Οι 15 πιο αναμενομενες θεατρικες παραστασεις του χειμωνα...

19:00 27/9/2015 - Πηγή: Fimotro
Σε πείσμα της κρίσης και της πολιτικής αβεβαιότητας, ο φετινός θεατρικός χειμώνας αναμένεται άκρως ενδιαφέρων. Η αλήθεια βέβαια είναι...
ότι πορεύεται στο άγνωστο, όπως και ολόκληρη η χώρα. Ομως η δύσκολη κοινωνική συγκυρία φαίνεται να συσπειρώνει δυνάμεις, να δημιουργεί ενδιαφέρουσες κολεκτίβες, να εμπνέει και να προκαλεί τους ανθρώπους του θεάτρου, που από τη μία βλέπουν το επάγγελμά τους να καθίσταται ολοένα και λιγότερο βιοποριστικό και από την άλλη αισθάνονται ότι οφείλουν να αντιπαλέψουν την κατάθλιψη της εποχής μέσα από τη δημιουργία.
Το “Metropolis” ρίχνει μία πρώτη ματιά στον
φετινό χάρτη της θεατρικής Αθήνας επιλέγοντας 15 παραστάσεις που αξίζουν την προσοχή μας - για διαφορετικούς κάθε φορά λόγους.

ΤΕΦΡΑ ΚΑΙ ΣΚΙΑ του Χάρολντ ΠίντερΘέατρο Ροές

Ενα παιχνίδι για δύο. Μία παραβολή για τη συναίνεση στη βία και την ατομική ευθύνη, δια χειρός του σπουδαιότερου Αγγλου συγγραφέα του 20ου αιώνα. Το «Τέφρα και σκιά» του Χάρολντ Πίντερ μας το σύστησαν στην Ελλάδα ο Λευτέρης Βογιατζής και η Ρένη Πιττακή πριν από ακριβώς 15 χρόνια, σε μία υποδειγματική παράσταση στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων. Φέτος ένας από τους πιο ενδιαφέροντες σύγχρονους θεατρικούς σκηνοθέτες, ο Δημήτρης Καραντζάς, αναλαμβάνει να αφήσει το δικό του αποτύπωμα στο έργο μέσα από μία παράσταση που αφήνει χώρο στη μουσικότητα του κειμένου ισορροπώντας ανάμεσα στην επιλεκτική κίνηση και την ακινησία. Ο Χρήστος Λούλης και η Εύη Σαουλίδου - ηθοποιοί εκρηκτικά ταλαντούχοι- θα υποδυθούν τους δύο αινιγματικούς αυτούς ήρωες σε μία θεατρική διφωνία που θα κάνει πρεμιέρα μέσα στον Οκτώβριο στο θέατρο Ροές.

ΡΙΧΑΡΔΟΣ Ο Γ’ του Ουίλιαμ ΣαίξπηρΕθνικό Θέατρο

Θεωρείται ένα από τα τρία κορυφαία αριστουργήματα του Σαίξπηρ δίπλα στον «Αμλετ» και τον «Μάκβεθ». Ο «Ριχάρδος ο Γ’», έργο εξόχως πολιτικό που αγγίζει με ανατριχιαστικό τρόπο το σήμερα, σηματοδοτεί την επιστροφή του Γιάννη Χουβαρδά στο Εθνικό Θέατρο μετά την παραίτησή του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή το 2013. Η παράσταση ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1939 από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη και με τον Αλέξη Μινωτή στον ομώνυμο ρόλο. Στην παράσταση του Χουβαρδά τον εμβληματικό αυτόν ήρωα θα υποδυθεί ο Δημήτρης Λιγνάδης έχοντας στο πλάι του έναν θίασο αξιώσεων με προεξάρχουσα την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Η πρεμιέρα αναμένεται τον Δεκέμβριο στη Κεντρική Σκηνή του Εθνικού.

ΔΑΦΝΕΣ ΚΑΙ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΕΣ των Δημήτρη Κεχαϊδη – Ελένης ΧαβιαράΘέατρο Μουσούρη

Ενα από τα πιο μεστά, σπινθηροβόλα και πικρά θεατρικά κείμενα της νεότερης ελληνικής δραματουργίας γίνεται η αφορμή για να ενώσουν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους επί σκηνής ο Πέτρος Φιλιππίδης και ο Γιώργος Κιμούλης. Δίπλα τους ο βετεράνος Θανάσης Παπαγεωργίου, που μέσα από το Θέατρο Στοά έχει συμβάλει καθοριστικά επί 40 και πλέον χρόνια στην ανάδειξη του νέου ελληνικού έργου. Το «Δάφνες και Πικροδάφνες» σκιαγραφεί με εντυπωσιακή ακρίβεια τη νοοτροπία του Ελληνα τότε και σήμερα. Παραμονές εκλογών στην Τρίπολη τέσσερις υποστηρικτές των τοπικών βουλευτών συναντιούνται στο σπίτι του ενός για να διασταυρώσουν τα ξίφη τους. Η αιώνια κουτοπονηριά του Ελληνα, που βαφτίζεται πολιτική και ιδεολογία. Το πρωταγωνιστικό κουαρτέτο συμπληρώνει ο Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης. Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για τις 9 Οκτωβρίου στο θέατρο Μουσούρη.

ΤΟ ΚΟΥΚΛΟΣΠΙΤΟ του Ερρίκου ΙψενΘέατρο της Οδού Κυκλάδων

Το 2016 συμπληρώνονται τρία χρόνια από τον θάνατο του Λευτέρη Βογιατζή και το θέατρο της Οδού Κυκλάδων τιμά τη μνήμη του με μία σειρά από παραστάσεις-εκδηλώσεις. Μία από τις πρώτες θα είναι και «Το κουκλόσπιτο» του Ερρίκου Ιψεν, που θα κάνει πρεμιέρα τον Ιανουάριο με την Αμαλία Μουτούση. Μία από τις αγαπημένες ηθοποιούς και συνεργάτιδες του Λευτέρη Βογιατζή επιστρέφει στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων για να υποδυθεί τη Νόρα σε αυτό το κλασικό αριστούργημα του πατέρα του ψυχολογικού και ρεαλιστικού θεάτρου. Αρκούν οι λέξεις «Μουτούση» και «Νόρα» για να βάλεις την εν λόγω παράσταση κατευθείαν στη θεατρική σου ατζέντα. Τη σκηνοθεσία θα υπογράφει ο Γιώργος Σκεύας.

ΦΑΟΥΣΤ του Γιάχν Βόλφγκανγκ ΓκαίτεΔημοτικό Θέατρο Πειραιά

Εργο-σταθμός για την παγκόσμια λογοτεχνία, ο «Φάουστ» του Γκαίτε σκιαγραφεί την αιώνια μάχη του Καλού με το Κακό θέτοντας μυριάδες φιλοσοφικά ερωτήματα, ενώ ξεχωρίζει για την υψηλή του ποίηση, που παραπέμπει στους αρχαίους τραγικούς. Ο Γκαίτε εμπνέεται το έργο από ένα αληθινό πρόσωπο, τον Γιόχαν Φάουστ, που έζησε στο πρώτο μισό του 16ου αιώνα και στη συνέχεια πέρασε στην περιοχή του θρύλου, που τον ήθελε να έχει συνάψει συμφωνία με τον ίδιο τον Διάβολο. Τον φετινό χειμώνα η Κατερίνα Ευαγγελάτου αναλαμβάνει να μας χαρίσει τη δική της ματιά πάνω στο κορυφαίο αυτό κείμενο, που φέρει πάνω του τις επιδράσεις του ρομαντισμού, έχοντας στη διάθεσή της δύο σημαντικούς ηθοποιούς, τον Νίκο Κουρή (Φάουστ) και τον Χάρη Φραγκούλη (Μεφιστοφελής). Η πρεμιέρα στο υπέροχο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά έχει προγραμματιστεί για τις 11 Δεκεμβρίου.

Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ της Γιασμίνα ΡεζάΘέατρο Αθηνών

Την πικρή κωμωδία «Ο Θεός της σφαγής» της Γαλλίδας συγγραφέα του “Art”, Γιασμίνα Ρεζά, μας πρωτοσύστησε στην Ελλάδα το 2010 ο Σταμάτης Φασουλής σε μία παράσταση που δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία, αφού δεν κατάφερε να αποδώσει ικανοποιητικά τη δηκτικότητα του κειμένου. Ακολούθησε η κινηματογραφική του μεταφορά από τον Ρομάν Πολάνσκι, που γοήτευσε κοινό και κριτικούς. Φέτος τον χειμώνα ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης -με τις μετοχές του στο θεατρικό χρηματιστήριο να έχουν κάνει limit up χάρη στην επιτυχία του «Πουπουλένιου»- επιχειρεί να φέρει εκ νέου σε επαφή το έργο με το ελληνικό κοινό σε μία παράσταση που προσελκύει το ενδιαφέρον μας κυρίως χάρη στο πολύ δυνατό πρωταγωνιστικό της κουαρτέτο. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, η Στεφανία Γουλιώτη, ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και η Λουκία Μιχαλοπούλου θα ρίξουν τις μάσκες τους και θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στη σκηνή του θεάτρου Αθηνών αποκαλύπτοντας την υποκρισία μίας μόνο κατ’ όνομα «καλής» κοινωνίας. Η πρεμιέρα αναμένεται μέσα στον Οκτώβριο.

ΞΕΝΟΙ του Σέρζι ΜπελμπέλΕθνικό Θέατρο

Η επικείμενη συνεργασία της Λυδίας Κονιόρδου με τον σκηνοθέτη Νίκο Μαστοράκη αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι δυο τους ενώνουν τις δυνάμεις τους για να παρουσιάσουν ένα σύγχρονο έργο του σημαντικού Καταλανού συγγραφέα Σέρζι Μπέλμπελ. Το «Ξένοι» γράφτηκε το 2004, έκανε την πρεμιέρα του με επιτυχία στο Εθνικό Θέατρο της Καταλονίας, ενώ πια έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, τα ισπανικά, τα τούρκικα, τα γερμανικά και τα ρουμανικά. Την ελληνική μετάφραση του έργου υπογράφει η έμπειρη Μαρία Χατζηεμμανουήλ, ενώ στο πλευρό της Λυδίας Κονιόρδου θα δούμε τον Στέλιο Μάινα. Το έργο παρακολουθεί μία οικογένεια σε δύο διαφορετικές εποχές -τη δεκαετία του ’60 και το σήμερα-, ενώ διαδραματίζεται σε δύο χώρους: το σπίτι της οικογένειας και τον επάνω όροφο όπου ζουν ξένοι μετανάστες. Για να το απολαύσουμε στη σκηνή του Εθνικού θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Μάρτιο.

ΤΡΕΙΣ ΑΔΕΛΦΕΣ του Αντον ΤσέχωφΘέατρο Πορεία

Ο Τσέχωφ είναι ο μεγαλύτερος ανατόμος της ανθρώπινης ψυχής που έχει περάσει ποτέ από το παγκόσμιο θέατρο. Τα έργα του συνιστούν μία διαρκή πρόκληση και έναν δυσεπίλυτο γρίφο για κάθε σκηνοθέτη, αφού αν και ακουμπούν στον ρεαλισμό, στην πραγματικότητα υπερίπτανται αυτού. Ο Δημήτρης Τάρλοου τολμάει φέτος να παρουσιάσει στο θέατρο Πορεία το αριστούργημα του Τσέχωφ «Οι τρεις αδελφές». Οπως διαβάζουμε στο δελτίο τύπου, «η παράσταση φιλοδοξεί να μας εξοικειώσει με το έργο με μία δραματουργία-έκπληξη (με την υπογραφή του ίδιου του Τάρλοου) που αν και ‘μικραίνει’ τις χιλιομετρικές αποστάσεις, τονίζει την απόσταση από τον εαυτό, από το μέλλον και το παρελθόν». Τις τρεις αδελφές υποδύονται η Ιωάννα Παππά, η Λένα Παπαληγούρα και η Αλεξάνδρα Αϊδίνη, ενώ τη μουσική υπογράφει ο ταλαντούχος Αγγελος Τριανταφύλλου. Και το ερώτημα παραμένει… Θα καταφέρει η παράσταση να βρει τη δική της Μόσχα; Θα το μάθουμε στις 11 Φεβρουαρίου.

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ του Αύγουστου ΣτρίντμπεργκΘέατρο Εμπορικόν

Ενα εμβληματικό έργο της παγκόσμιας δραματουργίας, ο «Χορός του Θανάτου» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ, θα παρουσιαστεί από τον Οκτώβριο στο θέατρο Εμπορικόν, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη. Ο Δημήτρης Καταλειφός και η Φιλαρέτη Κομνηνού θα υποδυθούν τον Λοχαγό Εντγκαρ και τη γυναίκα του Αλις αντίστοιχα, οι οποίοι γιορτάζουν τα 25 χρόνια γάμου τους και είναι έτοιμοι να φάνε τις σάρκες τους. Το τρίτο πρόσωπο, τον ξάδελφο της Αλις, που έρχεται να κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον το παιχνίδι, θα υποδυθεί ο Βασίλης Μπισμπίκης. Αναμένουμε με ενδιαφέρον.

ΝΤΟΓΚΒΙΛ του Λαρς Φον ΤρίερΘέατρο Ακροπόλ

Η πολυσυζητημένη και πολυβραβευμένη ταινία του Λαρς φον Τρίερ γίνεται θεατρικό έργο! Η νεαρή σκηνοθέτρια Εφη Γούση αναλαμβάνει το εν λόγω στοίχημα μετά την επιτυχία του «Καθαροί πια» της Σάρα Κέιν. Αλλωστε και η ίδια η ταινία του φον Τρίερ έφερε πολλά θεατρικά στοιχεία, ενώ η αλληγορική της ιστορία μοιάζει να μπορεί να λειτουργήσει εξαιρετικά στη σκηνή. Στην παράσταση, που θα παρουσιάζεται από τον Νοέμβριο τα Δευτερότριτα στο θέατρο Ακροπόλ, θα πρωταγωνιστούν η Γιούλικα Σκαφιδά και ο Δημήτρης Πασσάς.

ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ του Αντριου ΜπόβελΘέατρο Πόρτα

Ο Νοέμβριος φέρνει μαζί του την πρώτη μεγάλη πρεμιέρα για το φετινό ρεπερτόριο του θεάτρου Πόρτα. Ο Θωμάς Μοσχόπουλος συστήνει στο ελληνικό κοινό έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς της Αυστραλίας. Οι «Σκοτεινές γλώσσες» του Αντριου Μπόβελ παρακολουθούν ένα γαϊτανάκι ανθρώπων, όπως αυτό αρχίζει να σχηματίζεται (και να αλληλοσπαράσσεται) γύρω από το πτώμα μίας γυναίκας. Ενα ψυχολογικό θρίλερ που μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη το 2001, με ενδιαφέρουσες δεύτερες αναγνώσεις. Ο Χρήστος Λούλης, η Αννα Καλαϊτζίδου, ο Γιώργος Χρυσοστόμου και η Αννα Μάσχα πρωταγωνιστούν σε μια παράσταση που θέτει το βασανιστικό ερώτημα «πόσο γνωστοί μας είναι οι άνθρωποι με τους οποίους μοιραζόμαστε τις ζωές μας;».

ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ του Τζόρντι ΓκαλθεράνΘέατρο του Νέου Κόσμου

Μία αιχμηρή κωμωδία πολιτικών προεκτάσεων με έναν αναμφισβήτητα εκρηκτικά επίκαιρο τίτλο επιλέγει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος να παρουσιάσει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου από τον Οκτώβριο. Το «Δάνειο» του Καταλανού Τζόρντι Γκαλθεράν φέρνει αντιμέτωπους στη σκηνή τον Γιάννη Σαρακατσάνη και τον Μιχάλη Οικονόμου. Ο πρώτος υποδύεται τον Αντόνιο, που ζητάει δάνειο από τον διευθυντή της τράπεζάς του με μόνο εχέγγυο τον λόγο της τιμής του. Οταν ο δεύτερος αρνείται φυσικά, ο Αντόνιο τον απειλεί ότι θα πηδήξει τη γυναίκα του, υπερτονίζοντας τη γοητεία που ασκεί σε όλα τα θηλυκά. «Μου αρέσει ότι δεν αναλύει την κρίση με τους κώδικες της κωμωδίας, αλλά το πώς αυτή επιδρά πάνω στους ανθρώπους», μου είχε πει σε πρόσφατη συνάντησή μας ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Οπως και να έχει, νομίζω θα γελάσουμε πολύ.

6 a.m. HOW TO DISAPPEAR COMPLETELYΣτέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Η μοναδική παραγωγή που έχει διαρρεύσει από το φετινό χειμερινό πρόγραμμα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών είναι η νέα παράσταση των Blitz, που ακούει στον αινιγματικό τίτλο “6 a.m. How to disappear completely”. Η εν λόγω παράσταση, για την οποία δεν έχουμε καμία πληροφορία ακόμα, σηματοδοτεί την επιστροφή των Blitz στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τρία χρόνια μετά το “Late night”. Αναμένουμε με ενδιαφέρον, αφού κάθε νέα δουλειά των Blitz αξίζει την προσοχή μας. Η πρεμιέρα θα γίνει μέσα στον Οκτώβριο.

Ο ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ του Αντονέν ΑρτώSkrow Theater

Για πρώτη φορά σύσσωμη η ομάδα που ίδρυσε το Skrow πριν από λίγα χρόνια (Βασίλης Μαυρογεωργίου, Σεραφείμ Ράδης, Νίκος Μαραμαθάς, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Μαρία Φιλίνη), ανεβαίνει στη σκηνή για να παρουσιάσει τον ερχόμενο Ιανουάριο τον «Καλόγερο», τη θεατρική απόδοση του ομώνυμου μυθιστορήματος του Μάθιου Γκρέγκορι Λιούις -ενός αριστουργήματος της αγγλικής γοτθικής λογοτεχνίας γραμμένο το 18ο αιώνα- από τον μεγάλο αιρετικό του γαλλικού θεάτρου, τον Αντονέν Αρτώ. Μία νεαρή κοπέλα μεταμφιεσμένη σε καλόγερο θα γίνει η αφορμή της σωματικής και ψυχικής εξόντωσης ενός δεινού κήρυκα της Καθολικής Εκκλησίας στην Ισπανία της Ιεράς Εξέτασης. Ερωτας, θάνατος, αιμομιξίες, δολοφονίες, μεταφυσικός τρόμος, διφορούμενες ταυτότητες και η συμπόρευση της σεξουαλικότητας με την τρέλα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του Αρτώ, που βρήκε την ευκαιρία να κάνει ένα καίριο σχόλιο για μία θρησκόληπτη κοινωνία χωρίς ιερό και όσιο!

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ του Μαξίμ ΓκόρκιΘέατρο Τέχνης (Υπόγειο)

Μία οικογένεια αστών ζει στον κόσμο της, με την εποχή και την κοινωνία να την προσπερνούν ερήμην της. Κατεξοχήν πολιτικό έργο δια χειρός ενός εκ των κορυφαίων δραματουργών του ρωσικού θεάτρου (κατά πολλούς, συνεχιστή του Τσέχωφ), τα «Παιδιά του ήλιου» του Μαξίμ Γκόρκι συνιστούν μία διεισδυτική κριτική στην άρχουσα τάξη της προεπαναστατικής Ρωσίας. Το έργο γράφτηκε το 1905 από τον Γκόρκι, ο οποίος είχε φυλακιστεί μετά την αιματηρή καταστολή των μεγάλων διαδηλώσεων κατά του Τσάρου. Ο Νίκος Μαστοράκης ρίχνει γέφυρες ανάμεσα στο έργο και το σήμερα έχοντας στη διάθεσή του ένα επιτελείο εξαιρετικών ηθοποιών (Μάκης Παπαδημητρίου, Χάρης Φραγκούλης, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Μαρία Καλλιμάνη, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Ιωάννα Μαυρέα, Γιάννης Κότσιφας) σε μία από τις πραγματικά πολυαναμενόμενες παραγωγές του Θεάτρου Τέχνης, που θα σηκώσει αυλαία στις αρχές Νοεμβρίου.
Keywords
εν λόγω, οδυσσέας παπασπηλιόπουλος, αθηνα, ελλαδα, θεατρο, ουίλιαμ, αμλετ, μνήμη, ιψεν, πειραιας, μετάφραση, αννα, δανειο, νέα, blitz, παιδια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, χρηματιστηριο, τραπεζες, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, μεταναστευση στην αυστραλια, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, αλλαγη ωρας 2013, κοινωνια, θεατρο ακροπολ, μετάφραση, μνήμη, αυλαια, γιουλικα σκαφιδα, γκαιτε, γυναικα, δουλεια, εθνικο θεατρο, ηθοποιοι, θανατος, θριλερ, ισπανια, ιψεν, καταθλιψη, μουσικη, προγραμμα, αιρετικο, αξιζει, αλεξανδρα, αμαλια, αννα, ατζεντα, αφορμη, βετερανος, βογιατζης, γερμανικα, γινει, γινεται, γοητεια, δαδακαριδης, δανειο, δικη, δολοφονιες, ευη, ευκαιρια, εκρηκτικα, εν λόγω, εργα, εποχη, εποχες, επιτυχια, ερημην, ερχεται, ευθυνη, ιδια, ιδιο, ηρωες, θεος, θηλυκα, θωμας, ιδεολογια, ιωαννα, ισπανικα, ιωαννα παππα, κειμενο, κινηση, κιμουλης, κωμωδια, λογοτεχνια, λουκια, λογο, μαξιμ, ματια, μαρια, νικο, νοεμβριος, νοοτροπια, νορα, ξιφη, ομαδα, οδυσσεας, οθονη, ποιηση, οικογενεια, ονομα, παιδια, πεισμα, υπογραφη, πορτα, ροες, ρολο, σαιξπηρ, συνεχεια, σειρα, σκηνοθετες, σκηνοθεσια, σπιτι, στεγη γραμματων και τεχνων, συγχρονο, ταυτοτητες, τρια, τρελα, τριπολη, τσεχωφ, υψηλη, φυσικα, φορα, χρηστος, κωνσταντινος, αγνωστο, ακροπολ, blitz, δημητρης, εθνικο, χωρα, ιδιαιτερο, κειμενα, κοπελα, κωδικες, κωνσταντινα, λεξεις, μοιαζει, οδυσσέας παπασπηλιόπουλος, ουίλιαμ, παιχνιδι, σκηνη, θανασης, υπεροχο, χειμωνας
Αναζητήσεις
δαφνες κ πικροδαφνες 2016-2017
Τυχαία Θέματα