Ο συγγραφεας paul auster στην αθηνα...

Την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014, στις 7 το βράδυ, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Λέξεις και Σκέψεις», ο συγγραφέας Paul Auster, σε μια συζήτηση με τον δημοσιογράφο...
Ηλία Μαγκλίνη, μοιράζεται με το κοινό την περιπέτεια που κρύβει η ενασχόληση με τη γραφή και τι σημαίνει να είναι κανείς σήμερα ανήσυχο πνεύμα. Θα συζητήσει με το ελληνικό κοινό για τον αθέατο
κόσμο των βιβλίων και της ζωής του, θίγοντας παράλληλα καίρια και καυτά κοινωνικά, πολιτικά ζητήματα που ταλανίζουν σήμερα τις ΗΠΑ αλλά και τον πλανήτη.

Ο Paul Auster (Πολ Όστερ) γεννήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου του 1947 στο Νιου Τζέρσεϊ από γονείς πολωνοεβραϊκής καταγωγής. Απόφοιτος του πανεπιστημίου Κολούμπια, μετά τις σπουδές του στην αγγλική, γαλλική και ιταλική λογοτεχνία, έζησε για ένα διάστημα στη Γαλλία, όπου έκανε τα πρώτα του βήματα στον λογοτεχνικό χώρο ως μεταφραστής (από τα γαλλικά) και ποιητής. Το πρώτο του πεζογραφικό βιβλίο είναι το αυτοβιογραφικό δοκίμιο Η επινόηση της μοναξιάς (1982). Ζει στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και είναι παντρεμένος με τη συγγραφέα Σίρι Χούστβεντ και είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Γραμμάτων.

Πολυγραφότατος (μυθιστόρημα, ποίηση, δοκίμιο, σενάριο, θέατρο), με φανατικό αναγνωστικό κοινό, ο Auster έχει λάβει πολλές σημαντικές διακρίσεις για το έργο του (Prix France Culture de Littérature Étrangère, Prix Médicis Étranger, Prince of Asturias Award). Ο Auster, επηρεασμένος από τον Χόθορν, τον Μπόρχες, τον Κάφκα, ενσωματώνει στο έργο του λογοτεχνικές και κινηματογραφικές αναφορές. Κατά καιρούς παρεμβαίνει (και μέσω του PEN American) σε θέματα ελευθερίας του λόγου ιδίως. Θεωρείται ένας από τους πιο Ευρωπαίους Αμερικάνους λογοτέχνες. Το έργο του έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 20 γλώσσες, ενώ ο ίδιος επιμένει να γράφει τα έργα του πρώτα χειρόγραφα και στη συνέχεια σε γραφομηχανή.

Αναγνωρισμένος ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς, όχι μονάχα των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και του κόσμου, ο Paul Auster έπλασε έναν μύθο γύρω από το όνομα και το πρόσωπό του μέσα από μια σειρά συναρπαστικών μυθιστορημάτων – το πιο γνωστό από αυτά είναι η περίφημη Τριλογία της Νέας Υόρκης. Χαρισματικός αφηγητής, προικισμένος παραμυθάς, ο Auster γνωρίζει όσο λίγοι πώς να φτιάχνει κόσμους πολυδιάστατους: καθημερινούς, γήινους, με έντονο το χρώμα της Νέας Υόρκης και ιδιαίτερα του Μπρούκλιν, κόσμους αμερικανικούς με άλλα λόγια, την ίδια στιγμή όμως οικουμενικούς, παγκόσμιους, άμεσα αναγνωρίσιμους, πάνω απ’ όλα απρόσμενους, μυστηριακούς: σύμπαντα αλλόκοτων συμπτώσεων και ανατροπών, καθώς και προσώπων με ρευστή, φευγαλέα ταυτότητα, σχέσεις ανθρώπινες που δοκιμάζονται στον χρόνο, όπου τα μεγάλα ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης αναδιατυπώνονται αέναα, άλλοτε μέσα από το παράδοξο και άλλοτε μέσα από μια πολύ τρυφερή ματιά.

Οι τίτλοι του Paul Auster που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, καθώς κι εκείνοι που ετοιμάζονται, είναι:

1. Η Τριλογία της Νέας Υόρκης σε μετάφραση Σταυρούλας Αργυροπούλου (περιλαμβάνει τις νουβέλες: 1. Γυάλινη πόλη, 2. Φαντάσματα, 3. Κλειδωμένο δωμάτιο)
2. Αόρατος σε μετάφραση Σπύρου Γιανναρά
3. Σάνσετ Παρκ σε μετάφραση Σπύρου Γιανναρά
4. Ημερολόγιο του χειμώνα σε μετάφραση Σταυρούλας Αργυροπούλου (κυκλοφορεί στις 5 Νοεμβρίου 2014)
5. Η επινόηση της μοναξιάς σε μετάφραση Σταυρούλας Αργυροπούλου (άνοιξη 2015)
6. Το παλάτι του φεγγαριού σε μετάφραση Σταυρούλας Αργυροπούλου (φθινόπωρο 2015)
Στα σκαριά βρίσκεται το νέο του έργο με τον προσωρινό τίτλο 4 3 2 1, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί από τον ίδιο στον αμερικανό εκδότη του εντός του 2016. Η ελληνική μετάφραση και έκδοση από το ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ θα ακολουθήσει αμέσως μετά. Πρόκειται για το πιο φιλόδοξο έργο του συγγραφέα, αφού η έκτασή του θα φτάσει τις 1.000 σελίδες. Θα είναι επίσης το πρώτο μυθιστόρημα του συγγραφέα που κυκλοφορεί αμέσως μετά το Σάνσετ Παρκ (το οποίο κυκλοφόρησε στα αγγλικά το 2010). Με βάση το πρώτο υλικό που έχει παραδώσει ο Auster γίνεται λόγος για ένα βιβλίο μεγαλειώδες, πιθανότατα για το αριστούργημά του.

Ο Paul Auster υπογράφει αντίτυπα των βιβλίων του την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου:
• στο βιβλιοπωλείο IANOS (Σταδίου 24), στις 12 το μεσημέρι
• στο βιβλιοπωλείο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ (Κηφισίας 310, Κηφισιά), στις 7 το βράδυ

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη με δελτίο εισόδου και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά μία ώρα πριν από την εκδήλωση. Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία. Η συζήτηση θα μεταδοθεί και με live streaming μέσω του sgt.gr.
Keywords
Τυχαία Θέματα