Μίχαλος σε τσίπρα: να πληρώσει άμεσα το δημόσιο όλες τις οφειλές του στους ιδιώτες

Το αυτονόητο που ζητά όλη η αγορά και έπρεπε η κυβέρνηση να είχε ολοκληρώσει μετά την συμφωνία των προαπαιτούμενων για την προηγούμενη δόση ζητούν ο ένας μετά τον άλλον οι κοινωνικοί εταίροι. Σειρά πήρε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, οποίος ζήτησε την άμεση αποπληρωμή μέρους των οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, μέσω της υπεραπόδοσης των δημοσιονομικών στόχων. Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, με επιστολή

του προς τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα επισημαίνει την σκληρή πραγματικότητα και την ανακολουθία του Δημοσίου στο ζήτημα αυτό.

Ο Κ. Μίχαλος υπενθυμίζει τις προβλέψεις του Μνημονίου του Αυγούστου 2015 που προβλέπει τη μεταφορά του 30% του πλεονάζοντος ποσού ενδεχόμενης υπερεπίδοσης σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους σε ειδικό λογαριασμό για τη μείωση του χρέους, καθώς και τη χρήση ενός πρόσθετου 30% για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες προμηθευτές. «Βάσει των προβλέψεων αυτών, εξυπακούεται ότι το υπόλοιπο 40% του ποσού της υπερεπίδοσης θα μεταφέρεται στα αποθεματικά του κράτους», αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Τονίζει επίσης ότι το Συμπληρωματικό Μνημόνιο του Ιουνίου 2016 προβλέπει ότι σε περίπτωση επαρκούς απόδοσης των διοικητικών μέτρων για τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ώστε να δημιουργείται μόνιμου χαρακτήρα δημοσιονομική υπερεπίδοση έναντι των στόχων, οι ελληνικές αρχές σε συνεννόηση με τους θεσμούς, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους διαθέσιμους πόρους για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης.

«Κανείς, σαφώς, δεν αμφισβητεί την ανάγκη για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και ειδικότερα για τη λήψη μέτρων ανακούφισης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οφείλουμε, ωστόσο, να αναδείξουμε μια εξίσου σημαντική ανάγκη, αυτή της στήριξης της επιχειρηματικότητας και της αγοράς, η οποία λειτουργεί τα τελευταία χρόνια κάτω από ασφυκτικές συνθήκες ύφεσης και έλλειψης ρευστότητας», καταλήγει ο Κ. Μίχαλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα