφές στην καθημερινότητά μας. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να σημάνει "συναγερμό" στο σώμα και να φέρει υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο θα παράγει πολλές κυοτοκίνες.
Λευκό ψωμί
Το λευκό ψωμί και τα ζυμαρικά διασπώνται γρήγορα σε ζάχαρη, και αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή. Σε μια έρευνα του 2010, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα δημητριακά οδήγησε σε μεγαλύτερη συγκέντρωση ενός ορισμένου δείκτη φλεγμονής στο αίμα, ενώ μία δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε προϊόντα ολικής άλεσης οδήγησε σε χαμηλότερη συγκέντρωση από δύο διαφορετικούς δείκτες φλεγμονής.
Κορεσμένα ζωικά λιπαρά
Τα ζωικά λιπαρά (πχ χάμπουργκερ) έχουν συνδεθεί με τη φλεγμονή σε πολλές διαφορετικές έρευνες. Σε μία από αυτές οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η υπερβολική κατανάλωση ζωικών λιπαρών αλλάζει σε τέτοιο βαθμό την ισορροπία στα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου, ώστε μπορεί να προκαλέσει μια ανοσολογική αντίδραση που οδηγεί σε φλεγμονή και βλάβη των ιστών.
Τα κορεσμένα λιπαρά περιέχουν επίσης μια ένωση που την χρησιμοποιεί το σώμα για να δημιουργήσει φλεγμονή με φυσικό τρόπο και ονομάζεται αραχιδονικό οξύ. Μία διατροφή που είναι χαμηλή σε αυτή την ουσία έχει αντι-φλεγμονώδεις επιδράσεις και έχει αποδειχτεί ότι βελτιώνει τα συμπτώματα σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Να θυμάστε ότι ο οργανισμός μας χρειάζεται κάποια κορεσμένα λιπαρά. Απλά φροντίστε να τα καταναλώνετε με μέτρο.
Αλκοόλ
Το αλκοόλ είναι φυσικό να ερεθίζει τον οργανισμό σας, αλλά δεν θα πρέπει να προκαλέσει διαρκή προβλήματα αν δεν το παρακάνετε. Σε αντίθετη περίπτωση, τα βακτήρια μπορούν πιο εύκολα να περάσουν μέσα από την εσωτερική επένδυση του εντέρου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ερεθισμός και φλεγμονή.
Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα
Ο μέσος άνθρωπος παίρνει περισσότερα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα μέσω της διατροφής από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αλλά αυτή η ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή.
Γάλα
Ενώ η μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί πράγματι να σας προφυλάξει από τη φλεγμονή, το πλήρες γάλα περιέχει μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πρόβλημα για τον οργανισμό σας. Η πλειοψηφία των ενηλίκων έχει δυσκολία στην πέψη του γάλακτος, έτσι ώστε αν το παρακάνετε θα μπορούσατε να προκαλέσετε μια φλεγμονώδη αντίδραση.
Πηγή: onmed.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα