Μειμαρακης : μηπως αποδεχθηκαν δυσμενη συμφωνια για να αλλαξει h koinh

13:15 29/7/2015 - Πηγή: Fimotro
Στην πολιτική διάσταση των αποκαλύψεων για τους κρυφούς σχεδιασμούς του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη περί επιστροφής ...
στο εθνικό νόμισμα εστιάζει τη σφοδρή κριτική που εξαπολύει κατά της κυβέρνησης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος εμφανίζεται διατεθειμένος να αναδείξει και τις ευθύνες που βαρύνουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο εντάσσει στην κατηγορία των «υποκριτών», διατυπώνοντας υπαινιγμούς για τη στάση του απέναντι στη συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές της
χώρας.

«Θα τον σύρουμε στη Βουλή για να δώσει τις απαντήσεις που απαιτούνται», υπογράμμισε, αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, ο κ. Μεϊμαράκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αντένα το βράδυ της Τρίτης. «Πρέπει ο ελληνικός λαός να πληροφορηθεί πλήρως για ό,τι έχει γίνει», είπε, επιμένοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα εξαντλήσει τα διαθέσιμα πολιτικά μέσα, χωρίς, όμως, να εγείρει δικονομικά ζητήματα. «Δεν ζητάμε την ποινική δίωξη», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγησε ότι «σενάρια για δυσμενείς εξελίξεις κάνουν όλα τα υπουργεία» και ο ίδιος όταν ήταν στο υπουργείο Άμυνας εξέταζε διάφορα σενάρια. «Το έκανα με τους αρχηγούς των επιτελείων, με τους ανθρώπους οι οποίοι θεσμικά είχαν το ρόλο αυτό», «δεν το έκανα με τους παιδικούς μου φίλους» και «δεν έφερνα την παρέα μου», πρόσθεσε αναφερόμενος δηκτικά στον καθηγητή Τζέιμς Γκαλμπρέιθ που συμμετείχε στους σχεδιασμούς του κ. Βαρουφάκη και τον οποίο αποκάλεσε «μοιραίο άνθρωπο», καθώς, όπως είπε, ήταν μεταξύ των «σοφών» που συσκέπτονταν με τον Γιώργο Παπανδρέου «πριν πάει στο Καστελόριζο», «ήταν μια παρέα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι δεν έχει πρόβλημα με όσους εκφράζονται ευθέως υπέρ της δραχμής «και αν γίνει η θέση τους πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία έχει καλώς». Έχει, όμως, πρόβλημα, συμπλήρωσε, «με εκείνους τους υποκριτές οι οποίοι ύπουλα μάς λένε ότι στηρίζουν τη χώρα για να είμαστε στο ευρώ και ταυτόχρονα συζητούν -από ό,τι φαίνεται πάρα πολύ σοβαρά- την πιθανότητα ενός άλλου νομίσματος».

Η δυσμενής συμφωνία και η δυσαρέσκεια

«Δεν μπορεί τυχαία να μην έχουμε βγει από το ευρώ, επειδή όπως είπε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του τα συναλλαγματικά αποθέματα δεν ήταν τόσα» και «η κοινή γνώμη ήταν κατά 70%, 80% υπέρ του ευρώ», παρατήρησε ο κ. Μεϊμαράκης και διερωτήθηκε: «Δηλαδή, γι’ αυτό αποδέχεται τώρα, μια πιο δυσμενή συμφωνία; Για να αυξηθεί η δυσαρέσκεια των Ελλήνων πολιτών προς τους Ευρωπαίους;».

«Εμείς, θεωρούσαμε ότι ως plan B, θα πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο που θα μας πήγαινε σε μια συμφωνία καλύτερη ή λίγο χειρότερη, ώστε να παραμείνουμε στο ευρώ», εξήγησε. «Το plan B δεν ήταν εκτός ευρώ. Δεν συζητήθηκε ποτέ η έξοδος της χώρας από το ευρώ. Μπορεί να αφήνανε, πράγματι, κάποιες τέτοιες υπόνοιες -ότι “το νόμισμα δεν είναι φετίχ”, που είχε πει ο κ. Τσίπρας ή “πρέπει να τα εξετάσουμε όλα”- αλλά ουδέποτε στα σοβαρά εξετάστηκε το θέμα να βγούμε από το ευρώ», πρόσθεσε.

Επικαλέστηκε μάλιστα αναφορές του κ. Βαρουφάκη που «μας έλεγε ότι -και συμφωνώ- “εφόσον μπήκαμε, δεν μπορείς να βγεις”. Δεν είναι το καλύτερο, δεν είναι το πιο εύκολο. Όπως μας έλεγε ότι “δεν πρόκειται να γίνει δημοψήφισμα”, γιατί “είναι μία ευθύνη που πρέπει να πάρουν στις πλάτες τους οι κυβερνώντες”. Και τελικά, αποδείχθηκαν όλα ψευδή».
Η Νέα Δημοκρατία, υποστήριξε o αρχηγός της, θα ζητήσει να εξεταστούν όλες οι ευθύνες που πιστεύει ότι υπάρχουν, αλλά δεν προτείνει χωριστή Εξεταστική Επιτροπή επειδή τα στελέχη της εκτιμούν ότι η πρόεδρος της Βουλής δεν θα θέσει προς συζήτηση το αίτημα στην Ολομέλεια της Βουλής, «δεν θα πειθαρχήσει» και «δεν θα πάει σύμφωνα με τον Κανονισμό». Γι΄ αυτό και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρότεινε η ήδη υπάρχουσα Εξεταστική Επιτροπή για τα Μνημόνια να καλέσει τον κ. Βαρουφάκη.

«Έχει την τύχη ο κ. Τσίπρας…»

Αναγνωρίζοντας «απειρία» στον κ. Τσίπρα, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι αυτό «είναι επικίνδυνο», καθώς «δεν επιτρέπεται άγνοια σε τόσο σοβαρά τέτοια ζητήματα αυτήν την κρίσιμή ώρα», όπως είπε και πρόσθεσε: «Εάν πράγματι δεν ήξερε τι σημαίνει το άλλο νόμισμα και τα σχετικά πως είναι πρωθυπουργός;».

Ερωτώμενος, ωστόσο, για τη δημοφιλία την οποία, παρά ταύτα, φαίνεται να απολαμβάνει στις δημοσκοπήσεις ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της ΝΔ παρατήρησε: «Έχει την τύχη ο κ. Τσίπρας να έχει μια αντιπολίτευση η οποία είναι πάρα πολύ υπεύθυνη, πάρα πολύ σοβαρή, πιο υπεύθυνη και από αυτόν, και από το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό, λοιπόν, ας μην το εκμεταλλεύεται πάρα πολύ και να μην το θεωρεί ως αδυναμία».

Εξέφρασε την άποψη ότι «με την πάροδο του χρόνου, οι πολίτες θα καταλάβουν. Θα καταλάβουν πόσο συνέβαλε η συνετή και υπεύθυνη και σώφρονα στάση της αντιπολίτευσης στο να μείνει η χώρα στην Ευρώπη. Και ταυτόχρονα θα καταλάβουν και πως ο κ. Τσίπρας δεν τα χειρίστηκε με τον τρόπο που έπρεπε να τα χειριστεί. Και εν πάση περιπτώσει, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι αυτή η ώρα που θα κάνουμε αυτή την αντιπολίτευση ή που θα λύσουμε τους λογαριασμούς μας».

Επανεγγραφές και για τις… ντίβες!

Αναφερόμενος στο κόμμα του, ο κ. Μεϊμαράκης εξήγησε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν επανεγγραφές όλων των μελών του, αρχής γενομένης από τον ίδιο. «Γιατί το κόμμα πρέπει να γνωρίζει τα μέλη του και πρέπει να ξέρουμε ποιοι είναι. Όλοι μα όλοι είτε θεωρούν τον εαυτό τους προσωπικότητα είτε όχι, πρέπει να ξαναγραφτούν. Ή να επαναβεβαιώσουν την εγγραφή τους ή να ‘ρθουν να γραφτούν. Δεν υπάρχουν ντίβες και προσωπικότητες οι οποίες θα έρθουν και θα κάνουν ό,τι θέλουν», είπε κάνοντας λόγο για «προσκλητήριο» που απευθύνεται προς όλους τους πολίτες.

Επέμεινε, παράλληλα, στην προαναγγελθείσα από τον ίδιο στροφή προς τον μεσαίο χώρο. «Να ξαναβρούμε σιγά - σιγά το χαρακτήρα μας και να μπορέσουμε να συμφιλιωθούμε ως κεντροδεξιό κόμμα και να ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο, το μεσαίο δρόμο, ούτε δεξιά, ούτε αριστερά, ώστε να μπορέσουμε πράγματι χωρίς ακρότητες, με σύνεση, με μέτρο, με σύνθεση, να ακολουθήσουμε τη λογική, να κάνουμε την επανάσταση του αυτονόητου», ανέφερε.

«Τη διαχωριστική γραμμή», συνέχισε, «δε τη βάζω μεταξύ των ιδεολογιών –“φιλελεύθεροι”, “σοσιαλιστές”, “αριστεροί”, αλλά τη βάζω μεταξύ λογικών και παραλόγων, υπευθύνων και ανευθύνων, σοβαρών και λαϊκιστών. Μπορώ να συνεννοηθώ πολύ καλύτερα με έναν λογικό, υπεύθυνο της Αριστεράς ή του Σοσιαλισμού, παρά με έναν Φιλελεύθερο ο οποίος είναι παράλογος ή λαϊκίζει. Αυτή την περίοδο δυστυχώς περνάμε μια φάση που οι λαϊκιστές σε όλα τα κόμματα κυριαρχούν λόγω και της κατάστασης».
Keywords
Τυχαία Θέματα