Καθυστερει κι αλλο η ρυθμιση για τις 100 δοσεις στην εφορια...

Ακόμα πιο πίσω φαίνεται ότι θα πάει η κατάθεση, στη Βουλή, της διάταξης για τη ρύθμιση των χρεών των φορολογουμένων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία...
Οι τελευταίες πληροφορίες από το μέτωπο της ρύθμισης με τις 100 δόσεις, οι οποίες προέρχονται από πηγές του υπουργείου, αναφέρουν ότι αυτή θα έρθει στη Βουλή από την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενδεχομένως θα πρέπει να "κουμπώσει" σε κάποιες λεπτομέρειες (σ.σ.
η ρύθμιση αυτή) με τις άλλες ρυθμίσεις για χρέη επιχειρήσεων, που σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ωστόσο, στενεύουν έτσι κι άλλο τα περιθώρια για επιχειρήσεις και νοικοκυριά να κανονίσουν τις πληρωμές που έχουν στα τέλη Οκτωβρίου (παλαιότερες ρυθμίσεις χρεών, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, δόση εισοδήματος, ασφαλιστικές εισφορές κλπ).

Το πρόβλημα, ταυτόχρονα, είναι ότι μέχρι την τελευταία στιγμή μπορεί να αλλάξουν όροι-«κλειδιά», που θα περιορίζουν τους δικαιούχους που θα ενταχθούν στις πολλές δόσεις ή θα επιφέρουν πιο αυστηρές κυρώσεις σε όσους φανούν ασυνεπείς στην «τελευταία ευκαιρία» που τους δίνει η κυβέρνηση, για να βάλουν σε μια σειρά τα χρέη τους.

Η νέα καθυστέρηση, πάντως, σημαίνει ότι παρατείνεται η αγωνία για τα νοικοκυριά, τα οποία περιμένουν ακόμα την υλοποίηση της σχετικής εξαγγελίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως και εν τέλει συνέβη, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν απέκλειαν νωρίτερα να υπάρξει ακόμη και νέα καθυστέρηση, λόγω ενδεχόμενων μικροαλλαγών στη ρύθμιση που ίσως τους ζητηθεί να γίνουν, προκειμένου να μην κάνουν «κοιλιά» τα έσοδα για τους επόμενους μήνες.

Σε κάθε περίπτωση, σοβαρά υπόψη θα πρέπει να ληφθεί το σενάριο της υιοθέτησης κάποιων δικλείδων, όπως ποινές ή κίνητρα για να μην παρατήσει κάποιος τις πληρωμές που έχει συμφωνήσει, για να ενταχθεί στη ρύθμιση (πχ κατασχέσεις-εξπρές) , περιορισμός δικαιούχων για τις πάνω από 72 δόσεις (πχ αύξηση της ελάχιστης δόσης σε πάνω από 50 ευρώ ή προκαταβολή ενός μέρους της οφειλής 10% τουλάχιστον κλπ), ώστε να μην κινδυνεύσουν να μειωθούν οι εισπράξεις στα τέλη Οκτωβρίου και Νοεμβρίου.

Μια εξέλιξη, δηλαδή, που θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για τις φοροελαφρύνσεις και το νέο προϋπολογισμό!

Διαβάστε περισσότερα εδώ
Keywords
Τυχαία Θέματα