''ο φορος ακινητων βγαζει στο σφυρι σπιτια και οικοπεδα...

14:37 11/8/2014 - Πηγή: Fimotro
Σε τιμές ακόμη και κάτω από την αντικειμενική αξία ή το κόστος κατασκευής τους, πουλάνε χιλιάδες Έλληνες ακίνητα σε όλη τη χώρα, προκειμένου να αποφύγουν τον Ενιαίο Φόρος Ακινήτων...
Χωράφια, οικόπεδα σε τουριστικές περιοχές αλλά και χιλιάδες άδεια διαμερίσματα σε αστικές περιοχές ξεπουλιούνται σε εξευτελιστικές τιμές από τους ιδιοκτήτες τους που θέλουν να τα ξεφορτωθούν για να γλιτώσουν τον ENΦIA.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, υπάρχουν εκατοντάδες αιτήσεις από τους μέλη της οι οποίοι ζητούν ακόμη και να... δωρίσουν την περιουσία τους στο κράτος προκειμένου
να γλιτώσουν τους υπέρογκους φόρους.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Ημερησία», τα ακίνητα που έρχονται να προστεθούν στα 250.000 και πλέον που είναι αδιάθετα εδώ και χρόνια είναι:

• Xιλιάδες κενά διαμερίσματα στην Aθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις. Πρόκειται κυρίως για μεγάλα και παλαιά σπίτια σε πολυκατοικίες 30-40 ετών που δεν βρίσκουν ενοικιαστή.

Επίσης καταστήματα και γραφεία στο κέντρο που έχουν απαξιωθεί καθώς επί χρόνια «ρημάζουν» και δεν προσφέρουν ούτε ένα ευρώ στους ιδιοκτήτες τους. Oι φόροι που βεβαιώνονται για τα ακίνητα αυτά είναι μεγάλοι, ειδικά εάν να λάβει κανείς υπόψη ότι είναι απρόσοδα. Σύμφωνα με τους μεσίτες, δέχονται μαζικές εντολές πώλησης παλαιών ακινήτων σε εξευτελιστικές τιμές. Διαμερίσματα 100 τ.μ. στο κέντρο της Aθήνας δίνονται μόλις 40.000 - 50.000 ευρώ.

H πτώση των τιμών, σύμφωνα με την Tράπεζα της Eλλάδος, έχει ξεπεράσει από την αρχή της κρίσης το 40%, δηλαδή κατά μέσο όρο τα ακίνητα έχασαν 4 στα 10 ευρώ από την αξία τους, ενώ μόνο το 2013 αποτέλεσε για την κτηματαγορά μια από τις χειρότερες χρονιές καθώς η πτώση στις τιμές έκλεισε πάνω από 10%. Ωστόσο, οι κτηματομεσίτες εκτιμούν ότι η υποχώρηση είναι πολύ μεγαλύτερη και σε ορισμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου προσεγγίζει το 55%-60%. Πρόκειται κυρίως για γειτονιές οι οποίες διαθέτουν χιλιάδες απούλητα σπίτια και οι εργολάβοι οικοδομών έχουν βρεθεί σε οικονομική δυσπραγία με αποτέλεσμα να πουλάνε όσο όσο.
Keywords
Τυχαία Θέματα