Κρουσμα της νοσου των τρελων αγελαδων στην καλιφορνια

12:44 25/4/2012 - Πηγή: Fimotro
To αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι εντόπισε ένα κρούσμα της νόσου των τρελών αγελάδων στην Καλιφόρνια. Διαβεβαίωσε ωστόσο τους καταναλωτές για την ασφάλειά τους, καθώς το νέο κρούσμα εντοπίστηκε σε αγελάδα που...
δεν εκτρεφόταν για παραγωγή κρέατος.

Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ «επιβεβαίωσε το τέταρτο κρούσμα στη χώρα της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (ESB) σε μια γαλακτοφόρα αγελάδα στην κεντρική Καλιφόρνια» ανακοίνωσε το υπουργείο.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές
αρχές, το ζώο δεν εκτρεφόταν για την παραγωγή κρέατος.

«Ουδέποτε η αγελάδα δεν παρουσίασε κίνδυνο για τη διατροφική αλυσίδα ή τη δημόσια υγεία».

«Η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών δεν μεταδίδεται από το γάλα», υπογραμμίζει το υπουργείο.

«Οι μηχανισμοί μας για την πρόληψη της νόσου έχουν τεθεί σε λειτουργία».

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι διαθέτουν 90,8 εκατομμύρια κεφάλια βοοειδών, τα οποία αποτελούν κεφαλαιώδες μέρος της οικονομικής δραστηριότητας ορισμένων Πολιτειών όπως το Τέξας (νότιες ΗΠΑ), η Νεμπράσκα και το Κάνσας (κεντρικές) και η Καλιφόρνια (δυτικές).

Δύο μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων τροφίμων, πάντως, στη Νότια Κορέα ανακοίνωσαν σήμερα πως σταματούν την πώληση βοδινού κρέατος από τις ΗΠΑ μετά το κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών που εντοπίστηκε στην Καλιφόρνια.

Οι όμιλοι Lotte Mart (95 σημεία πώλησης) και Home Plus, θυγατρική της βρετανικής Tesco, αποφάσισαν να αποσύρουν προσωρινά όλες τις ποσότητες αμερικανικού βοδινού από τα καταστήματά τους.

Η Νότια Κορέα θα λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα, όταν θα έχει πληρέστερη ενημέρωση, ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας, προσθέτοντας πως το κρούσμα δεν αφορά άμεσα το βοδινό κρέας που πρόκειται να εισαχθεί στη χώρα.

Σύμφωνα με τις διμερείς συμφωνίες, η Νότια Κορέα εισάγει βοδινό κρέας από ζώα ηλικίας μικρότερης των 30 μηνών.

Η Νότια Κορέα εισήγαγε 107.000 τόνους αμερικανικού βοδινού το 2011--το 37% των συνολικών εισαγωγών κρέατος.

Στις ΗΠΑ, οι εξαγωγές βοδινού κρέατος φτάνουν τα 353 εκατομμύρια δολάρια (267 εκατομμύρια ευρώ) το χρόνο, με το Μεξικό, τον Καναδά, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία να αποτελούν τις βασικές εξαγωγικές αγορές.
Keywords
Τυχαία Θέματα