Με τον αποκωδικοποιητη στο... χερι!

10:33 19/6/2013 - Πηγή: Fimotro

Γράφει ο Δ. Παλάσκας
Αγαπητό Fimotro,
Αφού εξαναγκάσαν χιλιάδες συμπολιτών, στον καιρό της κρίσης, να αγοράσουν έναν και δύο αποκωδικοποιητές, για τη μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή, ξαφνικά, εν μία νυκτί, περισσότερα από 3 κανάλια -της...
δημόσιας τηλεόρασης- συν εκείνου της Βουλής, του ΡΙΚ, του Euronews κ.ά. ευρωπαϊκών, κόπηκαν και έτσι μείναμε κι εμείς, εδώ στη Θεσ/νίκη, με τον αποκωδικοποιητή
στο χέρι... Ευτυχώς δε που προλάβαμε και είδαμε τον τελικό (και κυρωίς τον ημιτελικό) του Ρολάν Γκαρός από την ΕΤ-1, ή τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, αν και για το δεύτερο, όλο και κάποιο ιδιωτικό κανάλι θα αγόραζε τα τηλεοπτικά δικαιώματα κοψοχρονιά. Αλλά και να μην τ' αγόραζε, σίγουρα σε κάποια ιντερνετική τηλεόραση θα περνούσαν τα δικαιώματα -όπως οι αγώνες Play Off της Β' Εθνικής (sorry, της Football League, ήθελα να πω), της οποίας παλαιότερα τα ματς μεταδίδονταν από την ΕΤ3, για να κάνουν κι αυτές οι καφετέριες τον τζίρο τους με το φίλαθλο κοινό, αφού κόβοντας τα νοικοκυριά από παντού, μόλις και μετά βίας διαθέτουν χρήματα για μιααξιοπρεπή σύνδεση Ίντερνετ, πόσω μάλλον για συνδρομητική τηλεόραση.
Είναι, όμως, κιαυτοί που σου λένε ότι κανείς δεν έβλεπε δημόσια τηλεόραση, και άρα δεν ήταν δα και σπουδαίο πράγμα το μαύρο στα τρία πρώτα κανάλια κάθε τηλεόρασης σε κάθε σπίτι (ακόμα και ο τρόπος κωδικοποίησης των καναλιών, έχει τη σημασία του). Ας ρωτήσουν όμως και τον κόσμο της περιφέρειας, τους κατοίκους των μικρών πόλεων και των χωριών εδώ στη Β.Ελλάδα, αν τους λείπουν οι εκπομπές του δικού μας καναλιού, της ΕΤ-3. Ας ρωτήσουν ανήμπορους και ηλικιωμένους συμπολίτες μας, που το πρωί της Κυριακής δεν μπορούν πια να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία, και ειδικά τα φλογερά κηρύγματα του μητροπολίτη Άνθιμου; Ας σκεφτούν αν τους λείπει η "Κυριακή στο χωριό" και το εκτενέστερο δελτίο καιρού στην ελληνική τηλεόραση... Παλαιότερα, δε, εκπομπές όπως το "Επί τροχών" και πολύ - πολύ παλιά, το Κομφούζιο, πρόγονος του σημερινού Ράδιο-Αρβύλα; Ας αναλογιστούν, στις επόμενες εκλογές, σε ποιων καναλιών τις πολιτικές-ενημερωτικές εκπομπές θα εμπιστευτούν την προεκλογική τους ενημερώση, και την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων τη βραδιά των εκλογών; Πού θα ψάχνουν για ταινίες του ευρωπαϊκού κινηματογράφου τις καλοκαιρινές νύχτες της μνημονιακής αφραγκίας -καθώς πλησιάζουν και οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, που θα συνοδεύονται από εκκαθαριστικά πληρωμής φόρων για τεκμαρτά εισοδήματα, που μόνο στη φαντασία των φωστήρων του Υπ.Οικ. μπορεί να υπάρχουν... Και ας αναλογιστούν, επίσης, έναν ανεκτίμητο ψηφιακό θησαυρό, κτήμα του ελληνικού λαού και όχι των αρμόδιων Υπουργών, που κάθε χρόνο πληρώνει 50 ευρώ / οικογένεια, και που "έκλεισε" μαζί με το κατέβασμα του διαδικτυακού τόπου της ΕΡΤ.
Και μιας και αναφέραμε το "χαράτσι" της ΕΡΤ, η οποία τάχα μου έκλεισε για να αλαφρύνουν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί -μολονότι μέσο δωρεάν ψυχαγωγίας, ενημέρωσης και πολιτισμού σε δύσκολους καιρούς, που η τηλεόραση μπορεί να είναι η μόνη πηγή τούτων για τα φτωχά νοικοκυριά, που δεν πάνε στο Μέγαρο, ούτε διαθέτουν δορυφορικό πιάτο, και που πληρώνουν τα αληθινά χαράτσια του διαχειριστή και παραγωγού ραδιο-τηλεοπτικών προγραμμάτων Υπ.Οικ.- και με αφορμή την αποψινή απόρριψη της τροπολογίας του ΚΚΕ με το αιτιολογικό ότι δεν συνοδεύονταν από σχετική έκθεση του ΓΛΚ, ας δόθει, λοιπόν, επί τη ευκαιρία στη δημοσιότητα η αντίστοιχη έκθεση του ΓΛΚ για το κλείσιμο της ΕΡΤ, όπου θα αναφέρονται τα οφέλη και οι ζημίες (αποζημιώσεις προσωπικού, ακυρώσεις διαφημιστικών συμβολαίων, αποζημιώσεις εξωτερικών συνεργατών κ.λ) για τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Keywords
Τυχαία Θέματα