Ο δημος πειραια διωχνει το βαγονι του «κεθεα νοστος» απο το πασαλιμανι

10:17 1/11/2012 - Πηγή: Fimotro

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖΓράφει ο Θωμάς ΣίδερηςΕδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία το βαγόνι του «ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ» κάνει μια μεγάλη στάση ζωής στην πλατεία Κανάρη, στο Πασαλιμάνι. Το «δρομολόγιό» του είναι ένα ταξίδι στο φως, μακριά από το σκοτάδι... των ουσιών και των κάθε λογής εξαρτήσεων. Αυτό το βαγόνι λοιπόν που αποτελούσε μοναδική διέξοδο για εκατοντάδες εφήβους και νέους, με τις απίστευτες δράσεις και παρεμβάσεις αυτή την εικοσαετία, ο δήμος Πειραιά το διώχνει,
προκειμένου να κάνει ανάπλαση στον περιβάλλοντα χώρο!

Με μια λιτή αλλά εντελώς απάνθρωπη επιστολή, ο δήμος Πειραιά γνωστοποίησε στον «Νόστο» ότι πρέπει να εγκαταλείψει το βαγόνι και την πλατεία Κανάρη εντός έξι ημερών και να μετεγκατασυαθεί σε κάποιο άλλο κτίριο.
Το ότι όμως ο «Νόστος» ήταν σε βαγόνι και μάλιστα στην άκρη μιας πλατείας, είχε τη δική του σημειολογία αλλά και τη δική του πρακτική αξία. Οι χρήστες ουσιών μπορούσαν πιο εύκολα να βρεθούν στην πλατεία και να ανέβουν τα σκαλιά ενός βαγονιού, παρά ενός κτιρίου ου θα θύμιζε κρατική υπηρεσία ή νοσοκομείο.
Στα ελάχιστα τετραγωνικά του βαγονιού, το προσωπικό του «ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ» έδινε την ψυχή του, υλοποιώντας δράσεις και παρέχοντας υπηρεσίες που θα τις ζήλευε το καλύτερο σύστημα πρόνοιας μιας ευρωπαϊκής χώρας.
Αλλά για τον Δήμο Πειραιά αυτά είναι «ψιλά γράμματα»! Όπως και για το ελληνικό κράτος και την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Τα τελευταία τρία χρόνια αποψίλωσαν το «ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ» ενώ δεν ενέκριναν καμιά θέση προσωπικού, την ίδια στιγμή που έμπαιναν και μπαίνουν εργαζόμενοι από το παράθυρο σε διάφορες υπηρεσίες του δημοσίου. Ο «Νόστος» όμως δε σταμάτησε ποτέ να παράγει έργο, εντάσσοντας νέα προγράμματα, όπως αυτό της απεξάρτησης των εφήβων από το διαδίκτυο.
Παρότι το διάστημα των έξι ημερών έχει παρέλθει, ο δήμος Πειραιά δεν έχει εκτελέσει ακόμα την εντολή έξωσης του «ΝΟΤΟΥ», ενώ από την πλευρά της Κοινότητας εξετάζεται πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο της οριστικής μετεγκατάστασης.
Το βαγόνι του ΗΣΑΠ το δώρισε στο ΚΕΘΕΑ ο δήμος Πειραιά το 1993 και παραχωρήθηκε στον «ΝΟΣΤΟ» το 2001. Ο αρχικός στόχος της Μονάδας ήτανη προσέγγιση χρηστών στο δρόμο (Street work) με στόχο την κινητοποίησή τους για θεραπεία, την ενημέρωσή τους για τα θεραπευτικά προγράμματα και την πληροφόρησή τους γύρω από θέματα ασφαλέστερης χρήσης ουσιών και μείωσης της βλάβης που προκαλούν.
Ο «ΝΟΣΤΟΣ» παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής σε χρήστες και σε μέλη του οικογενειακού και υποστηρικτικού τους περιβάλλοντος ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της εξάρτησης και να συμμετέχουν, εφόσον το επιθυμούν, στο κατάλληλο πρόγραμμα στήριξης και θεραπείας. Παράλληλα, υλοποιεί ενημερωτικές παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, της νότιας και ανατολικής Αττικής και των νησιών του Αιγαίου. Ο «ΝΟΣΤΟΣ» διαθέτει Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης με την οποία υποστηρίζει τις δράσεις της.
Keywords
Αναζητήσεις
κεθεα νοστος πειραιας
Τυχαία Θέματα