''κοκκινες γραμμεσ'' το ασφαλιστικο και οι ομαδικες απολυσεις...

11:24 2/11/2014 - Πηγή: Fimotro
Συνάντηση για τα ασφαλιστικά ζητήματα που έχει θέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η Τρόικα, είχαν το πρωί του Σαββάτου αντιπροσωπείες των δύο κυβερνητικών εταίρων. Στην συνάντηση παρευρέθηκαν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ...
ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, η γγ του υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη, ο γγ του υπουργείου Οικονομικών Τάσος Αναστασάτος, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού επί οικονομικώ θεμάτων Σταύρος Παπασταύρου, και, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ,
οι Παναγιώτης Ρήγας, Χρήστος Πρωτόπαπας και Γιώργος Κουτρουμάνης.

Συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου μετά την συνάντηση υπογράμμιζαν ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του ασφαλιστικού. Πρόσθεταν, ωστόσο, πως το μόνο που μπορεί να γίνει σε σχέση με το ασφαλιστικό είναι διοικητικού και όχι οικονομικού χαρακτήρα κινήσεις, που δεν θα αφορούν δηλαδή το ύψος των συντάξεων και τα όρια ηλικίας.

Το ΠΑΣΟΚ, επίσης, εμμένει στην αρνητική του θέση αναφορικά με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Σε σχέση με το λεγόμενο λοκ άουτ οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου δήλωναν ότι θα μπορούσε να υπάρξει εκλογίκευση της ισχύουσας διαδικασίας που αφορά σε πρόβλεψη συγκεκριμένου άρθρου του αστικού κώδικα. Εξηγούσαν πως σύμφωνα με το σχετικό άρθρο εάν αποδεδειγμένα ο εργοδότης διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει την επιχείρηση του και δεν πληρώσει τους εργαζόμενους, τότε οι εργαζόμενοι μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια, διαδικασία που όμως διαρκεί περίπου δύο χρόνια. Η εκλογίκευση της σχετικής διαδικασίας συνίσταται στο ότι προτείνεται η επιτάχυνση αυτής της δικαστικής διαδικασίας.

Σε σχέση με τον συνδικαλιστικό νόμο οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η τρόικα ζητεί δραστική μείωση των συνδικαλιστικών αδειών, αλλαγή του τρόπου απόφασης των απεργιών (να λαμβάνεται η απόφαση για απεργία από το 50+1% των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα). Όπως προκύπτει από το ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση δεν συζητάει τίποτε από όλα αυτά. Επιπρόσθετα η τρόικα ζητεί και άρση της προστασίας των συνδικαλιστών.
Keywords
Τυχαία Θέματα