"ο γυρος της πολησ" και το πετυχημενο ελληνικο ισοδυναμο του γυρου της αθηνας

Γράφει ο Χρήστος Τεντόμας
Πρόεδρος Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού
Νεολαίας Δήμου Αθηναίων
Σ’ ένα κόσμο που ισορροπεί σε αντίρροπες δυνάμεις θα ήταν παράδοξο ο αθλητισμός να αποτελεί εξαίρεση. Αναμενόμενο, λοιπόν, στην εποχή των αθλητών-σταρ, των επαγγελματικών συμβολαίων, των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, των πολυεθνικών...
ομάδων, των αθλητικών χορηγιών και του πρωταθλητισμού να συνυπάρχει και να αναπτύσσεται ραγδαία ο μαζικός αθλητισμός στη διαχρονικότερη έκφρασή του, αυτή του τρεξίματος και μάλιστα στο δρόμο. Και τα δύο απαραίτητα ως οι δύο όψεις του πολύτιμου για την κοινωνία
“ νομίσματος ” του αθλητισμού.
Η ανάγκη συμμετοχής σε μαζικές και αθλητικές εκδηλώσεις είναι τόσο διαχρονική όσο και επίκαιρη και ο “ Γύρος της Αθήνας ” αποτελεί αναμφισβήτητο παράδειγμα ανθεκτικότητας στο χρόνο. Το αθλητικό και κοινωνικό φαινόμενο που είναι παγκοσμίως ο “ Γύρος της Πόλης ” είτε στην κορυφαία του επαγγελματική έκφραση όπως του Μαραθώνιου της Βοστώνης, είτε σε μια πιο κοντά στις αθλητικές ρίζες μορφή του, όπως αυτός της Αθήνας, κατακτά τη μαζική συμμετοχή.

Η συμμετοχή σ’ ένα τέτοιο γεγονός υποδηλώνει και τη διάθεση για μύηση ή έστω “λοξοκοίταγμα ” σε μια νέα παγκόσμια, αθλητική κουλτούρα, την ανάγκη για ενεργή παρουσία στα κοινά καθώς και τη δυνατότητα για φιλανθρωπική δράση και προσφορά με τη ύπαρξη ενός κοινωφελούς σκοπού, στοιχεία που συνδιάζονται και προσφέρονται “ μαεστρικά ” σε αυτό το καθιερωμένο διεθνές μοντέλο που αποτελούν οι Αγώνες ή Ο Γύρος της Πόλης και που το κορυφαίο και επιτυχημένο ελληνικό ισοδύναμό τους είναι ο “ Γύρος της Αθήνας ”.

Στην Αθήνα είναι η διαδρομή, αυτή καθεαυτή, ανάμεσα στα ασύγκριτα μνημεία και τα αναγνωρίσιμα τοπόσημα του απώτερου και εγγύτερου παρελθόντος της πόλης μας αλλά και τα μοντέρνα παραδείγματα αρχιτεκτονικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας , που αναβαθμίζει το απλό τρέξιμο σε ευφορική περιήγηση.

Για όσους δεν το θυμούνται, τριανταένα χρόνια έχουν περάσει από εκείνη την αλησμόνητη πρώτη φορά και ο « Γύρος της Αθήνας » είναι και φέτος εδώ.

Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν και σε μια πόλη που πολλά εξελίσσονται, η Αθήνα έχει το προνόμιο και τη δυνατότητα να διατηρεί αξίες και να δημιουργεί σημεία αναφοράς.
Τριανταένα χρόνια μετά, ο « Γύρος της Αθήνας » συνεχίζει να αποτελεί σταθερή και προστιθέμενη αξία, διαχρονικό σήμα κατατεθέν, εξελισσόμενο και βελτιούμενο αθλητικό δρώμενο, το ετήσιο ραντεβού σε μια από τις εμβληματικότερες μητροπόλεις του κόσμου, κομμάτι του σύγχρονου Αθηναϊκού Πολιτισμού.
Τρία χρόνια μετά την τελευταία του διεξαγωγή, ο “ Γύρος ” αναβιώνει, όχι αποσπασματικά και ευκαιριακά αλλά ως ένα σημαντικό κομμάτι ενός φιλόδοξου αλλά απόλυτα εφαρμόσιμου προγράμματος για τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και τη Νεολαία της Αθήνας.

Στον 29ο « Γύρο της Αθήνας », όμως, υπάρχει ένα ακόμη ισχυρό κίνητρο συμμετοχής για εκείνους που θέλουν να συμμετέχουν. Φέτος τρέχουμε για τα παιδιά!

Με ένα ( 1) ευρώ, συμβολικό αντίτιμο συμμετοχής, συμβάλλουμε στην αγορά ενός ηλεκτροεγκεφαλογράφου που ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων θα προσφέρει στο Νοσοκομείο Παίδων « Η Αγία Σοφία ».

Πολλά είναι λοιπόν τα κίνητρα για όλους μας για συμμετοχή στην μαζικότερη αθλητική εκδήλωση της πόλης μας στις 18 Οκτωβρίου. Ας την “ αγκαλιάσουμε ” όλοι τρέχοντας!
Keywords
Τυχαία Θέματα