Κοινοτικες πηγες : σε δυο φασεις η συμφωνια με τους δανειστες

12:47 22/5/2015 - Πηγή: Fimotro
Μερική συμφωνία μέχρι το τέλος Μαίου και παράταση του θρίλερ για τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, επιδιώκουν πλέον Αθήνα και δανειστές, έπειτα και από την άκαρπη τριμερή συνάντηση της Ρίγας...

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από κοινοτικούς αξιωματούχους, προκρίνεται πλέον η λύση της εγκατάλειψης της συνολικής συμφωνίας, παρά το γεγονός ότι μέχρι χθες η ελληνική κυβέρνηση το ζητούσε. Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση των Προέδρων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ
ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε ότι θα επιδιωχθεί συμφωνία σε δύο φάσεις: Η πρώτη μέχρι το τέλος του μήνα ώστε να υπάρξει μερική εκταμίευση χρημάτων με αντάλλαγμα τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί στο Brussels Group, και η δεύτερη το φθινόπωρο όπου και μετατίθενται «καυτά» μέτωπα, όπως τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.
Λίγες ώρες, μετά, πάντως, με non paper το Μαξίμου είχε διαψεύσει αυτή την πληροφορία μιλώντας ξεκάθαρα για ενιαία συμφωνία η οποία δεν θα προκαλούσε αβεβαιότητες για την ελληνική οικονομία. Αλλωστε, όπως παρατηρούν αξιωματούχοι σε Ελλάδα και Βρυξέλλες, η συνέχιση της αβεβαιότητας και όλο το καλοκαίρι θα βλάψει περισσότερο την οικονομία η οποία βρίσκεται σε οριακό πλέον σημείο.
Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες θα επιδιωχθεί «κλείσιμο» της 5ης αξιολόγησης με την υπογραφή συγκεκριμένων μέτρων (όπως π.χ. η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ που μένει να διευκρινιστεί ποιοι θα είναι, η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, η αναβολή του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ, της 13ης σύνταξης, του κατώτατου μισθού).
Οι ίδιες πάντως πηγές τονίζουν ότι στο θέμα του ΦΠΑ υπάρχουν ακόμη σοβαρές διαφωνίες και το θέμα ετέθη κατά τη διάρκεια της χθεσινής τριμερούς, γεγονός που στις Βρυξέλλες σχολιάζεται αρνητικά καθώς δεν μπορεί να τίθενται τέτοια θέματα σε επαφές υψηλού επιπέδου.
Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι μετά τα αποτελέσματα της συνάντησης Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ, όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει μερική συμφωνία για... μερική εκταμίευση χρημάτων που θα αρκούν για να καλύψουν μόνο τις υποχρεώσεις της χώρας στο εξωτερικό και μόνον. Τους επόμενους τρεις μήνες θα μπει στο τραπέζι το πλάνο της μεγάλης συμφωνίας η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο κι αφού πρώτα συμφωνήσει και το ΔΝΤ, γεγονός που το Βερολίνο θεωρεί απολύτως απαραίτητο, να συμμετέχει δηλαδή το Ταμείο στη συζήτηση που θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους.
Φημολογείται δε ότι στις Βρυξέλλες θεωρούν δεδομένο ότι θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα το φθινόπωρο, όχι πάντως εκλογές ή δημοψήφισμα, όπως ελπίζουν τουλάχιστον οι Ευρωπαίοι να μη συμβεί. Και φυσικά θα υπάρξουν και νέα μέτρα που θα πρέπει να συμφωνήσει η ελληνική πλευρά προκειμένου να κλείσει η οριστική συμφωνία.
Κατά τα λοιπά, αυτό που συζητήθηκε στη Ρίγα ήταν ο τρόπος που θα προκληθεί την επόμενη εβδομάδα η σύσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο με τη συμμετοχή όλων των αρχηγών των κομμάτων από όλες τις χώρες και με την παρουσία των θεσμών που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση, δηλαδή του Ζ.Κ. Γιούνκερ, του Μ. Ντράγκι και του Γ. Ντάισελμπλουμ. Στόχος της κρίσιμης αυτής συνάντησης είναι να ακουστούν όλες οι απόψεις και να σχεδιαστεί ο τρόπος διαχείρισης του ελληνικού προβλήματος στις χώρες – μέλη της ΕΕ. Να γίνει δηλαδή μια συζήτηση για την αποτροπή μιας ελληνικής χρεοκοπίας και να υπάρξει πίεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης όλων των χωρών ώστε να υπάρξει ελαστικότητα. Οι ηγέτες της ΕΕ γνωρίζουν ότι παραβαίνουν τις δικές τους «κόκκινες» γραμμές και τους κανονισμούς, ωστόσο, δε θέλουν σε καμιά περίπτωση να υπάρξει πτώχευση της Ελλάδας και γι' αυτό αναζητούν τρόπους διαχείρισης του θέματος στις χώρες τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα