«μαχαίρωνε όποιον έβρισκε μπροστά του»: συνταρακτική μαρτυρία για τη φονική επίθεση στο αμβούργο

18:00 29/7/2017 - Πηγή: Fimotro

Οι αστυνομικές αρχές της πόλης, πιστεύουν ότι έδρασε μόνος του, ενώ ήταν γνωστός στις αρχές ασφαλείας ως ισλαμιστής, αλλά κρίθηκε ότι δεν αποτελούσε άμεση απειλή, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών του ομοσπονδιακού κρατιδίου του Αμβούργου.

Ο Άντι Γκρότε δήλωσε στην διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, ότι οι αρχικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον άντρα, έχουν εντοπίσει ότι είχε ζητήσει άσυλο στην Γερμανία, ενώ δεν απελάθηκε καθώς δεν είχε έγγραφα με τα στοιχεία της ταυτότητάς του.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.

Ο αρχηγός της

τοπικής αστυνομίας στο Αμβούργο, Ραλφ Μάρτιν Μέγερ, δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι τα αρχικά στοιχεία δείχνουν ότι ο 26χρονος έδρασε μόνος του, δεν μπορεί ν’ αποκλειστεί το ενδεχόμενο να είχε συνεργάτες.

Ο Αχμάντ Α. από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μαχαίρωσε συνολικά οκτώ άτομα λίγο μετά τις 15:00 τοπική ώρα στη συνοικία Μπάρμπεγκ της γερμανικής μεγαλούπολης, προκαλώντας το θάνατο ενός 50χρονου και τραυματίζοντας τους υπόλοιπους, ορισμένοι εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Αρκετοί άνθρωποι τον ακολούθησαν και κατάφεραν τελικά να ακινητοποιήσουν τον 26χρονο δράστη, όπως φαίνεται και στο παρακάτω δραματικό βίντεο:

Ένας απ’ αυτούς, ο Ζένκε Βέμπερ, περιέγραψε στο περιοδικό Spiegel πώς με τη βοήθεια άλλων τεσσάρων ανδρών κατάφεραν να εξουδετερώσουν τον ισλαμιστή.

«Του πετούσαμε καθίσματα, πέτρες, λοστούς, ό,τι βρίσκαμε μπροστά μας», είπε. Εκείνη την ώρα δεν γνώριζαν ότι ο Αχμάντ Α. είχε διασυνδέσεις με σαλαφιστικούς κύκλους, ότι έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα και ότι έπαιρνε ναρκωτικά.

Επί αρκετά λεπτά τον ακολουθούσαν μέχρι που τον έθεσαν εκτός μάχης σώζοντας πιθανότατα αρκετές ζωές.

«Αναλογιζόμενος εκ των υστέρων όσα συνέβησαν έχω, μάλιστα, τύψεις που δεν μπόρεσε να κάνω περισσότερα», δήλωσε ο 28χρονος ιδιοκτήτης κομμωτηρίου.

Ο δράστης προσπαθούσε να ξεφύγει, συχνά στρεφόταν εναντίον τους και τους απειλούσε με το μαχαίρι που κράδαινε.

Στην αρχή τραυμάτισε μια περαστική ποδηλάτισσα. Λίγο πιο πέρα επιτέθηκε σ’ ένα διερχόμενο αυτοκίνητο. «Δεν μπόρεσα να δω αν τραυμάτισε τους επιβαίνοντες», είπε ο Βέμπερ. «Μαχαίρωνε σχεδόν όποιον έβρισκε μπροστά του».

Η καταδίωξη συνεχίστηκε πρώτα σε κεντρικό δρόμο και στη συνέχεια σ’ έναν παράδρομο με τους υπόλοιπους διώκτες να του λένε στα αραβικά να πετάξει το μαχαίρι. «Δεν κατάλαβα ούτε λέξη απ’ όσα έλεγε. Δεν ξέρω αραβικά».

Ξαφνικά ο δράστης κάρφωσε το βλέμμα του απειλητικά στον Βέμπερ. «Μέχρι τότε τον είχαμε κυκλώσει ως ομάδα ώστε να τον πλησιάσουμε απ’ όλες τις πλευρές. Όταν κινήθηκε απειλητικά εναντίον μου οι υπόλοιποι πλησίασαν γρήγορα και σχημάτισαν ένα τείχος για να με προστατέψουν».

Ο ισλαμιστής βρήκε ένα νέο θύμα. «Μια γυναίκα μας πλησίασε οδηγώντας το ποδήλατό της», θυμάται ο Βέμπερ. Ο δράστης την μαχαίρωσε. «Τότε του πετάξαμε και το τελευταίο κάθισμα που κρατούσαμε στα χέρια μας». Αλλά ούτε αυτό τον σταμάτησε. Λίγο πιο κάτω οι διώκτες ξήλωσαν δυο πέτρες από το λιθόστρωτο και τις πέταξαν στον Αχμάντ Α. «Η μία τον βρήκε στο κεφάλι κι η άλλη στην πλάτη», είπε ο Βέμπερ. Ο ισλαμιστής σωριάστηκε στο έδαφος και αστυνομικοί με πολιτική περιβολή κατάφεραν τελικά να τον συλλάβουν…

Keywords
Τυχαία Θέματα