Μεχρι 1000 ευρω το μερισμα για τους αδυναμους - 500 ευρω για τους ενστολους

19:29 21/3/2014 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑΑγαπητό Fimotro,Eισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα ληφθούν υπόψιν, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος από το... πρωτογενές πλεόνασμα σε άνεργους και οικονομικά ασθενέστερους, με το επίδομα ανά δικαιούχο να είναι στην περιοχή των 500 ευρώ ενδεχομένως και λίγο πιο κάτω. Τη Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ώστε να ξεκαθαρίσει πλήρως το θέμα.

Πάντως
θα επιχειρηθεί συνδυασμός εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, χωρίς το ποσό ανά δικαιούχο να είναι πολύ χαμηλό αλλά και χωρίς να υπάρχει δυνατότητα υπέρβασης του κονδυλίου των περίπου 475εκ.¤ που συμφώνησε η κυβέρνηση με τη Τρόικα. Έτσι, όπως προκύπτει από τη σύσκεψη της Πέμπτης στο υπουργείο Οικονομικών, το ελάχιστο ποσό για τα φτωχά νοικοκυριά θα είναι στη περιοχή των 400- 500¤, ενώ σε καμία περίπτωση ακόμα και με τη κλιμάκωση λόγω παιδιών δεν θα ξεπερνά τα 1.000¤ εφάπαξ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα εισοδηματικά όρια αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 6.000¤ και 10.000¤. Ανάλογα, βέβαια, με το ύψος του εισοδήματος θα καθοριστεί και ο αριθμός των δικαιούχων, αλλά και το ύψος του επιδόματος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις για περαιτέρω κατηγοριοποίηση των δικαιούχων, δηλαδή άλλη κατηγορία οι ένστολοι, άλλη κατηγορία τα πολύ χαμηλά εισοδήματα, άλλη κατηγορία οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς δραστηριότητα, οπότε σε μια τέτοια περίπτωση θα διαφοροποιείται και το επίδομα.

Σε σχέση με τους ένστολους, από 500¤ εφάπαξ θα είναι το βοήθημα ενώ οι δικαιούχοι θα είναι 64.065. Βέβαια σύμφωνα με πληροφορίες, θα ληφθεί μέριμνα ώστε το όριο των 1.500¤ ακαθάριστες αποδοχές χωρίς υπερωρίες και εξαιρέσιμα δεν θα είναι απόλυτος «κόφτης», αφού θα υπάρξει «ανοχή» στη περίπτωση υπέρβασης του κατά 40- 50 ευρώ. Το επίδομα αυτό, για τους ένστολους δεν θα κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, αφού αυτό αποφάσισε η ειδική επιτροπή
Keywords
Τυχαία Θέματα