Μισθοι βουλγαριας απο την... πισω πορτα

10:42 16/4/2012 - Πηγή: Fimotro
Σε 15.000 υπολογίζονται οι εργαζόμενοι που μέσα σε ένα δίμηνο αναγκάστηκαν να στραφούν από την πλήρη απασχόληση στη μερική ή εκ περιτροπής εργασίας. Αυτό στην πράξη συνεπάγεται... ευέλικτο ωράριο και κατ' επέκταση ελαστικούς...
μισθούς. Για παράδειγμα, εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση έχει μισθό 1.000 ευρώ τον μήνα. Σε περίπτωση που μειωθούν οι μέρες εργασίας με την εκ περιτροπής απασχόληση θα περιοριστεί και ο μισθός. Ετσι, αν απασχολείται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα θα δει τον μισθό του να περιορίζεται στα 800 ευρώ τον μήνα.
Από τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας προκύπτει
πως:
Ενας στους δύο εργαζόμενους που στράφηκε από την πλήρη στη μερική απασχόληση είδε το ωράριό του να περιορίζεται στις 4 ώρες την ημέρα. Παράλληλα, το 41% δουλεύει πλέον έξι ή επτά ώρες, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το 2% απασχολείται μόλις ένα τρίωρο κάθε μέρα.
Το 54,44% των εργαζομένων που στράφηκαν στην εκ περιτροπής εργασία σε συμφωνία με τον εργοδότη απασχολείται τέσσερις αντί για πέντε ημέρες την εβδομάδα. Ωστόσο το 31,85% δουλεύει μόνο τρεις ημέρες.
Σημειώνεται πως το πρώτο δίμηνο του έτους καταγράφεται αύξηση στη μετατροπή συμβάσεων από πλήρη σε μερική απασχόληση κατά 42%. Η αύξηση στη μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής είναι 21% στις περιπτώσεις συμφωνίας εργοδότη και εργαζομένου και 149% όταν υπάρχει μονομερής απόφαση του εργοδότη.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε σχέση με το 2010 η αύξηση είναι 6.940% για την εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που συλλέγει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για τη ραγδαία επέκταση της μερικής και της εκ περιτροπής απασχόλησης. Υπολογίζεται πως ένας στους έξι εργαζομένους έχει αναγκαστεί να στραφεί στις λεγόμενες ευέλικτες μορφές απασχόλησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Σε 300.000 υπολογίζονται οι εργαζόμενοι που έχουν αναγκαστεί να «εγκαταλείψουν» το παραδοσιακό οκτάωρο. Οι μισοί περίπου μερικώς απασχολούμενοι δουλεύουν τετράωρα, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που η ημερήσια απασχόληση δεν ξεπερνά τις δύο ώρες εργασίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα