Κυρ. μητσοτάκης: «το άγιον όρος πηγή παρηγοριάς και φάρος ελπίδας για όλους τους ορθόδοξους»

Να προσευχηθούν για όλους τους Έλληνες που περνούν δύσκολα τα τελευταία χρόνια ζήτησε από τα μέλη της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την αντιφώνησή του στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου.
Ο κ. Μητσοτάκης προσκύνησε την εικόνα της Παναγίας του Άξιον Εστί και παίρνοντας τον λόγο είπε ότι έχει έρθει πολλές φορές στο Άγιον Όρος, την τελευταία, μάλιστα, επίσκεψη την έκανε συνοδεύοντας τον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ωστόσο η σημερινή είναι πιο σημαντική γιατί είναι η πρώτη με την ιδιότητα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγού

της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ευχαρίστησε την Ιερά Κοινότητα για την εγκάρδια υποδοχή και ζήτησε συγνώμη για την αναβολή της επίσκεψής του, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 27 Οκτωβρίου.
Στην αντιφώνησή του, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε: «Στην Παναγία προσεύχομαι με βαθύτατο σεβασμό και ταπείνωση ενώπιον της προστάτιδας του ιερού αυτού τόπου της Παναγίας του Άξιον Εστί, ζητώντας την ευλογία και τη στήριξή της για το έθνος μας, την πατρίδα μας, αλλά και ολόκληρο το λαό μας. Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι που στην Ελλάδα μας βρίσκεται αυτή η χερσόνησος, μοναδική στο χάρτη της οικουμένης, και εσείς, θεματοφύλακες της παράδοσης, με τη συνεχή παρουσία και προσφορά σας για χίλια και πλέον χρόνια, διατηρείτε αναλλοίωτη την ορθόδοξη πίστη και παράδοση, την ορθόδοξη αλήθεια, το ορθόδοξο ήθος, προσευχόμενοι αδιαλείπτως για όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους, προσευχόμενοι όμως ιδιαιτέρως για εμάς τους Έλληνες, για τους οποίους τα δύσκολα αυτά χρόνια τα οποία διανύουμε, ο Άθως με τα μοναστήρια του αποτελεί έναν τόπο βαθιάς γαλήνης και πνευματικής ησυχίας, έναν τόπο θρησκευτικής κατάνυξης αλλά και ανάτασης ψυχής, μια πηγή παρηγοριάς αλλά και έναν φάρο ελπίδας για όλους τους Ορθόδοξους».
«Δεν ήρθαμε εδώ πέρα σήμερα ως πολιτικοί να μιλήσουμε με λόγια πολιτικά. Ήρθαμε ως Έλληνες πολίτες, αλλά πρωτίστως ήρθαμε ως πιστοί, να σας απευθύνουμε λόγους καρδιάς. Θέλω να γνωρίζετε ότι είμαστε δίπλα σας, είμαστε στο πλευρό σας, γιατί η Αθωνική Πολιτεία, το περιβόλι της Παναγιάς μας, με την ανεξάντλητη πνευματικότητά του, μας καθιστά όλους υπόχρεους και υπόλογους απέναντί του», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Και πάλι σας ευχαριστούμε για όλα, σας ευχαριστούμε γι’ αυτή την πολύ θερμή υποδοχή και ζητάμε με πολύ σεβασμό, με πολλή αγάπη, με πολλή τιμή, τις ευχές και τις προσευχές σας, πρώτα από όλα για όλους τους Έλληνες και τον τόπο μας και μετά για εμάς τους ταπεινούς προσκυνητές».
Στην προσφώνησή του ο πρωτεπιστάτης Βαρνάβας από τη Μονή Βατοπεδίου ευχήθηκε η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Άγιον Όρος να αποτελέσει σταθμό στην προσωπική του πορεία και μαρτυρία για την ακατάβλητη δύναμη της πίστης στο Θεό.
Αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή του Αγίου Όρους και είπε χαρακτηριστικά: «στο Άγιον Όρος ζει το Βυζάντιο». Αναφερόμενος, δε, σε όσους κυβερνούν είπε ότι αυτοί πρέπει να κυβερνούν με την αγάπη και όχι με τη βία. Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, για τη θέση που κατέχει, τον κάλεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, τις Καρυές, λίγα λεπτά μετά τις 12 και έγινε δεκτός με κωδωνοκρουσίες, όπως ορίζει το πρωτόκολλο του Αγίου Όρους. Στην πλατεία τον υποδέχτηκαν ο πρωτεπιστάτης Βαρνάβας και ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου και έξω από τον Ιερό Ναό του Πρωτάτου τα μέλη της Ιεράς Κοινότητας.
Μετά το Πρωτάτο, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τα γραφεία της Ιεράς Κοινότητας για το παραδοσιακό κέρασμα, ενώ είχε και συζήτηση μαζί με τα μέλη της, από τα οποία ενημερώθηκε για τα ζητήματα που απασχολούν την Αθωνική Πολιτεία. Στη συνέχεια, η Ιερά Επιστασία παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του κ. Μητσοτάκη στο Αρχονταρίκι της.
Το υπόλοιπο πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη περιλαμβάνει επισκέψεις στις Ιερές Μονές Ιβήρων, Σταυρονικήτα και Ξενοφώντος. Στη Μονή Ξενοφώντος θα διανυκτερεύσει και αύριο θα επιστρέψει στην Αθήνα.
Τον Πρόεδρο της ΝΔ συνοδεύουν ο βουλευτής της ΝΔ Κων. Τσιάρας, ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμένος και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα