Ληψη μετρων απο τη γερμανια κατα της καταχρησης επιδοματων απο τους μεταναστες...

19:58 28/8/2014 - Πηγή: Fimotro
...ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;
Τις καταχρήσεις επιδομάτων από μετανάστες - κυρίως Βούλγαρους και Ρουμάνους - επιδιώκει να σταματήσει η γερμανική κυβέρνηση, δρομολογώντας ...
νομοσχέδιο με περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων.

Το νομοσχέδιο που παρουσίασαν την Τετάρτη ο υπουργός
Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ και η υπουργός Εργασίας Αντρέα Νάλες, και το οποίο σχετίζεται με πολίτες της Ε.Ε., προβλέπει την απαγόρευση επανεισόδου στη Γερμανία έως και πέντε χρόνια για όσους έχουν καταχραστεί επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας.

Επιπλέον, απειλούνται με ποινή φυλάκισης έως και τριών χρόνων όσοι έχουν προσκομίσει στο παρελθόν ψευδή ή ακόμη και ελλιπή στοιχεία για να πάρουν άδεια παραμονής. Η άδεια παραμονής στη Γερμανία περιορίζεται κατά κανόνα στους έξι μήνες, ενώ για να παραταθεί θα πρέπει κάποιος να αποδείξει με σχετικά έγγραφα ότι υπάρχει βάσιμη προοπτική να βρει στο επόμενο διάστημα κάποια θέση εργασίας.

Η «μετανάστευση λόγω φτώχειας» στο επίκεντρο

Αυτά είναι μερικά από τα μέτρα με τα οποία η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της λεγόμενης «μετανάστευσης λόγω φτώχειας» από άλλα κράτη της Ε.Ε. Αυτός ο χαρακτηρισμός αφορά κυρίως μετανάστες από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία οι οποίοι, όπως τους καταλογίζεται, επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το γερμανικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Όπως, όμως, διευκρίνισαν οι δύο υπουργοί στη συνέντευξη Τύπου, η κατηγορία αυτή δεν αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών που προέρχονται από αυτές τις χώρες και οι οποίοι, όπως τόνισαν, συμβάλουν στην ευημερία της Γερμανίας. Το φαινόμενο της κατάχρησης περιορίζεται σε ορισμένους γερμανικούς δήμους. Για αυτούς τους δήμους προβλέπεται άλλωστε ένα πρόγραμμα στήριξης από γερμανικά και ταμεία της Ε.Ε. ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Όπως υποστήριξαν οι ντε Μεζιέρ και Νάλες, τα μέτρα αυτά δεν στρέφονται σε καμία περίπτωση ενάντια στο καθεστώς της ελεύθερης διακίνησης στην Ε.Ε. και ότι η Γερμανία προσαρμόζεται απλώς σε μια πρακτική που ήδη επικρατεί και σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Ας σημειωθεί τέλος ότι η συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα ξεκίνησε στις αρχές του 2014 μετά από κατηγορίες για κατάχρηση των κοινωνικών επιδομάτων στη Γερμανία, όπως διατυπώθηκαν από το βαυαρικό κόμμα «Χριστιανοκοινωνική Ένωση» (CSU). Ο κυβερνητικός εταίρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών έκανε λόγο για «απάτη που παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις». Πάντως, κληθείσα η υπουργός Εργασίας να δώσει σχετικά στοιχεία απάντησε ότι δεν υπάρχουν.

Πηγή: Deutsche Welle
Keywords
Τυχαία Θέματα