Μαρίν λεπέν κατά της διπλής υπηκοότητας

14:44 11/2/2017 - Πηγή: Fimotro

ΠΑΡΙΣΙ. Αντιευρωπαϊκές, ξενοφοβικές, αντισημιτικές θέσεις και υπονοούμενα προέβαλε η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής της εμφάνισης το βράδυ της Πέμπτης στην «Πολιτική Εκπομπή» του δικτύου France2.

Επαναλαμβάνοντας τις επικρίσεις της κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ενιαίου νομίσματος, η κ. Λεπέν χαρακτήρισε το ευρώ «μαχαίρι στην καρδιά της Γαλλίας», για να δεσμευθεί ότι θα καταργήσει τη χρήση του εφόσον εκλεγεί και θα το αντικαταστήσει με

εθνικό νόμισμα. Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου πρότεινε, μάλιστα, η έξοδος από το ευρώ να συνοδευθεί στη Γαλλία με επαναπροσδιορισμό του χρέους της χώρας (2,1 τρισ. ευρώ) στο νέο εθνικό νόμισμα.

Η δήλωση αυτή της κ. Λεπέν σχολιάστηκε χθες από διεθνείς οικονομικούς κύκλους, με την εφημερίδα Financial Times να προειδοποιεί την ακροδεξιά πολιτικό ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα οδηγούσε στη μεγαλύτερη πτώχευση στη σύγχρονη οικονομική ιστορία. Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες εναντίον της κ. Λεπέν και στελεχών του κόμματος περί υπεξαίρεσης κεφαλαίων του Ευρωκοινοβουλίου, μέσω εικονικών προσλήψεων κοινοβουλευτικών βοηθών, η πρόεδρος του κόμματος επέλεξε να εμφανίσει τον εαυτό της ως θύμα πολιτικής δίωξης από τις Βρυξέλλες. «Η Ευρωβουλή μας έχει κηρύξει τον πόλεμο. Το εκλογικό σώμα του Μετώπου νιώθει παρίας. Αντιμέτωποι με τις κατηγορίες αυτές, οι ψηφοφόροι μας αισθάνονται ότι βρίσκονται υπό πολιορκία. Κάθε δήθεν σκάνδαλο δεν είναι παρά μια απόπειρα του κατεστημένου να μας φιμώσει», είπε η κ. Λεπέν.

Η πρόεδρος του Μετώπου στάθηκε επίσης στα αγαπημένα της θέματα: μετανάστευση, εμπορικός προστατευτισμός και η κοσμική φύση του κράτους, υπογραμμίζοντας τα προσφιλή της ζητήματα με εσφαλμένες ή ακόμη και ψευδείς στατιστικές και στοιχεία. Ερωτηθείσα τι πιστεύει για όσους διατηρούν διπλή υπηκοότητα, η κ. Λεπέν είπε ότι η Γαλλία χορηγεί με ιδιαίτερη ευκολία ιθαγένεια σε αλλοδαπούς, για να δεσμευθεί ότι θα υποχρεώσει όσους διαθέτουν δύο διαβατήρια να επιλέξουν το ένα. Αίσθηση προκάλεσαν, ωστόσο, τα λόγια της κ. Λεπέν, η οποία είπε ότι από το μέτρο αυτό θα εξαιρεθούν οι Ευρωπαίοι και οι Ρώσοι υπήκοοι.

Το Εθνικό Μέτωπο, που αντιμετωπίζει δεινά οικονομικά προβλήματα, έχει ζητήσει δάνεια από ρωσικές τράπεζες κατά το παρελθόν. Η πρόταση αυτή της κ. Λεπέν προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Ισραήλ, μετά τη δήλωση της Λεπέν ότι «οι Γάλλοι Εβραίοι θα πρέπει να διαλέξουν».

Την ίδια στιγμή, η εκστρατεία της υποψήφιας προέδρου κατά των θρησκευτικών συμβόλων, παρότι στοχεύει κυρίως στην ισλαμική μαντίλα, επηρεάζει και τη χρήση της εβραϊκής γιάρμουλκα ή κιπά.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της Μαρίν Λεπέν ότι το «νέο» Εθνικό Μέτωπο έχει απαλλαγεί από τα ακραία στελέχη, που διατηρούσε στον περίγυρό του ο πατέρας της και ιδρυτής του κόμματος Ζαν-Μαρί Λεπέν, σταχυολόγηση μηνυμάτων ανώτατων στελεχών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που πραγματοποίησε το περιοδικό L’Obs για τα έτη 2015 και 2016, έδειξε ότι το μίσος κατά των μεταναστών, των ομοφυλόφιλων, των Εβραίων και η νοσταλγία για τον δοσίλογο πρόεδρο της Γαλλίας, στρατάρχη Πετέν αποτελούν κοινό τόπο μεταξύ των στελεχών και των οπαδών του κόμματος.

Στην εκπομπή, η κ. Λεπέν βρέθηκε αντιμέτωπη με την υπουργό Παιδείας της Γαλλίας Νατζάτ Βαλό – Μπελκασέμ, ίσως την πλέον μισητή προσωπικότητα για τους ψηφοφόρους του ακροδεξιού κόμματος, εξαιτίας της μαροκινής καταγωγής της και των προοδευτικών της πεποιθήσεων. Η υπουργός φρόντισε να υπενθυμίσει στην κ. Λεπέν την εκστρατεία του Μετώπου υπέρ των ιδιωτικών καθολικών σχολείων και την αποχή των δύο βουλευτών του Εθνικού Μετώπου από την ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση για την επιβολή νέων, αυστηρότερων ελέγχων στα σχολεία αυτά.

Έντυπη

Keywords
Τυχαία Θέματα